Gala Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova și-a desemnat laureații. Premiul pentru excelență, decernat actriței române Maia Morgenstern

21 decembrie 2021, 11:22 Teatru 144
Maia Morgenstern.  Sursa: timpul.md

Premiul pentru excelență i-a fost conferit legendei filmului și teatrului românesc Maia Morgenstern, iar premiul pentru cel mai bun spectacol dramatic a fost câștigat de două spectacole în regia lui Slava Sambriș. Distincțiile au fost acordate la ediția a XX-a a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova, care a avut loc la 20 decembrie într-un format restrâns din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID.

„Chiar dacă trăim timpuri excepționale, pentru oamenii de teatru lupta pentru frumos nu se supune excepțiilor. Suntem nespus de bucuroși că oamenii de teatru sunt de o solidaritate exemplară și că acest eveniment ne aduce la rampă de fiecare an succese notorii a oamenilor de teatru consacrați dar și nume noi care vor asigura continuitatea artei teatrale. Anul acesta am onoarea să înmânez un premiu de excelență unei actrițe legendă. Ea este una dintre cele mai apreciate și iubite personalități ale culturii române iar talentul său excepțional a depășit granițele țării. Actrița Maia Morgenstern este cunoscută mai ales pentru rolul mamei lui Iisus din „Patimile lui Hristos”, în regia lui Mel Gibson, pentru rolurile jucate în filme precum „Balanța”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Îngerul albastru”. Cariera sa înseamnă zeci de roluri în film, sute de roluri în teatru – interpretate la Teatrul Evreiesc de Stat, la Teatrul Național București, la Teatrul Bulandra, la Teatrul Metropolis, la Odeon, la Teatrul Mic, la teatrele din Sibiu, Brăila, Turda, Craiova, Piatra Neamț”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Doua spectacole au câștigat „Premiul special al juriului”: Spectacolul „Casa” după Maxim Gorkiy, regia Dumitru Acriș (Moscova, Rusia), Teatrului Național „Satiricus I.L.Caragiale” și Spectacolul „Destin” de Vladimir Beșleagă, regia Dana Strungaru, Teatrul „A. Mateevici”.

Lista celorlalte premii acordate:


- Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală: Slava Sambriș, pentru regia la spectacolul „Мещане” de Maxim Gorki, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” și spectacolul „Tata” de Dumitru Matcovschi, Teatrul Republican „Luceafărul”.
- Premiul pentru cel mai bun rol feminin a fost câștigat de către Elena Oleinic, pentru rolul Ana Andreevna, spectacolul „Revizorul” de Nikolai Gogol, regia artistică și scenografia Alexandru Grecu, Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale”.
- Premiul pentru cel mai bun rol masculin: Victor Triboi, pentru rolul Lisandru, spectacolul „Tata” de Dumitru Matcovschi, regia Slava Sambriş, Teatrul Republican „Luceafărul” și Petru Hadârcă, pentru rolul Froggy, spectacolul „Hamlet în sos picant” după Aldo Nicolaj, regia Alexandru Cozub, Teatrul Național „M. Eminescu”.
- Premiul pentru cel mai bun spectacol în teatrul de păpuşi: spectacolul „Puișorul de aur” de Vladimir Orlov, regia Svetlana Radu, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”.
- Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin l-a câștigat Ruslana Goncearova, pentru rolul Krivțova Elena Nicolaevna, spectacolul „Мещане” de Maxim Gorki, regia Slava Sambriş, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” și Iraida Bobescu, pentru rolul Eleonora, spectacolul „Tata” de Dumitru Matcovschi, regia Slava Sambriş, Teatrul Republican „Luceafărul”
- Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin: Petru Peicev, pentru rolul Percihin, spectacolul „Мещане” de Maxim Gorki, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” și Ion Jitari, pentru rolul Aristid, spectacolul „Tata” de Dumitru Matcovschi,regia Slava Sambriş, Teatrul Republican „Luceafărul”.
- Premiul pentru cea mai bună scenografie l-a obținut Adrian Suruceanu, spectacolul „Tata” de Dumitru Matcovschi, regia Slava Sambriş, Teatrul Republican „Luceafărul”, spectacolul „Мещане” de Maxim Gorki, regia Slava SAMBRIȘ, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” și spectacolul “ISTORIA COMUNISMULUI povestită pentru bolnavii mintal“ de Matei Vişniec, regia Cristian Hadji Culea, Teatrul Național „M. Eminescu”
- De premiul pentru cele mai bune costume teatrale: Tatiana Popescu, spectacolul „Hamlet în sos picant” după Aldo Nicolaj, regia Alexandru Cozub, Teatrul Național „M. Eminescu”.
- Premiul pentru cea mai bună coregrafie și expresie corporală: Alexandra Soșnicova / Sergiu Golovnea, spectacolul „Destin” de Vladimir Beșleagă, regia Dana Strungaru, Teatrul „A. Mateevici”.
- Premiul pentru cel mai bun rol în teatrul de păpuşi: Irina Boiarchina, pentru rolul Puișorul, spectacolul „Puișorul de aur” de Vladimir Orlov, regia Svetlana Radu, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” și Arcadie Strungaru, pentru rolul Lupul, spectacolul „Puișorul de aur” de Vladimir Orlov, regia Svetlana Radu, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”.
- Premiul pentru cea mai bună creaţie muzicală: Viorel Burlacu, spectacolul „Destin” de Vladimir Beșleagă, regia Dana Strungaru, Teatrul „A. Mateevici”.
- Premiul pentru cel mai valoros debut: Ion Liulica, pentru rolul Hirin Kuzma Nicolaevici, spectacolul „Jubileul” de A.P.Cehov, regia Slava Sambriș, Teatrul „A. Mateevici”.
Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media