„Nu există procedură rapidă de aderare la UE, dar liderii vor da R. Moldova, Ucrainei și Georgiei un semnal puternic de apartenență europeană”. Declarații după Summitul de la Versailles

11 martie 2022, 09:35 UE 406
Summitul de la Versailles.  Sursa: European Union, 2022

„Nu există procedură rapidă de aderare la Uniunea Europeană”, a reamintit joi premierul olandez Mark Rutte la Versailles, într-o suită de afirmații a mai multor lideri europeni participanți la Consiliul European informal găzduit de președintele francez Emmanuel Macron, informează AFP.

„Nu există procedură rapidă de aderare la Uniunea Europeană”, a spus Rutte, al doilea cel mai longeviv membru al Consiliului European după omologul maghiar Viktor Orban, în timp ce Ucraina şi-a înaintat candidatura în speranţa de a adera „imediat” la Uniunea Europeană, scrie Calea Europeană.

„Nu le putem da impresia ucrainenilor că totul se poate produce de pe o zi pe alta”, a avertizat la rândul său premierul luxemburghez Xavier Bette.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Uniunea Europeană va da un „semnal puternic” Ucrainei ca răspuns la cererea sa de aderare la UE, dar a subliniat că nu vede posibilă „deschiderea unui proces de aderare cu o țară aflată în război”.

El a amintit și de faptul că Republica Moldova este „fragilă” din cauza dependenței de gazul rusesc, problemei Transnistriei și a combatanților ruși de acolo, precum și a chestiunii refugiaților.

Liderii europeni s-au reunit joi și vineri la un summit lângă Paris, unde este aşteptat ca ţările membre ale UE să-şi reafirme sprijinul pentru Ucraina atacată de Rusia şi să-i ofere o perspectivă de apropiere de Europa pe termen lung.

Cele 27 de state membre ale UE au convenit luni iniţierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale blocului comunitar, în urma cererii formale transmise Bruxellesului de aceste trei ţări săptămâna trecut.

Conform unui anunţ pe Twitter al preşedinţiei franceze a Consiliului UE, cele 27 de state membre au cerut luni Comisiei Europene să facă primul pas pe acest drum, prin elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat joi, 3 martie, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Ulterior, cererea Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană a fost prezentată la 4 martie, ambasadorului Philippe Léglise-Costa, reprezentantul permanent al Franței pe lângă UE de către ambasadoarea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media