Franța susține că aderarea Ucrainei în Uniunea Europeană este un proces care ar trebui să implice și R. Moldova și Georgia

1 martie 2022, 10:05 UE 1219
Palatul Elysée.  Sursa: elysee.fr

Franța, țara care asigură președinția semestrială a Consiliului UE, a afirmat că aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană este un proces complex și necesită „o conversație pe termen lung” care ar trebui să implice și alte țări, precum Republica Moldova sau Georgia, scrie Calea Europeană.

Un oficial de la Palatul Elysée a precizat luni că aderarea Ucrainei la UE ar trebui să facă parte dintr-o dezbatere mai amplă și că aceasta va necesita timp, informează Politico Europe.

„Ucraina este o țară în inima Europei, o țară al cărei destin și alegere democratică este importantă pentru noi… faptul este, de asemenea, că trebuie să fim atenți să nu facem promisiuni pe care nu le putem respecta”, a declarat oficialul în această seară reporterilor, menționând totodată că dezbaterea privind aderarea este „o conversație pe termen lung” care ar trebui să implice și alte țări, precum Moldova sau Georgia.

Precizările Palatului Elysée vin și în contextul în care președintele Emmanuel Macron a vorbit, după ce Rusia a invadat Ucraina, cu președinții Republicii Moldova și Georgiei, arătând că Franța va susține Republica Moldova și Georgia împotriva „oricăror tensiuni sau tentative de destabilizare”.

Într-o postare pe Twitter, Aurescu a menționat că Ucraina, Republica Moldova și Georgia „merită statutul de membru cu drepturi depline!”.

Declarațiile vin după ce luni, 28 februarie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunţat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Preşedinţii din opt state din centrul şi estul Europei au cerut, luni, ţărilor membre UE să acorde imediat Ucrainei statutul de ţară candidată şi să deschidă negocierile de aderare.

„Noi, preşedinţii statelor membre UE: Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonia, Republica Slovacă şi Republica Slovenia credem cu tărie că Ucraina merită să primească imediat o perspectivă de aderare la UE”, se arată într-o scrisoare deschisă publică luni.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media