Prima de bază a poliței de asigurare RCA crește cu 355 de lei și va constitui 1.350 de lei: CNPF a aprobat decizia

10 august 2022, 16:45 Economie 230
polița de asigurare auto.  Sursa: autoblog.md

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a adoptat un proiect de hotărâre care prevede modificarea primei de asigurare de bază și a coeficienților de rectificare aferenți asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) internă. Astfel, prima de bază a poliței de asigurare RCA crește cu 355 de lei și în actualele condiții va constitui 1.350 de lei.

Potrivit CNPF, modificările se referă la ajustarea formulei de calcul a primei de asigurare de bază, stabilită în funcție de coeficienții de rectificare și sistemul bonus-malus.

Conform calculelor efectuate potrivit Metodologiei unice în baza datelor statistice aferente, prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă va constitui 1.350 lei, după publicarea hotărârii CNPF în Monitorul Oficial.

Anterior, CNPF susținea că necesitatea elaborării acestor amendamente este dictată de pierderile ce le înregistrează companiile de asigurări pe parcursul ultimilor trei ani pe această clasă de asigurări, ritmul anual al inflației și modificarea Metodologiei unice de calcul al primei de asigurare de bază, transmite mold-street.com.

CNPF precizează că, deși această majorare va fi resimțită de asigurați, ajustarea tarifelor RCA este obligatorie prin prisma cadrului legal și este indispensabilă pentru asigurarea bunei funcționări a pieței de asigurări și garantarea protejării intereselor și drepturilor asiguraților. Astfel, pentru ca persoanele păgubite să primească integral despăgubirile pentru daunele rezultate în urma accidentelor rutiere, este important ca primele de asigurare încasate să fie suficiente pentru acoperirea acestor daune și a altor costuri conexe.

Potrivit datelor CNPF pentru anul 2021, dauna medie achitată a constituit 14.897 lei, iar prima medie încasată – 854 lei, cea din urma fiind mai mică ca prima de bază, care în prezent constituie 995 lei.
Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media