Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: Nu vedem la adresa R. Moldova riscuri iminente de natură militară

26 ianuarie 2022, 09:44 Politică 98
Mircea Geoana, secretarul general adjunct al NATO .  Sursa: Replica Media

Nu este niciun indiciu în acest moment că ar exista un risc de natură militară la adresa Republicii Moldova, chiar dacă există „un context foarte complicat” din cauza conflictului transnistrean înghețat și a „prezenței nedorite a altor țări”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană pentru TVR Moldova, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI”.

„Noi nu avem niciun indiciu în acest moment că ar exista un risc de natură militară la adresa Republicii Moldova, inclusiv în dialogul pe care îl avem cu liderii de la Chişinău acest lucru ne este confirmat. Asta nu înseamnă că în acest context regional foarte complicat şi în zona folosirii energiei ca o armă strategică de către Federaţia Rusă şi în contextul presiunii economice, pentru că atunci când există instabilitate la nivel regional, există o mai mare nervozitate pe pieţele internaţionale şi automat economiile suferă. De aceea, inclusiv în dialogul pe care l-am avut cu domnul Nicu Popescu, am avut o întâlnire bilaterală, dar şi trilaterală NATO-UE-Republica Moldova împreună cu colegii din UE în care am discutat despre faptul că Republica Moldova e un partener comun al UE şi al NATO. Am avut o întâlnire foarte utilă şi productivă în care ne-am uitat împreună cum am putea să ajutăm Republica Moldova în creşterea rezilienţei sale. Uitaţi-vă câte şocuri, chestiuni legate de o mai bună pregătire în zona cibernetică, şi NATO deja a oferit sprijin şi expertiză în dimensiunea cyber. Împreună cu UE putem să facem şi mai mult. Pe chestiuni legate de creşterea capacităţii administrative în Republica Moldova unde există o direcţie reformistă, europeană, dar noi recunoaştem că e nevoie de mai mult sprijin pentru creşterea capacităţii instituţionale pentru a putea să scrie proiecte, pentru a atrage investitori. Sunt multe zone în care NATO şi UE colaborăm împreună cu Republica Moldova.” a spus Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a menționat că, la 30 de ani de când care Republica Moldova e partener NATO, relația cu Alianța Nord-Atlantică este una „foarte robustă, foarte pragmatică, constructivă”.

Geoană a reiterat că NATO respectă neutralitatea Republicii Moldova şi este hotărâtă să investească în continuare într-o ţară care are tot dreptul de a-şi alege drumul pe care îl doreşte şi aceasta e obligaţia, datoria şi planul de acţiune pe care îl are în relaţia cu Republica Moldova, notează TVR Moldova.


Ministrul de Externe Nicu Popescu a avut luni, 24 ianuarie, o întrevedere oficială cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina au atins cote maxime din ultimii ani.

Tot la Bruxelles, Nicu Popescu s-a întâlnit și cu secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană. Din comunicatul oferit, în cadrul întrevederii s-au discutat subiecte ce țin de cooperarea dintre Republica Moldova în ceea ce privește modernizarea sectorului de apărare, dar și combaterea pandemiei de COVID-19.

De asemenea, s-a discutat și despre participarea militarilor moldoveni în cadrul misiunilor de menținere a păcii.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media