LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 185. Lituanienii cumpără drone kamikaze pentru ucraineni

27 august 2022, 10:01 Ucraina 212
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Rusia a blocat vineri adoptarea unei declaraţii comune la încheierea conferinţei de revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare, denunţând termeni „politici”, informează AFP. Totodată, preşedintele Ucrainei a declarat că situaţia la Zaporojie rămâne foarte riscantă şi periculoasă, avertizând că orice deconectare a centralei de la reţea, orice acţiune a Rusiei care ar putea declanşa oprirea reactoarelor, va plasa din nou centrala la un pas de dezastru.

UPDATE 17:22. Rusia mai are în prezent „cel mult 45% din rachetele pe care le avea înainte de începerea războiului”, a declarat sâmbătă Vadim Skibitski, reprezentant al Direcției de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, citat de Kyiv Independent.

Skibitski a mai spus că Rusia are o „situație dificilă” cu rachetele sale Kalibr și mai are doar „aproximativ 20% sau chiar mai puțin” din rachetele sale balistice Iskander.


UPDATE 15:38. Departamentul de Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis sâmbătă, într-un comunicat pe Telegram, că rușii transferă echipament militar în Crimeea.

„Se pare că rușii au decis să-și completeze armata și trimit un nou lot de echipament militar greu în Crimeea ocupată. Un convoi cu armament greu a fost văzută în apropierea podului din Crimeea”, se arată în raport.

În convoi au fost văzute tancuri T-72 și T-80, obuziere 152-mm, 122-mm 2С19 Msta-S și Gvozdika, vehicule de luptă pentru infanterie, camioane, inclusiv cele care tractează rachete, rezervoare de combustibil și alte mașini de luptă.UPDATE 14:30. Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a avertizat sâmbătă că există un risc de ''pulverizare de substanţe radioactive'' la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse, transmit AFP şi Reuters. Potrivit Energoatom, forţele ruse ''au bombardat locul în mai multe rânduri în ultima zi''.

''Infrastructura centralei a fost afectată şi există riscul de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive'', a indicat Energoatom pe Telegram, adăugând că există şi ''un risc ridicat de incendiu''.


UPDATE 13:20. Ministerul Apărării din Lituania a anunțat că va cumpăra drone kamikaze Warmate pentru a le dona Ucrainei. Dintre cele 37 de drone, 10 sunt oferite gratuit de producătorul polonez, iar celelalte sunt achitate din banii donați de cetățenii lituanieni. Este vorba de 1 milion de euro.


UPDATE 12:45. Polonia a fost de acord să cumpere aproape 400 de tancuri principale de luptă şi obuziere din Coreea de Sud, potrivit ministrului polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.

Acordul, despre care presa sud-coreeană estimează că se cifrează la câteva miliarde de dolari, a fost semnat în iulie şi prevede livrarea a 180 de tancuri principale de luptă K2 până în 2025, împreună cu pachete de antrenament şi logistică, precum şi muniţie, scrie Agerpres. Tancurile urmează să staţioneze la baza militară Morag din nordul Poloniei.

Primele zece tancuri K2 urmează să fie livrate anul acesta, a mai spus Blaszczak.

Polonia mai cumpără din Coreea de Sud 212 obuziere autopropulsate K9, dintre care 24 urmează să fie livrate în cursul acestui an. Obuzierele vor înlocui armamentul pe care Polonia l-a donat Ucrainei.


UPDATE 12:30. Biroul Procurorului General din Ucraina au anunţat, sâmbătă, că de la începutul ofensivei militare a Rusiei, în Ucraina au murit 377 de copii şi au fost răniţi peste 733.

„Peste 1.100 de copii au fost afectaţi în Ucraina de agresiunea armată în toată regula a Federaţiei Ruse. Până în dimineaţa zilei de 27 august, numărul oficial al copiilor ucişi este 377, neschimbat în ultima zi. Numărul copiilor răniţi a crescut – peste 733”, se arată într-un mesaj al Biroului Procurorului General, postat pe Telegram.

Regiunea cu cei mai mulţi copii care au murit sau au fost răniţi din cauza războiului este Doneţk – 388. Urmează regiunea Harkiv – 202 copii, regiunea Kiev – 116, Cernihiv – 68, Mikolaiv – 67, Luhansk – 61, Herson - 55 şi Zaporojie – 42.


UPDATE 12:21. În noaptea de 27 august, trupele ruse au atacat satul Kamenka, raionul Pologovsky, regiunea Zaporojie.

Forțele armate ruse au lovit o clădire rezidențială cu patru etaje cu civili, soldând cu moartea a cinci persoane, a declarat șeful districtului militar regional Zaporijie, Alexander Starukh, conform focus.ua.

Printre morți se numără Anastasia Borovik, în vârstă de 29 de ani, și cei doi fii ai săi, care aveau 8 și 2 ani.

Femeia a lucrat ca șef al sectorului cultural al KZ „Centrul pentru Cultură și Agrement” al consiliului satului Kamensky.


UPDATE 11:34. Douăzeci de ucraineni, dintre care patru copii cu vârste între 5 şi 16 ani, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani, sâmbătă dimineaţă, după ce autocarul cu care aceştia se întorceau în Ucraina s-a răsturnat în afara părţii carosabile, pe E 85, la Garoafa, a informat prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, relatează Agerpres.

„În această dimineaţă, la ora 02,36, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Anghel Saligny’ al judeţului Vrancea am activat Planul Roşu de intervenţie, (…) după ce un apel primit în jurul orei 02,27 la numărul unic de urgenţă 112 anunţa că un autocar, în care se aflau 43 de pasageri de cetăţenie ucraineană, care circula pe sensul de mers înspre Adjud, s-a răsturnat în afara părţii carosabile pe DN 2 E 85, la intrarea în localitatea Garoafa. (…) Au fost transportate la spital 20 de persoane, printre care patru copii cu vârste între 5 şi 16 ani. Celelalte 23 de persoane au fost transportate la Centrul de Primire Refugiaţi din Focşani. Ulterior, trei persoane din cele ajunse la Centrul de Primire Refugiaţi au solicitat evaluare medicală şi au fost transportate la spital”, a precizat Nicuşor Halici.


UPDATE 10:49. Potrivit ultimei estimări a armatei ucrainene, trupele rusești au pierdut în ultima zi 250 de soldați, 3 tancuri, 3 transportoare blindate, 5 sisteme de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 2 drone și 3 diferite vehicule.UPDATE 09:58. Tirul de rachete ucrainene a lovit, vineri, un pod important folosit de forţele de ocupaţie ruse în sudul regiunii Herson şi l-a scos din uz, a afirmat comandamentul militar din sudul Ucrainei, potrivit Reuters.

„Unităţile de artilerie cu rachete au continuat să desfăşoare misiuni, inclusiv să asigure controlul asupra podului Daryivskiy. Operarea acestuia este în prezent oprită”, a arătat comandamentul din sud într-o declaraţie. Moscova nu a comentat imediat informaţia.


UPDATE 09:38. Preşedintele Vladimir Zelenskiy a declarat vineri că Ucraina a exportat până în prezent un milion tone de produse agricole din porturile sale la Marea Neagră, conform termenilor unui acord privind exportul de cereale, intermediat de Turcia şi Naţiunilor Unite, transmite Reuters.

Într-o intervenţie vineri seară, preşedintele Zelenskiy a informat că au fost trimise 44 de nave către 15 ţări. Liderul de la Kiev a mai informat că au fost primite alte 70 de cereri pentru nave ce urmează să fie încărcate.


UPDATE 09:20. „Oamenii noştri de ştiinţă în domeniul nuclear, toţi specialiştii în industria energetică, reuşesc să protejeze centrala nucleară Zaporojie de cel mai rău scenariu, care este provocat în mod constant de forţele ruse. În prezent, centrala a fost conectată la reţea. Felicitările mele! Produce energie pentru Ucraina. Vreau să subliniez că situaţia rămâne foarte riscantă şi periculoasă. Orice repetare a evenimentelor de ieri, adică orice deconectare a centralei de la reţea, orice acţiune a Rusiei care ar putea declanşa oprirea reactoarelor, va plasa din nou centrala la un pas de dezastru”, a declarat llideru de la Kiev.

El precizează că de aceea este atât de important ca misiunea AIEA să ajungă la uzină cât mai curând posibil şi să ajute la menţinerea sa sub controlul continuu al Ucrainei şi de aceea este atât de important ca trupele ruse să se retragă din fabrică şi din zonele învecinate şi ca ameninţarea de bombardare a centralei în sine sau a liniilor electrice conectate la aceasta să dispară.

„Diplomaţii ucraineni şi partenerii noştri continuă să lupte pentru siguranţa CNE Zaporojie în fiecare zi. Şi astăzi vreau să le mulţumesc tuturor celor care se mobilizează pentru un răspuns al lumii la şantajul rusesc al radiaţiilor, Tuturor oamenilor de ştiinţă din domeniul nuclear – sunteţi grozavi, sunteţi cool! Tuturor inginerilor noştri – sunteţi puternici – al căror profesionalism salvează literalmente atât Ucraina, cât şi Europa atunci când depăşesc consecinţele terorii ruseşti la uzină”, a conchis Zelenskiy.

Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august și 26 august.

IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media