Dorin Recean, declarații la București după întrevederea cu Nicolae Ciucă: „Ştim că Chişinăul nu este singur în faţa provocărilor”

1 martie 2023, 15:38 România 151
Dorin Recean și Nicolae Ciucă, la București. 1 martie 2023.  Sursa: captură video

Aflat în prima sa vizită peste hotare, prim-ministrul Dorin Recean a discutat la Palatul Victoria cu omologul său român, Nicolae Ciucă, despre proiecte de infrastructură, impulsionarea schimburilor comerciale, digitalizarea și fortificarea securității energetice a Republicii Moldova. În cadrul declaraţiilor de presă comune, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a dat asigurări că Guvernul de la Bucureşti va sprijini Executivul de la Chişinău în realizarea reformelor, consolidarea economiei, a rezilienţei şi securităţii statului, precum şi în avansarea parcursului european al Republicii Moldova.

„Este o perioadă dificilă pentru continentul european, ca urmare a agresiunii Rusiei şi războiului atroce al Rusiei în Ucraina. (...) Apreciez şi mesajul tranşant şi ferm al Bucureştiului, transmis la întrevederea de săptămâna trecută a preşedinţilor (Maia - n.r.) Sandu şi (Klaus - n.r.) Iohannis. Ştim că Chişinăul nu este singur în faţa provocărilor. Aici vreau să dau asigurări că Republica Moldova îşi îndeplineşte rolul de a asigura pacea şi securitatea în regiune, având în vedere faptul că avem regiunea transnistreană. Guvernul pe care îl conduc este determinat să transforme instituţiile şi economia ţării, pentru a le face puternice, reziliente şi pregătite să contribuie decisiv la aderarea Moldovei la Uniunea Europeană”, a spus Recean.

Şeful guvernului de la Chişinău a apreciat că „este natural” ca prima sa vizită de la preluarea mandatului să fie la Bucureşti, „în virtutea faptului că Bucureştiul este cel mai important partener al Chişinăului”.

„Bucureştiul ne-a ajutat enorm în depăşirea crizei energetice, Bucureştiul rămâne avocatul nostru în toate instituţiile europene, astfel ca noi să putem avansa accelerat parcursul european. Relaţia apropiată între Bucureşti şi Chişinău este întărită astăzi prin numeroase proiecte în beneficiul cetăţenilor noştri”, a adăugat premierul.

Dorin Recean a mulţumit României pentru sprijinul în domeniul energetic oferit din toamna anului trecut, care a fost „critic, determinant”.

„În relația cu Bucureștiul ne dorim aprofundarea parteneriatului strategic, avansarea rapidă în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dezvoltarea relațiilor speciale privilegiate, implementarea Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare și realizarea mai multor proiecte de infrastructură”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.

La rândul său, prim-ministrul Nicolae Ciucă a reconfirmat sprijinul României pe toate dimensiunile procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a urat succes membrilor Cabinetului de miniștri de la Chișinău în implementarea agendei ambițioase de reforme.

„Pe timpul discuţiilor am salutat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale precum şi dinamica remarcabilă a dialogului bilateral. Ne-am aplecat astăzi asupra evoluţiilor de securitate pe fondul războiului brutal de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei cu accent pe consecinţele masive asupra Republicii Moldova în plan securitar, energetic şi economic. Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, de narative ostile construite pe propagarea intenţionată de informaţii false. L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susţinerea de neclinit a României pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional”, a precizat Ciucă.

Acesta a subliniat că România promovează permanent, inclusiv la Bruxelles, necesitatea susţinerii Republicii Moldova pe mai multe planuri pentru a rezista „atitudinii foarte asertive a Rusiei”.

Potrivit premierului român, cei doi oficiali au avut şi discuţii cu privire la agenda de integrare europeană a Republicii Moldova, în directă conexiune cu eforturile de reformă ale guvernului de la Chişinău, pentru consolidarea justiţiei, a statului de drept, eficientizarea administraţiei şi însănătoşirea mediului economic.

„Am evidenţiat sprijinul activ al României la Bruxelles şi în relaţia cu statele membre pe toate palierele legate de integrarea europeană. Spre exemplu, în ceea ce priveşte integrarea cât mai rapidă a Republicii Moldova în piaţa internă a Uniunii Europene, am discutat liberalizarea completă a comerţului sau reducerea tarifelor de roaming. Am discutat cu privire la necesitatea de a accelera proiectele de interconectare în domeniul energiei electrice, deosebit de importante pentru asigurarea independenţei energetice a Republicii Moldova”, a declarat prim-ministrul Ciucă.

Premierul a punctat că, în plan bilateral, România a demonstrat prin fapte că este „cel mai sincer şi de încredere” partener al Republicii Moldova.

Şeful Executivului de la Bucureşti a evidenţiat, de asemenea, că România şi-a consolidat statutul de prim partener comercial al Republicii Moldova.

„Comerţul bilateral a crescut cu 1,2 miliarde de dolari în 2022, ceea ce înseamnă că a ajuns la cifra de aproximativ 3,6 miliarde de dolari. Ne dorim foarte mult - şi vom acţiona în acest sens - să creştem investiţiile în Republica Moldova. Am discutat cu domnul prim-ministru şi am convenit să folosim oportunităţile şi potenţialul de afaceri din ambele ţări. Există un potenţial de cooperare cât se poate de larg şi cred că domeniul economic şi comercial poate (...) să aducă un sprijin atât cetăţenilor români, cât şi cetăţenilor din Republica Moldova. Avem nevoie de această stabilitate socio-economică”, a arătat premierul Ciucă.

Șeful Executivului de la Chișinău a mulțumit Guvernului României pentru sprijinul acordat la achiziția energiei electrice și a gazelor naturale.

În context, au fost menționate proiectele de interconexiune energetică, posibilitatea dezvoltării pieței angro de electricitate din Republica Moldova după modelul Operatorului de energie electrică în România (OPCOM). De asemenea, a fost abordată opțiunea încheierii unor contracte pe termen lung atât pentru achiziția de energie electrică, cât și pentru gaze naturale cu companii din sectorul energetic al României.

Printre proiectele de infrastructură comune au fost specificate reconstrucția a trei poduri rutiere peste Prut, de la Sculeni - Sculeni, Cahul - Oancea și Leușeni – Albița, precum și construcția podului Ungheni-Ungheni, care va lega Republica Moldova de rețeaua europeană de transport rutier. Totodată, a fost discutat Acordul privind programul de asistență tehnică și financiară, în valoare de 100 milioane euro, care prevede sprijin financiar în 13 sectoare de activitate, între care cel energetic, al infrastructurii și transportului, educația, protecția mediului și alte domenii prioritare.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media