Ședința coaliției Rammstein: Nici o decizie încă în privința tancurilor germane pentru Ucraina

20 ianuarie 2023, 20:40 Ucraina 164
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius.  Sursa: DPA

Grupul de contact nu s-a înțeles la Ramstein asupra tancurilor germane pe care Kievul le vrea pentru a-i alunga pe ruși. Berlinul face însă inventarul tancurilor Leopard și așteaptă un semnal politic intern, scrie Deutsche Welle.

Nu există, încă, nici o decizie a Germaniei în privința livrării de tancuri Leopard 2 către Ucraina. Dar aceasta va veni în curând, a dat asigurări noul ministru federal al Apărării, Boris Pistorius, care a contestat criticile la adresa țării sale, acuzată că blochează transferul acestui tip de vehicule militare către Ucraina. Oficialul guvernamental le-a spus jurnaliștilor prezenți la baza militară americană din sudul Germaniei că a ordonat funcționarilor ministerului pe care îl conduce să facă o inventariere a tancurilor Leopard 2 aflate în dotarea armatei și în stocurile industriei de armament. „Nu știm când va fi luată decizia. Într-o săptămână sau două sau poate peste o zi. Dar când vom avea decizia, sunt pregătit să acționăm rapid”, a mai spus Pistorius și a dat asigurări că Germania nu va înceta să sprijine apărarea Ucrainei iar cea aeriană este prioritatea Germaniei.

Deocamdată, Polonia și cel puțin încă două state au făcut public că vor să trimită Ucrainei tancurile de fabricație germană de care dispun. Obligațiile contractuale convenite la achiziție prevăd obținerea acceptului Germaniei în cazul unei revânzări. Varșovia ar fi pregătită să ofere Kievului 14 vehicule de tip Leopard 2, cu sau chiar fără acordul Berlinului, dar ca parte a unei coaliții internaționale. Ministrul leton al Apărării, Hanno Pevkur, s-a declarat însă convins că Germania nu va opri țările care vor să ofere Ucrainei tancuri, chiar dacă un semnal în acest sens al Berlinului nu va veni astăzi.

Vorbind pentru BBC, un deputat liberal german a explicat motivul pentru care Guvernul de la Berlin tergiversează transferul de vehicule militare de atac dar și de ce crede că decizia de livrare a tancurilor este iminentă. „Social-democrații noștri au în rândurile lor mulți pacifiști prietenoși cu Rusia. Însă imaginile din război îi determină să își schimbe părerile. Liberalii și verzii din Guvern sunt de mult în favoarea trimiterii de tancuri”, a apreciat Alexander Müller, membru în Bundestag din partea Partidului Liber-Democrat FDP.

Un sondaj publicat astăzi de postul public de televiziune ARD arată că germanii sunt încă împărțiți în privința livrărilor de tancuri. Astfel, 46% vor ca țara lor să sprijine Ucraina cu mașini de război, în vreme ce 43% se opun.

Statele Unite ezită să pună presiune pe Germania

Decizia aparține exclusiv Germaniei, a transmis un purtător de cuvânt al Pentagonului. „Este decizia lor suverană ce sprijin de securitate vor oferi”, a comentat oficialul militar de la Washington. Întrebat, la Ramstein, la finalul conferinței, dacă Germania face suficient, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a răspuns că „Da. Dar cu toții putem face mai mult”. Austin a evitat să vorbească despre cazul Leopard. „Ați auzit ce a spus ministrul german al Apărării. Am livrat mult și cu succes. Important este să livrăm exact ceea ce este necesar”. Apoi a vorbit despre pierderile suferite pe teren de Rusia, căreia i s-ar termina muniția, așa că nu ar fi momentul potrivit pentru a slăbi ajutorul dat Kievului: „Ucrainenii se uită la noi. Kremlinul se uită la noi, Istoria se uită la noi. Trebuie să săpăm și mai adânc în rezervele de armament. Vom sprijini apărarea Ucrainei cât timp va avea nevoie de noi”, a punctat demnitarul american.

În această dimineață, administrația de la Casa Albă a anunțat 2,5 miliarde de dolari buget suplimentar alocat pentru sprijinirea Ucrainei. „Astăzi ne-am concentrat pe sistemele de apărare antiaeriană și de artilerie și am decis asupra unui plan. Nu este vorba doar despre securitatea Ucrainei ci și despre cea a Europei și a întregii lumi. Este despre cum vor trăi copiii și nepoții noștri”, a spus Austin în conferința de presă de la finalul reuniunii de la Ramstein.

La rândul lui, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a apreciat că discuțiile privind livrările de tancuri Leopard vor continua dar și că aliații și partenerii trebuie să se concentreze și pe armele pe care Ucraina le are deja: „Avem nevoie de muniţie. Avem nevoie de piese de schimb. Avem nevoie de mentenanţă şi de instruire".

„Dați-ne tancuri, timpul e arma rușilor”

Conferința de la Ramstein, care a reunit la baza aeriană americană din sudul Germaniei miniștri ai Apărării din 50 de state ce formează grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, nu a adus nici o noutate în ciuda presiunilor asupra Germaniei și a apelului disperat transmis de președintele de la Kiev, Volodimir Zelenski. „Dumneavoastră și eu trebuie să accelerăm”, le-a transmis Zelenski într-un mesaj video miniștrilor Apărării. „Avem timp? Nu. Teroarea nu lasă loc pentru discuții. Timpul este o armă a rușilor, trebuie să ne grăbim. Răul și ura trebuie să piardă. Kremlinul trebuie să piardă”, a adăugat liderul ucrainean. Zelenski le-a mai solicitat celor reuniți la Ramstein rachete cu rază lungă de acțiune. Șeful statului ucrainean a mulțumit pentru tot sprijinul material de până acum dar, a adăugat, „o sută de mulțumesc nu înseamnă o sută de tancuri”.

În replică, la Moscova, purtătorul de cuvânt al președinției, Dmitri Peskov, a criticat posibilele livrări de tancuri către Ucraina, pe care le-a calificat drept o escaladare a conflictului, și a apreciat că dacă le va obține, Kievul va avea probleme cu proviziile, muniția și întreținerea lor. „Asta nu va schimba progresele părții ruse”, a spus Peskov.

Germanii vor Leopard la pachet cu tancurile americane Abrams

Berlinul a livrat până în acest moment arme defensive forțelor ucrainene. Leopard 2 sunt, însă, arme de atac iar doctrina strategică germană este încă ancorată în antimilitarismul instituit la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Ministrul Pistorius a precizat că țara sa ar prefera o decizie multinațională în privința livrărilor de tancuri către Ucraina. Aceasta înseamnă că Germania și-ar dori ca simultan cu tancurile sale să fie puse la dispoziția Kievului și vehicule militare din aceeași categorie produse în alte țări, cum ar fi Abrams, fabricate în Statele Unite. La fel spusese la începutul acestei săptămâni și cancelarul federal Olaf Scholz.

Experții militari susțin, însă, că modelul american este ineficient în Ucraina, din cauză că este mare consumator de combustibil. Acest argument a fost reluat în orele din urmă și de reprezentanții Pentagonului: Abrams are nevoie de întreținere în timpul operațiunilor în vreme ce Leopard ar avea autonomie mult mai mare și poate să încheie o misiune întreagă cu un rezervor. Amintim că și Marea Britanie a promis să ofere Ucrainei 14 tancuri Challenger 2.

Kievul, care dispune de un număr limitat de tancuri de fabricație sovietică T90, insistă că are nevoie de arsenal greu în efortul de a contracara invazia rusă, mai ales pe fondul speculațiilor referitoare la o amplificare a ofensivei purtate de trupele Moscovei. Ucraina susține că ar avea nevoie de 300 de tancuri. Analiștii militari occidentali cred că dacă armata ucraineană ar avea 100 de tancuri ar putea tranșa în favoarea sa situația din teren.

Experți militari estimează că în lume există în acest moment circa 3000 de tancuri Leopard, gândite în timpul Războiului Rece să contracareze modele sovietice T90, pe care Rusia le folosește și acum. Sunt ușor de manevrat iar rezervele de piese de schimb și muniție sunt la îndemână, deoarece 13 state europene le folosesc.

Sprijinul pentru Ucraina

Formatul Ramstein este o reuniune a liderilor militari din 50 de țări și organizații multinaționale și poartă numele bazei aeriene americane din Germania în care, pe 26 aprilie 2022, s-a reunit pentru prima oară Grupul de contact pentru sprijinirea Ucrainei. De atunci au avut loc opt întâlniri, unele cu prezență fizică, altele cu reprezentare virtuală. În afara Ucrainei și a statelor NATO fac parte din acest proiect consultativ militar Australia, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelandă, Israel, Iordania și Qatar, Kenya, Liberia, Maroc și Tunisia.

Luni, notează agenția dpa, miniștrii de Externe din Uniunea Europeană vor da undă verde unui al șaptelea pachet de asistență militară în valoare de 500 de milioane de euro pentru Ucraina. Alte 45 de milioane suplimentare vor fi investiți în misiunea europeană de pregătire a militarilor ucraineni. Banii provin dintr-un fond comunitar pentru facilități de pace, un instrument nou folosit pentru întărirea forțelor armate ale țărilor partenere UE.

Și tot luni, Bundeswehr (armata germană) începe instalarea a două din cele trei sisteme de apărare antirachetă Patriot care se vor ocupa exclusiv de asigurarea protecției aeriene a Poloniei.

ics / das (dpa, AP, Reuters, AFP, ARD)

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media