FOTO/ Reprezentanții UE, SUA și Marii Britani și-au întors spatele către Lavrov, în timp ce acesta rostea un discurs la forumul ONU

1 martie 2022, 14:56 Rusia 818
Serghei Lavrov.  Sursa: Shamil Zhumatov/Pool/Reuters

Zeci de diplomați din Uniunea Europeană (UE), Statele Unite și Marea Britanie au boicotat marți discursul ministrului rus de externe Serghei Lavrov la Conferința pentru dezarmare la forumul de vârf al ONU pentru drepturile omului, transmite Reuters. Lavrov a ținut un discurs de la distanță la Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, după ce și-a anulat prezența mai devreme după ce UE a închis cerul pentru avioanele rusești.

În adresarea sa, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că a fost forțat să vorbească la sesiunea Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU în format video din cauza măsurilor „scandaloase” ale UE de „a refuza respectarea dreptului omului la libertatea de mișcare”.

„Am sperat că, după o pauză de doi ani, voi putea participa personal la lucrările Consiliului ONU pentru Drepturile Omului”, a spus Lavrov în mesajul său video la sesiunea UNHRC. „Totuși, trebuie să mă adresez dumneavoastră în format video. Motivul este refuzul respectării unuia dintre drepturile fundamentale ale omului - dreptul la libertatea de circulație.”

Lavrov a spus că țările UE au impus sancțiuni „unilaterale și nelegitime”, pentru că se tem de un dialog direct și onest față în față.

În același discurs, Lavrov a reiterat poziția conducerii de vârf a Federației Ruse, precum că „operațiunea militară” desfășurată în Ucraina „vizează salvarea oamenilor, demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”.

Tot el a spus că Occidentul a pierdut controlul în eforturile de a-și abține furia împotriva Rusiei, iar furnizarea de arme către Ucraina este „o frenezie rusofobă a Uniunii Europene”.


În timp ce ministrul rus de externe își rostea discursul, membrii Consiliului ONU, aflați în sala de plen de la Geneva, s-au ridicat în picioare și au întors spatele către ecranul pe care era difuzat mesajul lui Lavrov. Gestul a fost o formă de protest față de invazia rusă în Ucraina.

sursa: Fabrice COFFRINI / Pool via REUTERS


Fabrice COFFRINI / Pool via REUTERS


Fabrice COFFRINI / Pool via REUTERS


Fabrice COFFRINI / Pool via REUTERSFabrice COFFRINI / Pool via REUTERS

La scurt timp, ambasadorii UE și alții au decis să părăsească sala - „Nu ne putem aștepta să stăm pe loc în timp ce Rusia răspândește în mod activ dezinformare și falsuri cu privire la agresiunea sa împotriva Ucrainei”, se arată în mesajul ONU.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media