Astfel, socialiștii au solicitat opinia CC vizavi de mai multe articole din acest Cod, inclusiv a art. 40 care prevede dreptul (discreția) și nu obligația Comisiei Electorale Centrale, de a organiza secții de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului. Potrivit articolului, „în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și al referendumurilor republicane, Comisia Electorală Centrală, cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor, poate organiza pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului secții de votare cu sediul pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților administrației publice centrale.”
În acest context, socialiștii consideră că este compromis dreptul cetățenilor de a alege.
În sesizare este contestat și art. 70 alin. (4) din Cod, care ar institui, în opinia reclamanților, un „filtru de preferințe” în ceea ce privește regulile de desfășurare a agitației electorale.
„Prin respectiva reglementare se face o derogare de la interdicția generală de desfășurare a agitației electorale fiind permis în campania electorală utilizarea simbolurilor și a imaginilor cu proveniență din Uniunea Europeană”, spun ei.
O altă nemulțumire este legată și de faptul că noile modificări la Codul Electoral prevăd tipărirea buletinelor de vot doar în limba română. „Buletinele de vot trebuie tipărite în două limbi, moldovenească și rusă, așa cum trebuie să fie într-un stat polietnic precum este Republica Moldova. În sesizare este prezentată și opinia Comisiei de la Veneția care a fost ignorată de actuala guvernare: „Articolul 73(7) prevede că buletinele de vot sunt tipărite exclusiv în limba română. Aceasta amenință să afecteze negativ participarea electorală a minorităților naționale prin reducerea posibilității de a face o alegere în cunoștință de cauză..”, se menționează în comunicatul PSRM.
Amintim că noul Cod electoral al Republicii Moldova a fost aprobat de Parlament în lectură finală la data de 8 decembrie 2022 și ulterior a fost publicat în Monitorul Oficial. Actul a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2023, cu excepția prevederilor referitoare la alegerile regionale, care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.
