Preşedintele american Joe Biden şi alţi lideri ai G7 au relansat „Parteneriatul pentru infrastructură şi investiţii globale”, o schemă dezvăluită la discuțiile G7 de anul trecut din Anglia.
Liderul de la Casa Albă a spus că planul va aduce profit pentru toată lumea.
Inițiativa de infrastructură de mai multe trilioane de dolari a Chinei este criticată pentru că afectează națiunile cu prea multe datorii.
„Vreau să fiu clar. Acesta nu este ajutor sau caritate”, a spus Biden despre schema PGII a G7. „Este o investiție care va aduce profit pentru toată lumea”.
Schema ar permite țărilor „să vadă beneficiile concrete ale parteneriatului cu democrațiile”, a adăugat președintele SUA.
Planul cere liderilor G7 să strângă 600 de miliarde de dolari în cinci ani pentru a finanța lansarea proiectelor de infrastructură în țările cu venituri medii și mici.
SUA au promis că vor strânge 200 de miliarde de dolari din total prin granturi, fonduri federale și investiții private, în timp ce UE a anunțat încă 300 de miliarde de euro.
Inițiativa va fi orientată spre combaterea schimbărilor climatice, îmbunătățirea sănătății globale, realizarea echității de gen și construirea infrastructurii digitale.
Unele dintre inițiativele evidențiate includ un proiect de dezvoltare solară de 2 miliarde de dolari în Angola, o instalație de producție de vaccinuri în Senegal și un cablu de telecomunicații submarin de 1.609 km care conectează Singapore de Franța prin Egipt și Cornul Africii.
Planul a fost prezentat ca o modalitate de a contracara ambițioasa Inițiativă Belt and Road (BRI) a Chinei. Lansată de președintele chinez Xi Jinping în 2013, BRI oferă finanțare pentru peste 100 de ţări, care vizează crearea unei versiuni moderne a străvechii rute comerciale Drumul Mătăsii din Asia către Europa.
Deși a dezvoltat legături comerciale, a fost, de asemenea, criticat ca un mijloc de a acorda „împrumuturi de pradă”, forțând țările cu datorii să cedeze active cheie în cazul în care nu reușesc să-și achite datoria.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că scopul celui mai recent proiect este de a prezenta lumii un „impuls investițional pozitiv puternic pentru a le arăta partenerilor noștri din lumea în curs de dezvoltare că au de ales”.
Planul de infrastructură a fost prezentat pentru prima dată la summitul G7 din 2021 din Marea Britanie. Numit la acea vreme Build Back Better World, planul condus de SUA a șovăit din cauza lipsei de progres, iar proiectul a fost redenumit PGII înainte de a fi resuscitat la summitul din 2022.
