Din delegația care va merge în Federația Rusă, aprobată de deputați, fac parte doi socialiști - Ivan Dimitroglo și Elena Iurcenko, precum și Viktor Petrov, care a candidat în calitate de independent, dar se bucură de sprijinul socialiștilor atunci când votează pentru postul de speaker.
Potrivit Nokta, nu se cunoaște cu cine intenționează să se întâlnească delegația UTA Găgăuzia la Moscova. Mai mult, nu se știe exact când va avea loc vizita.
Viktor Petrov le-a spus jurnaliștilor de la Nokta că cheltuielile pentru călătorie vor fi acoperite din economiile sale.
Inițiativa de a trimite o delegație la Moscova pentru a discuta despre aprovizionarea cu gaze naturale a UTA Găgăuzia a venit din partea candidatului independent, Serghei Cimpoeș.
„Ar fi rezonabil să delegăm un grup de trei persoane la Moscova, la Guvern sau la Administrația Prezidențială, astfel încât să putem discuta problema aprovizionării cu gaze”, a spus Cimpoeș.
Potrivit sursei citate, partea tehnică a problemei a stârnit controverse în rândul deputaților.
„Am mai discutat despre asta, este posibil din punct de vedere tehnic. O conductă iese prin Ceadîr-Lunga, intră în Ucraina și intră în Culoarul Transbalcanic”, a declarat deputatul independent Nikolai Ivanciuc.
„Noi, Găgăuzia, nu vom primi niciodată gaz direct, să nu exagerăm. (…) Trebuie să mergeți să primiți ajutor umanitar pentru oamenii din Găgăuzia”, a spus deputatul Ivan Karaja.
Cimpoeș însă este sigur că este necesar să meargă la Moscova pentru a transmite „durerea și aspirațiile” poporului găgăuz.
El a sugerat să fie contactată Ambasada Rusiei pentru a pregăti vizita.
„Ne-am înțeles în 2014, ne-au dat 20 de milioane de metri cubi gratuit, dar Guvernul nu ne-a lăsat să le trecem”, a mai spus deputatul (în 2014, după vizita unei delegații din Găgăuzia la Moscova, conducerea Autonomiei a anunțat despre posibilitatea populației de a primi o reducere la gazele naturale rusești, dar reducerea nu a fost niciodată acordată – n.d.).
Tot în cadrul ședinței, mai mulți deputați au afirmat că declarațiile președintei Maia Sandu și relațiile „cu dușmanii Rusiei” au determinat Federația Rusă să ridice prețul la gaze naturale pentru Republica Moldova.
De asemenea, parlamentarii au intenția de a trimite o delegaţie la Guvern pentru a discuta despre situaţia creată în domeniul gazelor naturale.
Astăzi, 25 ianaurie, deputații Adunării Populare din Găgăuzia s-au întrunit pentru a 14-a oară pentru a alege un speaker și organele de conducere ale Adunării, alegeri care au eșuat și de această dată.
