ULTIMA ORĂ! „Notara de casă” a lui Plahotniuc, Olga Bondarciuc, scapă de arest preventiv și pleacă la domiciliu: Procurorii vor contesta decizia instanței

30 august 2022, 17:16 Justiție 534
Olga Bondarciuc.  Sursa: Facebook

Olga Bondarciuc, notara cunoscută pentru legalizarea mai multor contracte care implică persoane și companii din anturajul fostului lider PDM Vlad Plahotniuc, anunțată în căutare internațională, ulterior extrădată autorităților moldovenești, a fost eliberată din arest preventiv, anunță PCCOCS.

Urmare a solicitării procurorilor PCCOCS de prelungire a arestului preventiv în privința fostei notare a organizației criminale „Plahotniuc,” extrădată recent din Belgia, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a decis plasarea acesteia în arest la domiciliu, pentru 30 de zile.

„Procurorii PCCOCS, însă, consideră neîntemeiată această schimbare a măsurii preventive, de natură să împiedice avansarea investigațiilor în dosarul penal pe care-l gestionează. Autoritatea de investigație reamintește că persoana învinuită anterior s-a eschivat de la prezentare în fața organului de urmărire penală, părăsind Moldova, fiind anunțată în căutare internațională și apoi extrădată. Mai mult, instanța a ignorat faptul că infracțiunile incriminate au fost comise în interesul unei organizații criminale, având conexitate cu alte fapte penale, care la moment sunt cercetate prin prisma unor investigații complexe, iar persoana investigată statul de învinuit și în altă cauză penală care se află în procedură la Procuratura Anticorupție, denumită generic „Frauda Bancară””, se menționează în comunicatul emis de PCCOCS.

Prin urmare, procurorii PCCOCS urmează să conteste la Curtea de Apel Chișinău hotărârea de eliberare a Olgăi Bondarciuc din arest preventiv și plasare a acesteia în arest la domiciliu.

Amintim că, imediat după ce a fost extrădată în Republica Moldova, ex-notara Olga Bondarciuc a fost audiată de procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). În aceeași seară, la 14 iulie, organul de urmărire penală i-a înaintat învinuirea pe dosarul „frauda bancară” și a obținut plasarea acesteia sub arest preventiv pentru 30 de zile.

Procurorii îi incriminează comiterea cu bună-știință a acțiunilor care au asigurat traducerea și legalizarea actelor necesare elementelor din schema denumită generic „frauda bancară”; infracțiuni de fals în acte publice; depunerea declarațiilor mincinoase în fața autorității de investigație, inclusiv prin ascunderea de la oamenii legii a unor acțiuni notariale cu privire la unele companii nerezidente ale organizației criminale, prin care ar fi fost spălați banii din „frauda bancară”; deasemenea, persoana învinuită a creat artificial probe acuzatoare prin falsificarea unor acte notariale.

Olga Bondarciuc a fost extrădată în Republica Moldova la mai bine de un an de la anunțarea sa în căutare. Bondarciuc a fost a fost reținută în Belgia pe 27 septembrie 2021.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat miercuri, 13 iulie, că Bondarciuc a rămas fără licența de notar. „Activitatea „notarei de tristă faimă” încetează și că organele de autoadministrare urmează în termen restrâns să ridice ștampila și arhiva acesteia”, a transmis ministrul.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media