După Bulgaria și Polonia, și Olanda rămâne fără gaz rusesc după ce a refuzat să plătească livrările în ruble rusești

30 mai 2022, 20:36 Externe 201
conducte de gaz, gaz, Gaz, Moldovagaz.  Sursa: Replica Media

Compania olandeză GasTerra, deținută în proporție de 50% de guvern, a refuzat să plătească pentru livrările de gaze rusești în ruble, explicându-și decizia prin riscul încălcării sancțiunilor UE și nedorința de a deschide conturi la băncile rusești, lucru pe care compania l-a considerat și ea un pas riscant. Drept răspuns, Rusia a anunțat că va tăia gazul livrat în Olanda, începând de marți, 31 mai.

GasTerra spune că Gazprom a anunțat deja compania despre reducerile de aprovizionare.

În 2021, compania a vândut 24,0 miliarde de metri cubi de gaz pe piața internă (furnizată nu doar de Gazprom), iar consumul total în țară pe anul s-a ridicat la 40 de miliarde de metri cubi.

Potrivit Interfax, în 2020, mai puțin de o treime din consumul de gaze din Țările de Jos provenea din gazele rusești. Actuala decizie de a-l abandona înseamnă pierderea a două miliarde de metri cubi, pe care Gazprom trebuia să le livreze înainte de încheierea contractului în octombrie.

Ministrul Climei și Politicii Energetice, Rob Jetten, a declarat luni că este puțin probabil ca gospodăriile olandeze să simtă pierderea gazelor din Rusia.

La scurt timp, Federația Rusă va tăia gazul livrat în Olanda, începând de marți, după ce compania olandeză GasTerra a refuzat să plătească în ruble rușilor. Gazprom a anunțat, astfel, că sistează livrările începând din data de 31 mai 2022.

Amintim că, la sfârșitul lunii aprilie, livrările de gaz din Rusia către Polonia și Bulgaria au fost oprite, decizie luată după ce țările au refuzat să plătească gazul în ruble rusești.

De la 1 aprilie, autoritățile ruse au cerut ca „țărilor neprietenoase” să plătească livrările de gaze în ruble rusești. Pentru a face acest lucru, țările trebuie să deschidă conturi în ruble la Gazprombank.

Președintele rus Vladimir Putin a spus că în cazul refuzului de a plăti în ruble, „contractele existente vor fi oprite”. Comisia Europeană a calificat cerințele Rusiei drept o încălcare a sancțiunilor.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media