LIVE TEXT/ A zecea zi de război în Ucraina. Bombardamentele continuă; Ucrainenii din orașele ocupate de ruși protestează împotriva ocupanților

5 martie 2022, 09:13 Ucraina 494
Orașul Harkov, după un atac cu rachete.  Sursa: Andrii Marienko / UNIAN

După nouă zile de război, bombardamentele asupra orașelor ucrainene continuă, iar din Mariupol a venit un nou apel pentru un coridor umanitar, în noaptea de vineri spre sâmbătă. La Cernigov, unde vineri noapte s-a înregistrat o explozie uriașă, se aud sirenele, la Sumî au loc lupte de stradă, iar Kievul este în continuare înconjurat de o coloană de de numeroase vehicule militare. Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski aștepta de la Alianața Nord-Atlantică o decizie de a crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina, care să protejeze țara de raiduri aeriene ale Rusiei, însă oficialii NATO au refuzat, motivând că o astfel de măsură ar duce la război în toată regula în toată Europa.

În Rusia, șansele ca oamenii să ajungă la informații despre război au fost și mai limitate: Facebook, Twitter, YouTube și mai multe site-uri necontrolate de stat au fost blocate.

UPDATE 18:25. Coridoare verzi pentru a evacua civilii din orașul-port Mariupol și din localitatea Volnovaha nu vor fi descide astăzi, a anunțat Crucea Roșie. Reprezentanții organizației, care mediază ambele părți pe partea ce ține de subiecte umanitare, spun că sunt în continuare angajați în discuții pentru a se ajunge la un nou acord de încetare a focurilor.

Update 17:45. Ucrainenii din mai multe orașe cucerite de forțele ruse au ieșit sâmbătă pe străzi și protestează împotriva ocupanților. Ei s-au urcat pe vehiculele rusești și nu s-au retras nici când militarii ruși au tras focuri de intimidare în aer.

În orașul Melitopol, în sud-estul Ucrainei, loclanicii nu s-au retras nici când soldații ruși au tras focuri de avertisment în aer. Din contră, au înaintat spre cordonul de soldați, care au început să dea înapoi, potrivit unor imagini publicate pe rețelele sociale.

Și la Berdiansk, tot în sudul Ucrainei, localnicii au ieșit în stradă să protesteze.

UPDATE 17:36. La Palanca va fi deschisă o gară provizorie, unde refugiații vor putea pot aștepta transportul organizat de ANTA și voluntarii, care îi vor duce spre punctele de trecere a frontierei mai puțin aglomerate. Potrivit șefei MAI, gara provizorie va avea scopul de a nu aglomera și bloca punctul de trecere frontieră de la Palanca, mai ales că au fost identificate persoane care au stat pe drum chiar și opt zile.

UPDATE16:30. Rusia va considera orice încercare a altor țări de a stabili o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei drept participare la conflictul armat, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, la o întâlnire cu însoţitoarele de zbor ale companiilor aeriene ruse, transmisă de televiziunea publică.

UPDATE 16:05. Aeroflot, cel mai mare transportator aerian al Rusiei, a anunțat că va opri toate zborurile internaționale, cu excepția curselor către Belarus, începând cu data de 8 martie.

UPDATE 15:20. Inditex, compania care deține, printre altele, mărcile Zara şi Bershka, a anunţat sâmbătă că a sistat afacerile din Rusia şi va închide cele 502 magazine ale sale.

UPDATE 13:20. Acordul de încetare a focului pentru coridoare umanitare nu este respectat la Mariupol și Volnovaha de către forţele armate ruse și, din acest motiv, a fost amânată evacuarea civililor.

Despre ruperea acordului de încetare a focurilor a anunțat viceprim-ministre al Ucrainei - ministra reintegrării teritoriilor ocupate temporar din Ucraina, Irina Vereșciuk. „La ora 11:45, Federația Rusă a început să bombardeze orașul Volnovaha cu arme grele. Aveam un acord ca de la ora 09:00 să creăm două coridoare umanitare. Afirm că Rusia a încălcat acordurile, chiar și cu medierea Crucii Roșii, nu și-a respectat obligațiile.”

Evacuarea urma să se realizeze prin medierea Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Se preconiza evacuarea a 200 de mii de oameni din Mariupol și 15 mii din Volnovaha.

UPDATE 11:05. Forțele ucrainene au prezentat un nou bilanț al pierderilor estimate pe care le-a suferit armata rusă de la declanșare invaziei, cu zece zile în urmă.

 • peste 10.000 de soldați
 • 269 de tancuri
 • 945 transportoare blindate
 • 105 sisteme de artilerie
 • 50 lansatoare de rachete
 • 19 sisteme antiaeriene
 • 39 avioane
 • 40 elicoptere
 • 409 vehicule de luptă
 • 2 ambarcațiuni
 • 60 de cisterne
 • 3 drone

UPDATE 10:52. Începe evacuarea civililor din Mariupol și Volnovaha. Rusia a încetat focul timp de câteva ore pentru organizarea coridoarelor verzi.

UPDATE 10:53. ONU: Peste 1,2 milioane de refugiați au părăsit Ucraina de la începutul războiului De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, și până joi, 3 martie, peste 1,2 milioane de refugiați au părăsit Ucraina, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), citat de CNN. Din cei 1.209.976 de ucraineni care și-au părăsit țara, mai mult de jumătate au trecut în Polonia. Ungaria, Slovacia, Republica Moldova și România sunt țările vecine care au primit, de asemenea, refugiați ucraineni. Peste un milion de persoane au plecat din Ucraina doar în prima săptămână a războiului și multe altele sunt „în mișcare atât în interiorul țării, cât și în afara țării”, cu multe familii strămutate în interior, potrivit UNHCR.

UPDATE 10:50. Primarul orașului Mariupol Vadim Boichenko a declarat că a fost stabilită o oră pentru coridorul umanitar și începerea regimului de pace pentru oraș. Acest lucru ne va permite să începem refacerea infrastructurii critice a orașului - electricitate, apă și comunicații mobile. Va exista si posibilitatea Mariupolului cu alimente si medicamente de prima necesitate”, se arată într-o declarație a Consiliului orașului.

UPDATE 08:48. Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că s-a înțeles cu autoritățilr de la Kiev să instituie un regim de încetare a focurilor la 09:00 ora Kiev, pentru ca ucrainenii să poate deschide coridoarele umanitare pentru intrarea locuitorilor pașnici din Volnovaka și Mariupol.

Ucraina nu a anunțat oficial deschiderea acestor coridoare umanitare.


LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie și 4 martie.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media