LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 64. Rușii au tras asupra Kievului în timpul vizitei șefului ONU și a premierul bulgar. Kuleba: „Prin acest act odios de barbarie Rusia își demonstrează încă o dată atitudinea față de Ucraina, Europa și lume”

28 aprilie 2022, 21:25 Ucraina 772
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 64-a zi de război declanșat de Federația Rusă. Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, efectuează o vizită în Ucraina. Între timp Rusia a oprit livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, iar Kremlinul a anunțat că Gazprom pune în aplicare decretul prin care Vladimir Putin a decis că toate țările care cumpără gaze rusești trebuie să le plătească în ruble.

Vladimir Putin a amenințat, cu un „răspuns fulgerător și rapid”, dacă „cineva din exterior va dori să intervină în Ucraina”. Dictatorul rus a spus că va folosi „toate instrumentele” în cazul în care va exista vreo intervenție din partea cuiva care să reprezinte o „amenințare strategică” pentru Rusia în războiul din Ucraina.

Totodată, Rusia a fost suspendată din Organizaţia Mondială a Turismului (OMT), pentru invadarea Ucrainei, acțiune considerată contrară „valorilor” organizației.

UPDATE 21.30. Rusia a atacat Kievul cu rachete de croazieră chiar în momentul în care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și premierul bulgar Kiril Petkov efectuează vizite la Kiev. „Prin acest act odios de barbarie Rusia își demonstrează încă o dată atitudinea față de Ucraina, Europa și lume”.
UPDATE 20.58. Anchetatorii ucraineni au identificat „peste 8.000 de cazuri” de presupuse crime de război de la începutul invaziei ruse, a afirmat joi procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, citată de AFP și Agerpres.

„Avem acum peste 8.000 de cazuri”, a indicat ea într-un interviu acordat canalului german Deutsche Welle. „Este vorba de fapt de 8.600 de dosare privind doar crimele de război şi de peste 4.000 de dosare care au legătură cu crimele de război”, a precizat Venediktova.


UPDATE 20.30. Două explozii puternice au fost auzite în centrul Kievului. Fumul se ridică deasupra centrului orașului, scrie Hromadske.

Primarul Kievului Vitalii Klitschko a confirmat pentru Hromadske că au fost două lovituri în districtul Shevchenkivskyi. „Toate serviciile sunt la fața locului”.
UPDATE 19.25. Vladimir Zelenskiy a apărut din nou pe coperta revistei americane Time. Noul număr prezintă un articol al jurnalistului Simon Schuster, care a petrecut două săptămâni cu Zelenskiy și anturajul său.UPDATE 18.45. Președintele SUA Joe Biden solicită Congresului asistență militară, economică și umanitară în valoare de 33 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina. Biden a spus că este „esențial” ca parlamentarii americani să aprobe acordul, menționând că acesta va ajuta Ucraina să se apere. Propunerea include peste 20 de miliarde de dolari - ajutor militar, 8,5 miliarde de dolari - ajutor economic și 3 miliarde de dolari -n ajutor umanitar, scrie BBC.

UPDATE 18.20. „Războiul împotriva Ucrainei este doar începutul”: Zelenskiy spune care este obiectivul final al Rusiei.

„Europa ar trebui să se păzească, pentru că dictatorul rus vrea să lovească democrația” spune președintele ucrainean menționând că Rusia nu se va opri la Ucraina”.

UPDATE 17.30. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, care a mers pentru verificări la centrala nucleară de la Cernobîl, a declarat joi că, deși a existat „o mică creștere” a nivelului de radiații la Cernobîl, acesta este încă „semnificativ sub nivelurile autorizate pentru lucrătorii din zonele expuse la radiații”.

Experții AIEA s-au aflat la Cernobîl în ultimele zile pentru a măsura nivelul radiațiilor de acolo, în condițiile în care centrala nucleară închisă a revenit sub controlul ucrainenilor, după ce fusese capturată de forțele ruse. „Valoarea măsurată este de trei ori mai mică decât nivelurile autorizate pentru lucrătorii din zonele expuse la radiații”, a spus Grossi, citat de CNN.

UPDATE 16:43. Prim-ministrul Bulgariei Kirill Petkov a ajuns într-o vizită la Kiev, unde va purta o discuție cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy.

„Vizita dumneavoastră este o manifestare importantă de solidaritate cu țara și poporul nostru”, a declarat liderul de la Kiev.


UPDATE 16:00. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că alianța militară este pregătită să sprijine Ucraina pentru anii următori în războiul împotriva Rusiei.

Șeful NATO a mai adăugat că „trebuie să fim pregătiți pentru termen lung”. El a precizat că „există absolut posibilitatea ca acest război să se prelungească și să dureze luni și ani”.

Țările NATO - alături de alte țări care nu fac parte din alianță - s-au întâlnit la Ramstein, Germania, la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre modul în care pot sprijini apărarea și securitatea Ucrainei. Șeful NATO a spus că aliații Ucrainei se pregătesc să îi furnizeze arme standard NATO. Mai multe țări au trimis Ucrainei asistență militară și ajutor financiar de la invazia Rusiei din 24 februarie.

UPDATE 15:58. Finlanda nu va plăti pentru gazul rusesc în ruble, în ciuda cererii Rusiei ca țările europene să facă acest lucru, a declarat ministrul finlandez responsabil de afaceri europene, Tytti Tuppurainen, scrie The Guardian.

UPDATE 15:10. Secretarul general al ONU a descris războiul din Ucraina drept „o absurditate” în secolul XXI într-o vizită la locul crimelor de civili din afara Kievului, după ce Rusia a avertizat Occidentul că creșterea livrărilor de arme către Ucraina ar pune în pericol securitatea europeană, transmite The Guardian.

Înainte de discuțiile cu președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy, António Guterres a fost în Borodianka, unde forțele ruse sunt acuzate că au masacrat civili înainte de retragerea lor, la prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei din 24 februarie.

„Îmi imaginez familia într-una dintre acele case care sunt acum distruse și negre”, a spus secretarul general al ONU, care a fost criticat pentru că a vizitat Ucraina doar după ce s-a întâlnit pentru prima dată la Moscova cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

„Războiul este o absurditate în secolul XXI. Războiul este rău. Nu există un război care poate fi acceptabil în secolul XXI”, a spus Guterres.

Guterres a fost însoțit de guvernatori locali militari și civili care i-au arătat clădiri rezidențiale care fuseseră distruse în atacurile rusești. De asemenea, secretarul general al ONU urma să viziteze orașele Bucha și Irpin, locuri unde s-au comis crime de război rusești.

UPDATE 15:00. Detașamentul Azov care s-a baricadat în uzina Azovstal din Mariupol a prezentat noi imagini video din buncherul spital amenajat în subsolurile întreprinderii. Militarii spun că din cauza bombardamentelor fără precedent s-a surpat parțial podul în zona unde sunt internați soldații grav răniți, iar unii dintre ei ar fi decedat.

Azov spune că Rusia continuă bombardamentele atât de pe mare, cât și din aer folosind bombe de distrugeri.


UPDATE 14:55. Cadavrele a 1.150 de civili au fost recuperate în regiunea Kiev a Ucrainei de la invazia Rusiei, iar 50-70% dintre aceștia au răni de gloanțe de la arme de calibru mic, a anunțat joi poliția de la Kiev, transmite REUTERS.

Șeful poliției regionale din Kiev, Andriy Nebytov, a declarat, într-un videoclip postat pe Twitter, că majoritatea corpurilor neînsuflețite au fost găsite în orașul Bucha, după ce forțele ruse s-au retras.

„Până în prezent, am găsit, am examinat și am predat instituțiilor criminalistice 1.150 de cadavre de civili morți”, a spus Nebytov în declarație, în timp ce stătea printre dărâmăturile clădirilor distruse în timpul luptelor grele din regiunea Kiev.

„Vreau să subliniez că aceștia sunt civili, nu militari”, a mai adăugat el.


UPDATE 14:24. Autoritățile locale din Mariupol au avertizat că orașul este vulnerabil la epidemii, având în vedere condițiile sanitare îngrozitoare în mare parte a orașului și faptul că mii de cadavre încă nu au fost scoase de sub dărâmături, scrie CNN. Se estimează că aproximativ 100.000 de oameni locuiesc încă în oraș, în ciuda luptelor grele și a absenței unei aprovizionări cu apă.

Joi, consiliul municipal a declarat că există riscul de holeră, dizenterie și Escherichia coli - o infecție bacteriană care poate provoca dureri severe de stomac, diaree cu sânge și insuficiență renală.

Consiliul a spus că există condiții de viață intolerabile care s-ar înrăutăți odată cu creșterea temperaturii.

„Deja temperatura aerului a atins 20 de grade. Epidemii atât de puternice și mortale ar putea izbucni în curând în oraș --din cauza lipsei de alimentare centralizată cu apă și a canalizării, descompunerii a mii de cadavre sub dărâmături și a lipsei catastrofale de apă potabilă și mâncare.

Ocupatorii nu pot oferi populației existente hrană, apă și medicamente. Sau pur și simplu nu sunt interesați de asta. Ei blochează toate încercările de evacuare. Și fără asta, oamenii vor muri. Este nevoie de evacuare imediată și completă”, a declarat primarul Mariupol, Vadim Boicenko.

UPDATE 14:20. Primii zece militari ruși care au torturat, au batjocorit și au ucis cetățeni în timpul preluării controlului asupra regiunii Bucha au fost puși sub acuzare de procurorii Procuraturii din regiune, fiind învinuiți de încălcarea legilor și obiceiurilor pe timp de război, anunță procurora generală a Ucrainei Irina Venediktova, pe pagina sa de Facebook.

„În foarte scurt timp, ancheta a stabilit că în timpul ocupației Buchei militarii au luat ostatici civili neînarmați, i-au ucis de foame și sete, i-au ținut în genunchi cu mâinile legate și cu ochii lipiți, batjocoriți și bătuți. S-au folosit pumni și funii. Oamenii au fost bătuți pentru a obține informații despre locația Forțelor Armate și a Forțelor de Apărare ucraineană, iar unii au fost torturați fără niciun motiv. Militarii ruși au amenințat că vor ucide victimele și chiar au imitat execuția prizonierilor, trăgând în direcția lor”, a declarat Venediktova.


UPDATE 13:55. „Ucraina se va apăra în orice mod, inclusiv cu atacuri asupra depozitelor bazelor militare ale inamicului”, a punctat Mihail Podolyak, consilier al șefului Administrației Prezidențiale ucrainene.

„Lumea recunoaște acest drept”, a mai adăugat Podolyak în urma declarației secretarului de stat american Antony Blinken care a spus că „Ucraina ar trebui să decidă dacă lovește în obiectivele militare ruse”.


UPDATE 13:45. Regiunea Herson, din sudul Ucrainei, va începe să utilizeze rubla rusească de la data de 1 mai, a declarat un reprezentant al autointitulatei „administraţii civile-militare„ a regiunii, Kirill Stremousov. Acesta a precizat că tranziția completă de la hrivne la rubla rusească ar dura între 4 și 5 luni și ar avea scopul e „a ajuta” pensionarii și funcționarii publici, transmite TASS.

Reprezentantul respectiv a argumentat că trecerea la ruble este necesară din cauza că din regiune „au fugit” structurile financiare ale Ucrainei și din cauza lipsei masei monetare.


UPDATE 13:24. Două dintre cele mai importante companii energetice din Europa au confirmat că sunt în discuții cu Gazprom despre cum să plătească gazul rusesc, respectând în același timp sancțiunile UE și noile reguli ale Rusiei care cer ca toate gazele să fie plătite în ruble, potrivit CNN.

„Considerăm că este posibilă o conversie a plăților conformă cu legea sancțiunilor și decretul rus. Uniper va continua să plătească în euro. Uniper este în discuții cu partenerul său contractual despre modalitățile concrete de plată și este, de asemenea, în strânsă coordonare cu guvernul german”, declară firma germană germană Uniper.

„Am analizat cererea Gazprom cu privire la metodele de plată în lumina sancțiunilor UE și acum lucrăm la o soluție conformă cu sancțiunile”, susține la rândul său firma austriacă OMV.

UPDATE 12:53. Rușii bombardează regiunea Harkiv, atacurile cu artilerie vizează infrastructura civilă, străzi, piețe și cimitire, anunță șeful Administrației Harkiv, Oleg Siniegubov, pe pagina sa de Telegram.

În urma bombardamentelor, o persoană a decedat, iar altele patru sunt rănite. De asemenea, o clădire s-a prăbușit urmare a loviturilor.

Potrivit datelor preliminare, persoanele care au fost salvate din dărâmături au răni uşoare, astfel că nu este nevoie de spitalizare. Siniegubov avertizează cetățenii să nu părăsească adăposturile, întrucât bombardamentele continuă.

UPDATE 12:40. O delegație bulgară condusă de prim-ministrul Kirill Petkov merge la Kiev. Politicienii se vor întâlni cu președintele Zelenskiy.


UPDATE 12:33. Într-un briefing de presă, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a emis un alt avertisment sever către țările occidentale – și în special Regatul Unit – cu privire la încurajarea dată Ucrainei de a lovi pe teritoriul rus. Ea a spus că președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a fost „folosit” de Occident și i-a sugerat Occidentului să nu mai încerce răbdarea Rusiei. De asemenea, ea a amenințat cu atacuri dacă demnitari occidentali vor efectua vizite în Ucraina.

„O astfel de agresiune împotriva Rusiei nu poate rămâne fără răspuns. Ne-am dori ca Kievul și capitalele occidentale să ia în serios declarația Ministerului rus al Apărării, conform căreia, provocări suplimentare care vor determina Ucraina să lovească instalațiile rusești vor primi un răspuns dur din partea Rusiei.Consilierii din țările occidentale care stau în centrele decizionale ale Ucrainei nu vor reprezenta neapărat o problemă pentru măsurile de răspuns ale Rusiei. Nu sfătuim să ne încercăm în continuare răbdarea”, a declarat Zaharova.

Ea l-a citat pe ministrul forțelor armate din Marea Britanie, James Heappey, spunând că declarația acestuia care sugerează că este „pe deplin legitim” ca Ucraina să lovească logistica rusă, au fost luate de Kiev ca un apel la acțiune.

UPDATE 12:28. Bundestagul german a votat cu o majoritate covârșitoare pentru furnizarea de arme grele Ucrainei.

586 din 693 de deputați prezenți au votat „pentru”, 100 „împotrivă”, alți șapte „s-au abținut”.

„Pe lângă izolarea economică largă și decuplarea Rusiei de piețele internaționale, cel mai important și eficient mijloc de a opri invazia rusă este intensificarea și accelerarea livrării de arme eficiente și sisteme complexe, inclusiv arme grele”, se arată în declarație.

UPDATE 12:20. În cazul în care Finlanda și Suedia decid să aplice la NATO, procesul de aderare va „derula rapid” și vor fi puse în aplicare măsuri provizorii până când vor deveni membri formali ai alianței, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Suntem în dialog cu Finlanda și Suedia și este decizia lor. Dar dacă decid să aplice, Finlanda și Suedia vor fi binevenite cu căldură și mă aștept ca procesul să meargă rapid”, a spus el presei.

„Acesta este în mod fundamental despre dreptul fiecărei națiuni din Europa de a-și decide propriul viitor. Deci, atunci când Rusia încearcă într-un fel să amenințe, să intimideze Finlanda și Suedia să nu aplice, demonstrează doar că Rusia nu respectă dreptul de bază al fiecărei națiuni de a-și alege propria cale”, a adăugat Stoltenberg.

„Realitatea este că Finlanda și Suedia sunt deja foarte aproape de NATO și lucrăm împreună, operăm împreună, exercităm împreună. Și de îndată ce vom lua decizia de a-i invita, asta va trimite un mesaj politic puternic, că securitatea Finlandei și a Suediei contează pentru toți aliații NATO”, a continuat el.

UPDATE 12:05. În contextul ultimelor incidente din regiunea separatistă transnistreană, unde în zilele de 25, 26 și 27 aprilie în stânga Nistrului au fost înregistrate focuri de armă și explozii în unele zone, iar autorul acestor episoade încă nu a fost stabilit, forțele de apărare ale regiunii Odesa consolidează frontiera de stat cu Republica Moldova pe segmentul transnistrean.

„Forțele de Apărare continuă să îndeplinească sarcinile de luptă atribuite pentru protecția și apărarea Odessei și a regiunii. În special, a fost întărită protecția frontierei de stat de către așa-zisa Transnistria, unde provocările rusești continuă pentru a crea anumite centre de tensiune pentru regiunea Odesa”, a declarat purtător de cuvânt al administraţiei militare regionale din Odesa, Serghei Bratciuk.


UPDATE 11:25. Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele rusești au lovit patru ținte militare ucrainene peste noapte, distrugând două depozite de rachete și muniții în apropierea așezărilor Barvinkove și Ivanivka din estul țării.

Forțele ruse au doborât și un avion ucrainean Su-24 lângă Luhansk, susține Armata rusă.


UPDATE 11:14. Statele Unite dețin informații credibile conform cărora o unitate militară rusă i-a executat pe ucrainenii care încercau să se predea lângă Donețk, a declarat, miercuri, la ONU ambasadoarea generală pentru justiția penală globală în cadrul Departamentului de Stat al SUA, potrivit CNN.

„Acum avem informații credibile că o unitate militară rusă care opera în vecinătatea Donețk a executat ucrainenii care încercau să se predea, în loc să-i aresteze”, a spus Van Schaak. „Dacă este adevărat, aceasta ar fi o încălcare a unui principiu de bază al legilor războiului: interzicerea executării sumare a civililor și a combatanților care sunt în afara luptei în virtutea predării, rănilor sau a altor forme de incapacitate”, a mai adăugat oficiala.

Van Schaak a mai spus că SUA au „rapoarte credibile despre indivizi uciși în stil de execuție cu mâinile legate; cadavre care prezintă semne de tortură; relatări îngrozitoare despre violența sexuală împotriva femeilor și fetelor.”

„Aceste imagini și rapoarte sugerează că atrocitățile nu sunt rezultatul unor unități sau indivizi necinstiți, ei, mai degrabă, dezvăluie un model profund tulburător de abuz sistematic în toate zonele în care forțele Rusiei sunt angajate”, a adăugat Van Schaak.

„Să fim clari: cei care au declanșat, au săvârșit și au ordonat aceste crime trebuie trași la răspundere, iar dovezile acestei criminalități cresc zilnic”, a spus Van Schaak.

„Mesajul nostru simplu către conducerea militară și politică a Rusiei este următorul: lumea urmărește, iar voi veți fi trași la răspundere.Statele Unite salută ancheta CPI privind atrocitățile comise în Ucraina”, a spus Van Shaak, făcând referire la obiectivul comun al părților interesate de a obține dreptate.

„Statele Unite sprijină o serie de investigații internaționale privind atrocitățile din Ucraina. Acestea includ cele conduse de Curtea Penală Internațională, ONU și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa”, a spus ea.

UPDATE 11:04. Ministerul Apărării Ucrainean anunță despre pierderile ruse din prima zi a războiului și până în prezent:

📍personal - aproximativ / 22.800 de persoane au fost lichidate;
📍 tancuri - 970 unități;
📍 vehicule blindate de luptă - 2.389 unități;
📍 sisteme de artilerie - 431 unități;
📍 MLRS - 151 de unități;
📍 mijloace de apărare aeriană - 72 de unități;
📍 avioane de luptă - 187 de unități;
📍 elicoptere - 151 de unități;
📍 tehnică auto - 1.688 de unități;
📍 nave / bărci - 8 unități;
📍 rezervoare de combustibil - 76;
📍 Drone - 215;
📍 Echipament special - 31;
📍 Lansatoare OTRK / TRK - 4.


UPDATE 10:55. regimul de la Kremlin ar intenționa să implice regiunea transnistreană în războiul din Ucraina pentru a utiliza forțele de rezervă sau pentru a lansa atacuri și bombarda Ucraina de pe teritoriul transnistrean. Totodată, în ultimele 24 de ore, forțele ruse și transnistrene și-au sporit pregătirea pentru eventuale operațiuni. Analiza a fost făcută de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) asupra conflictului din Ucraina, în contextul ultimelor evenimente îngrijorătoare din stânga Nistrului.

„Kremlinul continuă să se pregătească pentru un posibil atac cu rachetă cu steag fals împotriva teritoriului moldovenesc Transnistria, care este ocupat ilegal de forțele ruse. Reprezentanții ruși din Transnistria au susținut în mod fals că forțele ucrainene se pregătesc să atace Transnistria, iar serviciile de informații ucrainene au raportat că forțele ruse se pregătesc să efectueze o lovitură cu rachete asupra Transnistriei și dau vina pe Ucraina.

Forțele ruse și transnistrene și-au sporit, de asemenea, pregătirea pentru eventuale operațiuni în ultimele 24 de ore.

Rusia ar putea intenționa să implice Transnistria în războiul din Ucraina pentru a utiliza forțele de rezervă (limitate) ale Transnistriei sau pentru a lansa atacuri și bombarda Ucraina de pe teritoriul transnistrean. În mod alternativ, Kremlinul ar putea încerca să destabilizeze situația în R. Moldova pentru a ridica tensiunile în Moldova și în România vecină, și pentru a pune presiuni suplimentare asupra NATO, posibil încercând să reducă sprijinul militar occidental pentru Ucraina, fie prin deturnarea forțelor NATO către România, fie prin amenințarea cu o escaladare mai largă”, se arată în analiza ISW efectuată la data de 27 aprilie.


UPDATE 10:38. Guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Gaidai, susține că încă 7.000 de abonați în regiune au rămas fără energie electrică, situația dificilă rămâne și cu alimentarea cu gaz. Severodonețk din nou a rămas fără apă. Pana de curent a avut loc în comunitatea montană, unde un obuz rusesc a lovit substația. În prezent, nu există energie electrică în 39 de localități - 26 integral și 13 parțial.

„Locuitorii din Rubijne, Popasna, parțial Lîsîceansk, Novodruzhesk sunt fără alimentare cu apă. Avem probleme cu alimentarea centralizată cu apă a caselor din Severodonetsk. Rușii au deteriorat cablul de alimentare care alimenta priza principală de apă a orașului.

Săptămâna trecută, două conducte principale de gaze au fost avariate și nu pot fi reparate în timp ce luptele continuă. Numărul stațiilor de distribuție a gazelor deconectate a crescut în cursul săptămânii de la 39 la 51. O parte semnificativă a GDS a fost deconectată din cauza avariei rețelelor de distribuție a gazelor regionale și urbane”, a declarat Gaidai.UPDATE 10:35. Guvernatorul din Lviv, Maxim Kozytskyi, într-o postare pe Twitter, spune că în regiune a avut o fost instaurată alertă aeriană sub amenințarea unei lovituri cu rachete dinspre sud-est din Marea Neagră, pe care apărarea ucraineană a împiedicat-o.

Oficialul ucrainean a descris situația ca fiind „calmă și productivă toată ziua” și a spus că poliția a procesat 1.568 de plângeri privind persoane și obiecte suspecte.


UPDATE 10:05. Războiul din Ucraina va continua până când „Rusia va decide să-i pună capăt”, a declarat miercuri secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, pentru CNN.

„Războiul nu se va încheia cu întâlniri”, a spus el lui Anderson Cooper de la CNN în timpul unui interviu.

„Războiul se va încheia atunci când Federația Rusă va decide să-i pună capăt și atunci când va exista – după o încetare a focului – o posibilitate a unei politici serioase, un acord. Putem avea toate întâlnirile, dar nu asta va pune capăt războiului”.

Marți, Guterres a călătorit la Moscova pentru a avea o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta „propuneri de asistență umanitară și de evacuare a civililor” din zonele de conflict și anume orașul asediat Mariupol.

UPDATE 10:00. Miniştrii europeni responsabili cu energia se vor întâlni luni, 2 mai, în sesiune extraordinară, a anunţat miercuri seară ministrul francez al tranziţiei ecologice, Barbara Pompili, în contextul în care Rusia a anunţat suspendarea livrărilor de gaze către Polonia şi Bulgaria, notează Agerpres.

„În urma oprirea livrărilor de gaze ruseşti către Polonia şi Bulgaria, europenii rămân uniţi şi solidari", a declarat miercuri Barbara Pompili pe contul său de Twitter, care „va avea o reuniune luni după-amiază cu omologii pentru o sesiune extraordinară a Consiliului de Miniştri responsabili cu energia”.

UPDATE 09:55. Camera Comunelor a Parlamentului canadian a recunoscut acțiunile armatei ruse în Ucraina drept genocid. Potrivit Reuters, pe 27 aprilie, parlamentarii au susținut declarația corespunzătoare în unanimitate.

Parlamentarii canadieni au spus că există „dovezi suficiente ale crimelor de război sistematice și masive împotriva umanității” comise de Moscova. Declarația Camerei Comunelor menționează că crimele de război ale Rusiei includ atrocități în masă, uciderea civililor ucraineni, profanarea cadavrelor, transferul forțat al copiilor ucraineni, tortura și violul.

La începutul acestei luni, premierul Justin Trudeau a declarat că este „absolut corect” că tot mai mulți oameni numesc acțiunile Rusiei în Ucraina genocid, susținând acuzația formulată de președintele american Joe Biden.

Canada se numără printre țările care au impus sancțiuni împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina din 24 februarie. Pe 27 aprilie, a impus sancțiuni suplimentare asupra a 203 de persoane care sunt implicate în încercarea Rusiei de a anexa anumite zone din Donbas.

UPDATE 09:45. În regiunea Zaporojie, ca urmare a acțiunilor de asalt, trupele ruse au staționat lângă satul Tavriyskoye. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei informează în raportul operaționa, începând cu ora 06:00 pe 28 aprilie.

În direcția Yuzhnobugsky, grupările ruse își concentrează principalele eforturi pe direcțiile Herson - Nikolaev și Herson - Krivoy Rog.

„Ca urmare a acțiunilor de asalt, inamicul s-a înrădăcinat în zona așezării Tavrichesky, încearcă să provoace daune prin foc pozițiilor trupelor ucrainene din zonele așezărilor Aleksandrovka și Novaia Zarya. În zonele așezărilor Stanislav și Molodetskoye, ei construiește unități de artilerie de rachete și tun”, de arată în raport.

Potrivit Marelui Stat Major, pe direcția Taurida, unitățile rusești continuă să desfășoare acțiuni și manevre demonstrative pentru a induce în eroare și a preveni transferul trupelor Forțelor Armate ale Ucrainei în alte direcții.

„Ocupatorii ruși continuă să folosească aerodromul Melitopol pentru a baza și zbura avioane de atac Su-25, elicoptere de atac Ka-52 și avioane de transport și luptă Mi-8. De asemenea, se remarcă faptul că, pentru a corecta și a evalua rezultatele daunelor provocate de incendiu, inamicul a efectuat recunoașteri aeriene în zona așezării Zatoka”, se mai menționează în informațiile publicate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 09:40. O recapitulare, din primele ore ale dimineții, a evenimentelor militare din Ucraina:

  • Compania energetică de stat a Rusiei Gazprom a întrerupt aprovizionarea Poloniei și Bulgariei ca răzbunare după ce ambele țări au refuzat să plătească achiziția în ruble;
  • Mișcarea a fost condamnată pe scară largă de liderii politici - inclusiv de președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy, care a calificat-o drept șantaj, pe care Kremlinul l-a negat. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că arată că Rusia nu este „de încredere” ca partener energetic, iar Casa Albă a spus că Rusia aproape că armează aprovizionarea cu energie;
  • Vladimir Putin a emis o nouă amenințare la adresa Occidentului, spunând că orice țară care își propune să intervină în Ucraina se va confrunta cu un răspuns militar „rapid”. Declarația vine după ce țările occidentale au sporit sprijinul pentru Ucraina în ultimele zile;
  • Zelenskiy a declarat că serviciile speciale rusești sunt în spatele unei serii de explozii în regiunea separatistă, Transnistria, Republica Moldova;
  • Secretarul general al ONU António Guterres se află la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Zelensky pentru discuții. El a fost deja la Moscova săptămâna aceasta unde a avut o întâlnire cu președintele rus Putin.

UPDATE 08.55. Ministerul britanic al Apărării informează că în jur de 20 de nave militare ruse, inclusiv submarine, sunt în prezent active în Marea Neagră.


UPDATE 08.25. De la începutul invaziei ruse pe teritoriul țării vecine au decedat 217 de copii, iar 393 au fost răniți, anunță Biroul Procurorului General al Ucrainei.
UPDATE 08.00. Trupele ruse au continuat să bombardeze regiunea Lugansk. În ultimele 24 de ore, ocupanții ruși au atacat mai multe clădiri ale civililor. Totodată, patru oameni au fost uciși la Horsky, Severodonetsk, Novodruzhesk și Lysychansk, iar alte patru persoane au fost rănite.


UPDATE 07.40. Autoritățile ucrainene afirmă că se aşteaptă la „săptămâni extrem de dificile” împotriva armatei ruse care „a acumulat deja forţe pentru o ofensivă majoră în estul ţării”, o prioritate pentru Moscova.

„Avem săptămâni extrem de dificile în faţă”, a avertizat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un comunicat pe Facebook, lansând un apel ucrainenilor „la rezilienţă şi unitate”.

„Din păcate, vom pierde mai mulţi soldaţi înainte de a câştiga”, a menționat ministrul, estimând că „vor fi mai multe distrugeri şi victime”.

„De dragul generațiilor viitoare. Ne vom elibera pământul. Ne vom aduce oamenii înapoi. Ucraina va câștiga! Acum nu suntem singurii care suntem siguri de asta”, a mai spus Ministrul.


UPDATE 07.15. Comisia Europeană a venit cu o reacție la decizia Rusiei de a opri exporturile de gaze către Polonia și Bulgaria menționând că este un „instrument de șantaj”, scrie CNN.


UPDATE 07.10. Rusia a fost suspendată din Organizaţia Mondială a Turismului (OMT), pentru invadarea Ucrainei, acțiune considerată contrară „valorilor” organizației. Decizia, care a fost aprobată de o largă majoritate a statelor membre ale organizației reunite într-o adunare generală în capitala spaniolă, intră în vigoare cu efect imediat, a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al OMT.


UPDATE 07.05. O sesiune extraordinară a Consiliului miniștrilor europeni ai Energiei va avea loc luni, a anunțat joi ministrul francez pentru Tranziție Ecologică, Barbara Pompili, potrivit agenției Reuters.

„În urma opririi livrărilor de gaz rusesc către Polonia și Bulgaria, europenii rămân uniți și dau dovadă de solidaritate”, a scris ea pe Twitter.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie și 27 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media