Ucraina a primit chestionarul de evaluare a pregătirii sale pentru obținerea statutului de țară candidat la UE. Când va primi R. Moldova lista cu întrebări din partea Comisiei Europene

8 aprilie 2022, 20:52 Ucraina 369
Sediu Comisia Europeană, Berlaymont, Bruxelles.  Sursa: Replica Media

Ucraina a primit astăzi, 8 aprilie, chestionarul din partea Uniunii Europene privind nivelul de pregătire al țării de a obține statutul de candidat al blocului comunitar, cu ocazia vizitei oficiale la Kiev a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Răspunsurile vor fi gata într-o săptămână”, a declarat Vladimir Zelenskiy.

Editorul pentru Radio Europa Liberă din Praga, Rikard Jozwiak, a anunțat că R. Moldova și Georgia, de asemenea, vor primi curând chestionarele.

„Ministerele de Externe ale R. Moldova și Georgiei vor primi chestionarele luni, 11 aprilie, de la Luxemburg”, a anunțat jurnalistul.

Amintim că Republica Moldova, după ce a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană (UE) trebuie să fie evaluată de Comisia Europeană prin intermediul unui chestionar cu privire la mai multe domenii, pentru ca UE să aibă un tablou coerent referitor la nivelul de pregătire al țării noastre și ce urmează a fi îndeplinit pentru a face parte din blocul comunitar.

La data de 4 martie, cererea Republicii Molova de aderare la Uniunea Europeană a fost prezentată ambasadorului Philippe Léglise-Costa, reprezentantul permanent al Franței pe lângă UE de către ambasadoarea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat joi, 3 martie, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Luni, 28 februarie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunţat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Preşedinţii din opt state din centrul şi estul Europei au cerut ţărilor membre UE să acorde imediat Ucrainei statutul de ţară candidată şi să deschidă negocierile de aderare.

Iar la 1 martie, Parlamentul European a votat proiectul de rezoluție prin care cererea Ucrainei de aderare la UE a fost acceptată.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media