Oficial ONU: Cel puțin 1.480 de civili au fost uciși și 2.195 au fost răniți în războiul din Ucraina. „Orașele ucrainene continuă să fie lovite fără milă”

5 aprilie 2022, 20:34 Ucraina 105
Rosemary DiCarlo.  Sursa: english.news.cn

Cel puțin 1.480 de civili au fost uciși și circa 2.195 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, a declarat Rosemary DiCarlo, subsecretara generală a ONU pentru afaceri politice și de consolidare a păcii.

Înalta Comisară pentru Drepturile Omului, DiCarlo a spus că OHCHR consideră că cifrele reale ale victimelor civile sunt „considerabil mai mari”, transmite CNN.

Ea a menționat că numărul civililor ucraineni aflați în conflict ar fi „mai mult decât dublu” de la ultima informare a Consiliului de Securitate pe 17 martie.

„Orașele ucrainene continuă să fie lovite fără milă, adesea fără discernământ, de artilerie grea și bombardamente aeriene. Iar sute de mii de oameni, inclusiv copii, bătrâni și persoane cu dizabilități, rămân prinși în zone înconjurate în condiții de coșmar”, a declarat DiCarlo, luni, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

„Oroarea s-a adâncit în weekendul trecut, când au apărut imagini șocante cu civili morți – unii cu mâinile legate – zacând pe străzile din Bucha, orașul de lângă Kiev deținut anterior de forțele ruse. Multe cadavre au fost găsite și într-o groapă comună din aceeași localitate”, a mai adăugat oficiala.

DiCarlo a mai remarcat că ajutorul medical și serviciile de bază sunt, de asemenea, perturbate în Ucraina. Cel puțin 85 de atacuri asupra unităților de îngrijire medicală au fost înregistrate începând cu 4 aprilie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Aceste atacuri s-au soldat cu cel puțin 72 de morți și 43 de răniți, a spus DiCarlo.

ONU este, de asemenea, „serios îngrijorată” de „arestările arbitrare și disparițiile forțate ale persoanelor care s-au exprimat împotriva invaziei ruse”, a spus DiCarlo.

„OHCHR a documentat detenția arbitrară și posibila dispariție forțată a 22 de jurnaliști și membri ai societății civile” în Ucraina, precum și a 24 de oficiali locali care au fost reținuți în regiuni sub controlul Rusiei, dintre care 13 au fost eliberați, a spus DiCarlo.

Ea a adăugat că, începând cu 30 martie, OHCHR a înregistrat, de asemenea, șapte jurnaliști și angajați media uciși. Au existat acuzații „de violență sexuală legată de conflict” atât din partea forțelor ruse, cât și a celor ucrainene și a milițiilor de apărare civilă, a continuat DiCarlo. „Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina continuă să încerce să verifice toate aceste acuzații”.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media