SUA: Dublu atac armat în California, soldat cu cel puţin şapte morţi

24 ianuarie 2023, 09:31 SUA 192
Arestarea suspectului în atacurile în Half Moon Bay.  Sursa: REUTERS

Un bărbat a ucis șapte persoane înainte de a se preda poliției luni în California, în două atacuri separate în orașul de coastă Half Moon Bay, la aproximativ 30 mile (50 de kilometri) sud de San Francisco, relatează posturile locale de televiziune. Tragedia vine la doar două zile după un alt atac armat care a avut loc într-o sală de dans de lângă Los Angeles, de anul Nou Chinezesc, și care s-a soldat cu 11 morți.

Potrivit BBC, atacatorul a fost identificat drept Zhao Chunli, în vârstă de 67 de ani, un rezident local.

Acesta vine în timp ce statul California deplânge decesele în parcul Monterey în timpul unui festival dedicat Noului An chinezesc.

Suspectul a fost filmat luni de jurnaliști în timp ce se preda poliției de la Biroul Șerifului din județul San Mateo, la aproximativ două ore după atac.

Ambele atacuri armate au avut loc la două companii apropiate una de cealaltă, au precizat posturile locale afiliate la ABC şi NBC. Potrivit ABC, o a opta victimă este grav rănită.

Victimele sunt muncitori agricoli chinezi, potrivit unui ales local citat de NBC.

Primele patru victime au fost descoperite pe 23 ianuarie la o fermă de ciuperci în jurul orei 14:22, ora locală (ora 00:22, 24 ianuarie, ora Chișinăului), în timp ce celelalte trei au fost găsite mai târziu la o firmă cu camioane din apropiere.

Anchetatorii nu au indicat încă un motiv pentru acest atac.

Șeriful din județul San Mateo, Christina Corpus, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că suspectul a fost arestat după ce s-a dus singur cu mașina la o secție de poliție locală în jurul orei locale 16:40 (+10 ore la Chișinău).

El avea cu sine cu un pistol semiautomat care ar fi putut fi folosit în atac, iar în prezent „cooperează” cu poliția, a adăugat ea.

Christina Corpus a adăugat că o a opta victimă este tratată în spital și este în stare critică.

„Acest atac este îngrozitor”, a spus ea. „Este o tragedie despre care auzim mult prea des, dar astăzi a lovit acasă aici, în San Mateo”.

Într-o conferință de presă, șeriful a confirmat, de asemenea, că printre martori se numără și copii care tocmai ieșeau de la școală.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a postat pe Twitter că „a fost la întâlnirea din spital cu victimele unei împușcături în masă când am fost retras pentru a fi informat despre o altă împușcătură.

„De data aceasta în Half Moon Bay. Tragedie peste tragedie.”


Membrul Consiliului Half Moon Bay, Debbie Ruddock, a declarat pentru NBC că victimele erau muncitori agricoli chinezi.

Președintele Consiliului de Supraveghere al Județului San Mateo, Dave Pine, a declarat agenției de presă Associated Press că atacurile au fost comise de un „lucrător nemulțumit”.

„Suntem înfuriați de tragedia de astăzi din Half Moon Bay”, a spus domnul Pine într-un comunicat.

„Boala violenței cu armele a lovit cu tristețe acasă. Nici măcar nu am avut timp să-i plângem pe cei pierduți în atacurile groaznice din Monterey Park. Violența cu armele trebuie să înceteze”, a spus el.

Aceast nou masacru are loc la mai puţin de 48 de ore după ce un trăgător de origine asiatică a ucis 11 persoane într-o sală de dans de lângă Los Angeles, ceea ce guvernatorul Californiei Gavin Newsom a deplâns din nou.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media