Autorităţile ruse au limitat accesul mai multor site-uri media independente pentru că răspândesc „informații false despre esența operațiuni militare speciale pe teritoriul ucrainean”

4 martie 2022, 14:25 Rusia 115
Duma de Stat a Rusiei.  Sursa: tvrmolodva.md

Autorităţile ruse au restrâns vineri accesul la site-urile a patru media independente, printre care BBC şi Deutsche Welle, întărindu-şi astfel controlul asupra informaţiei, în contextul invaziei declanşate de Moscova asupra Ucrainei. Acesta au fost restricționate pentru răspândirea „informațiilor false despre esența unei operațiuni militare speciale pe teritoriul ucrainean”, scrie Meduza.

Potrivit registrului Agenţiei pentru supravegherea comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor, accesul la site-urile ediţiilor rusofone ale BBC şi radioteleviziunii germane Dutsche Welle, la site-ul independent Meduza şi la Radio Svoboda, antena rusă a Radio Free Europe/Radio Liberty, mass-media finanţată de Congresul american, a fost „limitat” la cererea Parchetului.

Din punctul de vedere al autorităților ruse, aceste instituții media publică „informații false” despre „modalele de desfășurare a operațiunilor de luptă (atacuri asupra civililor, lovituri asupra infrastructurii civile), pierderile cantitative ale forțelor armate ruse și victimele civile”.

Autoritățile ruse susțin că lovesc doar în infrastructura militară a Ucrainei și cu arme de înaltă precizie. Cu toate acestea, există o mulțime de dovezi ale bombardării zonelor rezidențiale ale orașelor ucrainene în rețelele sociale. Autoritățile din regiunile ucrainene și salvatorii raportează zeci de morți în urma acestor bombardamente.

Totodată, în unanimitate de voturi, deputații Dumei de Stat a Federației Ruse au adoptat, în a treia lectură, amendamente la Codul Penal care care prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru „răspândirea falsurilor” despre Armată, precum și pentru cererile publice de sancțiuni împotriva Rusiei.

Potrivit noilor modificări, diseminarea publică sub pretextul unor mesaje fiabile de informații false cu bună știință care conțin date despre utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse pentru a proteja interesele Federației Ruse și ale cetățenilor săi, pentru a menține pacea și securitatea internațională, va fi pedepsit cu amendă de la 700 mii la 1,5 milioane de ruble. Este posibilă și închisoare de până la trei ani.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media