MAEIE, „îngrijorat” de atacurile repetate din ultimele zile în apropierea centralei nucleare din Zaporojie: Solicită să permită acces imediat experților AIEA

14 august 2022, 17:42 Politică 61
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).  Sursa: Replica Media

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene se arată „îngrijorați”de atacurile repetate din ultimele zile în apropierea centralei nucleare din Zaporojie. Totodată, autoritățile moldovene solicită să permită acces imediat experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică .

„Suntem foarte îngrijorați de atacurile repetate din ultimele zile în apropierea centralei nucleare din Zaporojie. Transformarea celei mai mari centrale nucleare din Europa într-un teatru de război comportă riscuri de scurgeri catastrofale de radiații. Trupele ruse trebuie să se retragă și să permită acces imediat experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”, se arată în nota emisă de MAEIE.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat joi în faţa Consiliului de Securitate al ONU că situaţia centralei de la Zaporojie este gravă, menționând că ultimele incidente care au avut loc „profund îngrijorătoare”și ar putea duce la dezastru.

Grosii a cerut acces la centrala nucleară de la Zaporojie cât mai curând posibil, pe fondul bombardamentelor reînnoite în zonă și a avertismentelor cu privire la „consecințele catastrofale” ale luptelor continue în apropierea celei mai mari centrale atomice din Europa.

„Situaţia este serioasă şi AIEA trebuie lăsată să îşi îndeplinească misiunea la Zaporojie cât mai rapid posibil”, a declarat Rafael Grossi, care a vorbit printr-o intervenţie video în timpul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate.

Agenția de Mediu din Republica Moldova informa cu câteva zile în urmă în urmă că în prezent, nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv în limite ce ar depăși valori maxime admise. Informație este prezentată în urma apariției materialelor de presă privind situația tensionată de la centrala nucleară din Zaporojie.

Totodată, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la moment, nu există careva riscuri pentru populație privind o eventuală expunere la radiații ionizante și administrarea în scop profilactic a preparatelor de Iod stabil (ioduri de potasiu) este inoportună, deoarece nu există niciun temei rezonabil.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media