LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 326. Numărul victimelor din Dnipro a crescut la 25; Ministerul rus al Apărării: „Obiectivul atacului a fost atins”

15 ianuarie 2023, 09:22 Ucraina 191
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Agresiunea militară fără precedent a Rusiei asupra Ucrainei continuă pentru a 326-a zi consecutiv. 25 de persoane au devenit deja victime ale rachetei rusești care a lovit o clădire cu mai multe etaje din Dnipro.

Ministerul rus al Apărării, în rezumatul zilnic al așa-numitei „operațiuni militare speciale pe teritoriul Ucrainei”, a vorbit despre o lovitură cu rachete, în timpul căreia una dintre rachete a lovit o clădire rezidențială cu mai multe etaje din Dnipro. „La 14 ianuarie 2023, a fost efectuat un atac cu rachete asupra sistemului militar de comandă și control al Ucrainei și a instalațiilor energetice aferente. Toate instalațiile desemnate au fost lovite. Scopul atacului a fost atins”, a declarat Ministerul Apărării într-un comunicat oficial.

Premierul Marii Britanii a confirmat că țara sa va furniza Ucrainei tancuri pentru a ajuta forțele de la Kiev să „împingă trupele rusești înapoi”. Ambasada Rusiei în Marea Britanie a declarat că această mișcare nu va face decât să „intensifice” conflictul.

Atacul masiv cu rachete asupra Ucrainei afectează din nou Republica Moldova. Ministerul de Interne de la Chișinău a anunțat că a depistat resturi de rachetă în preajma satului Larga, Briceni. Zona a fost încercuită, iar pe acest caz a fost sesizată procuratura și serviciul bombteh care urmează să investigheze bucățile de rachetă.

UPDATE 17:39. Săptămâna aceasta Germania a înmânat Ucrainei încă o parte de ajutor militar:

4 utilaje miniere blindate
4 sisteme miniere mobile și sigure
10 vehicule de patrulare de frontieră (în total 95)
120 de sisteme mobile de încălzire (168 în total).


UPDATE 17:09. Atacul rusesc cu rachete asupra unei clădiri rezidențiale înalte din Dnipro a ucis 25 de persoane, inclusiv un copil, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy.

Potrivit acestuia, 43 de persoane nu au fost încă găsite, 73 de persoane au fost rănite, inclusiv 13 copii, 39 de persoane au fost salvate.

Conform estimărilor preliminare, 72 de apartamente au fost distruse, iar 230 au fost avariate.

Vladimir Zelenskiy a exprimat condoleanțe familiilor și prietenilor victimelor. Lucrările de salvare continuă la fața locului, căutarea persoanelor și îndepărtarea dărâmăturilor.


UPDATE 16:34. Potrivit rapoartelor din regiunea Belgorod, a avut loc o explozie, urmat de un incendiu într-un depozit de muniții în una dintre unitățile militare. Cu toate acestea, există rapoarte contradictorii despre detaliile incidentului, potrivit BBC.

Potrivit canalului telegram 112, în urma exploziei grenadei de mână RGD-5, a izbucnit un incendiu și a detonat muniția stocată în unitate. Trei persoane au murit, 16 au fost rănite, opt au fost date dispărute.

Potrivit unor surse, explozia s-a produs duminică seara, grenada ar fi fost aruncată în aer de comandantul plutonului, sergent superior. Suprafața incendiului a fost de 450 de metri pătrați, iar detonarea de muniție s-a produs în camera de depozitare a armelor.

Această informație este confirmată de publicația BAZA: conform datelor preliminare, toți morții și răniții sunt militari ruși mobilizați. Publicația relatează că militarul a ridicat grenada RGD-5 pentru a câștiga autoritate în fața subordonaților săi.

Totodată, agenția de stat rusă TASS raportează că detonarea muniției și un incendiu au avut loc într-o casă de cultură rurală din ferma Tonenkoye din regiunea Belgorod. Potrivit TASS care citează o sursă din forțele de securitate ruse, 10 militari au fost răniți. Nu se menționează o explozie de grenadă în acest mesaj.

Rămâne neclar dacă acesta este unul sau două incidente separate.


UPDATE 16:16. Recruții ucraineni participă la un program de antrenament de cinci săptămâni condus de Regatul Unit, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit pe Twitter.


UPDATE 15:16. Cadavrele a 23 de persoane au fost deja găsite la locul exploziei unei rachete rusești care a distrus o parte dintr-un bloc de locuințe din Dnipro.

Ca urmare a exploziei rachetei X-22 cu un focos cântărind aproximativ o tonă, o întreagă secțiune a unui bloc de apartamente a fost complet distrusă.

„Potrivit Serviciului de Stat de Urgență, la ora 13:00, se știe că 23 de persoane au murit, inclusiv un copil. 72 de persoane au fost rănite, inclusiv 13 copii. 39 de persoane au fost salvate, inclusiv șase copii. Au fost raportate 43 de persoane dispărute”, transmite site-ul Consiliului Orăşenesc Dnipro.


UPDATE 14:24. Ministerul rus al Apărării, în rezumatul zilnic al așa-numitei „operațiuni militare speciale pe teritoriul Ucrainei”, a vorbit despre o lovitură cu rachete, în timpul căreia una dintre rachete a lovit o clădire rezidențială cu mai multe etaje din Dnipro.

Ca urmare a exploziei rachetei X-22 cu un focos cântărind aproximativ o tonă, o întreagă secțiune a unui bloc de apartamente a fost complet distrusă. În acest moment, au fost găsite cadavrele a 21 de rezidenți, inclusiv un copil.

„La 14 ianuarie 2023, a fost efectuat un atac cu rachete asupra sistemului militar de comandă și control al Ucrainei și a instalațiilor energetice aferente. Toate instalațiile desemnate au fost lovite. Scopul atacului a fost atins”, a declarat Ministerul Apărării într-un comunicat oficial.


UPDATE 13:00. În această dimineață PTF Tudora și-a întrerupt programul de lucru din lipsa energiei electrice pe partea ucraineană.

La fel, sunt nefuncționale din cauza deconectării energiei electrice în Ucraina și PTF Mirnoe-Tabaki, și PTF Ceadâr Lunga-Novîe Troianî.


UPDATE 12:27. Salvatorii ucraineni continuă să demonteze resturile clădirii rezidențiale cu mai multe etaje din Nipru, care a fost lovită de o rachetă rusă sâmbătă, prăbușind complet unul dintre segmentele acesteia.


UPDATE 11:04. Președinta Republicii Moldova Maia Sandu, șeful Parlamentului Igor Grosu și prim-ministra Natalia Gavrilița au comentat atacul de rachete rusesc de sâmbătă care a lovit o clădire cu mai multe etaje din Dnipro, iar drept consecință cel puțin 20 de persoane au decedat. Conducerea de vârf a țării a condamnat ferm agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, menționând că Republica Moldova a fost afectată din nou atacul lansat de forțele rusești.


UPDATE 10:42. Rusia a anulat un schimb programat de prizonieri de război sâmbătă în ultimul moment, a declarat organul ucrainean care se ocupă de prizonieri.

„O nouă rundă de schimb de prizonieri a fost planificată astăzi cu partea rusă. Acesta a fost însă anulat în ultimul moment la inițiativa părții ruse”, se menționează în mesajul postat de Sediul Coordonator pentru Tratarea Prizonierilor de Război.

Reuters a mai raportat că biroul comisarului rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta.

Rusia și Ucraina au efectuat numeroase schimburi de prizonieri – cel mai recent pe 8 ianuarie – în valoare de sute de prizonieri fiecare în timpul războiului.


UPDATE 10:27. Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a reacționat la bombardamentul rusesc de sâmbătă asupra țintelor civile din Ucraina și, în special, la un atac asupra unei clădiri rezidențiale înalte din Dnipro.

„Atacurile rusești asupra clădirilor rezidențiale din Dnipro sunt josnice, dezgustătoare și complet inacceptabile. Canada condamnă astfel de violențe fără rezerve. Susținem poporul ucrainean și vom continua să îi oferim sprijinul de care are nevoie”, a scris Trudeau pe Twitter.


UPDATE 10:23. Grupul operativ de documentare IGPF și IGP au depistat, în timpul cercetării la fața locului, focosul cu explozibil al rachetei prăbușite pe teritoriul Republicii Moldova. Urmare a depistării explozibilului, a fost solicitată echipa de geniști din cadrul Batalionului Independent Codru al Armatei Naționale, pentru examinare extinsă și stabilire a modului comun de intervenție pentru înlăturarea pericolului.

Au fost informate și autoritățile ucrainene în legătură cu existența explozibilului provenit din focosul rachetei prăbușite.

„Din datele preliminare, focosul rachetei este alimentat cu aproximativ 80 de kilograme de material explozibil. Pentru o mai bună informare a publicului, MAI va reveni cu precizări ulterioare, pe măsura desfășurării activităților de înlăturare a pericolului”, se arată într-un comunicat emis de MAI.


UPDATE 09:46. Operatorul ucrainean de instalații energetice Ukrenergo a declarat că lucrează la „eliminarea consecințelor” ultimelor lovituri rusești.

Agence France-Presse a raportat că la Kiev, jurnaliştii săi au auzit mai multe explozii, în timp ce oficialii ucraineni au raportat greve asupra unei instalaţii electrice.

„Există o lovire a unei instalații de infrastructură, fără distrugeri critice sau incendii. În regiunea de nord-est Harkiv, „namicul a lansat un alt atac cu rachete asupra infrastructurii critice și a instalațiilor industriale”, a spus guvernatorul, Oleg Sinegubov.

S-au aplicat întreruperi de urgență în „majoritatea regiunilor” Ucrainei din cauza unui nou baraj de atacuri, a declarat sâmbătă ministrul Energiei, German Galușcenko.

Au fost raportate și atacuri în regiunea de sud Zaporojie.

Președintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy, a declarat că Ucraina a doborât 20 dintre cele peste 30 de rachete rusești lansate. „Din păcate, facilitățile de infrastructură energetică au fost și ele afectate”, a spus el, regiunile Harkiv și Kiev, care suferă cel mai mult.


UPDATE 09:25. Atacul masiv cu rachete asupra Ucrainei afectează din nou Republica Moldova. Ministerul de Interne de la Chișinău a anunțat, sâmbătă seara, că a depistat resturi de rachetă în preajma satului Larga, Briceni. Zona a fost încercuită, iar pe acest caz a fost sesizată procuratura și serviciul bombteh care urmează să investigheze bucățile de rachetă.

„Odată descoperite resturile presupusei rachete, imediat s-a luat măsura protejării zonei și a fost anunțat serviciul de urgență 112, precum și echipele Bombteh ale IGP. De asemenea, a fost anunțată și procuratura raionului Briceni. IGSU și Poliția de Frontieră asigură perimetrul și pregătesc asistența pentru echipele de investigare și verificare ale Bombteh IGP și ale procuraturii.

Este cel de-al 3 caz în care resturi ale unor rachete provenite din bombardamentele asupra Ucrainei cad pe teritoriul Republicii Moldova. Ca și în cazurile precedente, se întreprind toate acțiunile necesare, conform procedurii, de către instituțiile abilitate”, se arată în comunicatul MAI.


UPDATE 09:19. Premierul Marii Britanii a confirmat că țara sa va furniza Ucrainei tancuri pentru a ajuta forțele de la Kiev să „împingă trupele rusești înapoi”.

Rishi Sunak și-a făcut angajamentul în timpul unei convorbiri de sâmbătă dimineață cu președintele ucrainean, Vladimir Zelenskiy, și că Sunak a oferit tancuri Challenger 2 și sisteme de artilerie suplimentare ca un semn al „ambiției” Regatului Unit de a ne intensifica sprijinul pentru Ucraina.

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a declarat că această mișcare nu va face decât să „intensifice” conflictul.


UPDATE 09:13. Ministerul rus al Apărării nu a comentat până acum lovirea unei rachete de mare randament într-o clădire cu mai multe etaje din orașul Dnipro, care, conform ultimelor date ale autorităților ucrainene, a ucis deja 20 de persoane.

În schimb, duminică dimineața, canalul oficial de telegram al Ministerului rus al Apărării a publicat o fotografie cu racheta încărcată cu legenda: „Încărcăm la maxim”.

Aceasta nu este prima fotografie de acest fel cu un indiciu - pe 29 decembrie, când Rusia a lansat din nou lovituri masive simultan în mai multe regiuni ale Ucrainei, armata rusă a publicat o imagine cu cuvintele: Calibrele nu se vor epuiza niciodată.

Rusia a lansat deja câteva serii de lovituri masive cu rachete în toată Ucraina, acestea au început pe 10 decembrie. Scopul este infrastructura energetică. Iarna, sute de mii de ucraineni rămân mult timp fără curent, căldură și apă.


UPDATE 09:00. Șeful administrației militare regionale Dnepropetrovsk, Valentin Reznicenko, a declarat pe canalul său Telegram că 20 de persoane au devenit deja victime ale rachetei rusești care a lovit o clădire cu mai multe etaje din Dnipro.

În ultimele ore, numărul deceselor a crescut de la 14 la 20.

Anterior, Reznicenko a raportat că soarta a 40 de persoane rămâne necunoscută. Adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei, Kiril Timosșenko, a scris și el pe canalul său de telegram despre aproximativ 20 de morți. Potrivit acestuia, serviciile de urgență continuă să demonteze dărâmăturile.

Printre morți se află un copil. 73 de persoane au fost rănite, 38 de persoane au fost salvate, inclusiv șase copii. Poliția și salvatorii continuă să caute pe cei dispăruți - cel puțin 37 de persoane.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie,1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie, 30 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie 2023, 2 ianuarie, 3 ianuarie, 4 ianuarie, 5 ianuarie, 6 ianuarie, 7 ianuarie, 8 ianuarie, 9 ianuarie, 10 ianuarie, 11 ianuarie, 12 ianuarie, 13 ianuarie și 14 ianuarie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media