Preliminar, în luna februarie prețul de achiziție la gazele naturale se va ieftini, susține directorul Moldovagaz

1 februarie 2022, 09:47 Economie 195
Aragaz .  Sursa: Replica Media

Președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că, potrivit calculelor preliminare, în luna februarie companie pe care o conduce ar putea achiziona gazul natural de la monopolistul rus Gazprom la un preț mai mic, decât în luna precedentă.

„Conform calculelor preliminare, prețul de achiziție al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în februarie va fi de 563 USD per mia de metri cubi. Reducerea costurilor va permite companiei să compenseze o parte din abaterile financiare negative, care în prezent se ridică la peste 2 miliarde de lei”, a declarat șeful Moldovagaz într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram.

Amintim că, la 28 ianuarie curent, membrii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au aprobat tariful final la gazele naturale pentru consumatorii casnici. Astfel, începând cu luna februarie, cetățenii vor achita un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Tariful cu 4 lei și 18 bani mai mare decât am plătit pentru consumul din lunile noiembrie și decembrie anul trecut.

Anterior, SA „Moldovagaz” a înaintat ANRE o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali de la 10 196 la 14 437 lei pentru mia de metri cubi fără TV, ceea ce pentru gazele naturale constituie 8%. Cu TVA inclus, tariful pentru consumatorii casnici, propus de Moldovagaz trebuia să fie de 15.59 lei pentru un metru cub de gaz.

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, spunea anterior că, dacă tariful nu va fi majorat de la începutul anului, compania riscă un nou blocaj financiar, în februarie, când trebuie să facă plata în avans către concernul rus Gazprom.

De menționat că prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat miercuri, 26 ianuarie, că indiferent de decizia pe care o va lua Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu privire la majorarea prețului pentru gaze naturale solicitată de „Moldovagaz”, prețul pentru primii 150 de metri cubi nu se va schimba pentru consumatorii casnici.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media