Ministrul de Externe, Nicu Popescu s-a întâlnit cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg și adjunctul, Mircea Geoană

24 ianuarie 2022, 13:44 Externe 207
Nicu Popescu și Jens Stoltenberg la Bruxelles.  Sursa: Nicu Popescu via Facebook

Aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, ministrul de Externe, Nicu Popescu anunță că a avut o întrevedere oficială cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Întâlnirea s-a desfășurat într-un context în care la nivel regional, tensiunile dintre Rusia și Ucraina au atins cote maxime din ultimii ani.

Potrivit unui comunicat al ministrului, „în cadrul discuției cu șeful Alianței Nord-Atlantice am accentuat importanţa dezescaladării situaţiei de securitate regională, promovării dialogului, identificării soluţiilor politice şi evitarea acţiunilor de ordin militar în contextul actualei crize de securitate de pe continentul european”.

Alte detalii despre discuții, nu sunt oferite.

„Am mulțumit pentru reconfirmarea sistematică a angajamentului Alianței pentru parteneriatul cu Republica Moldova în conformitate cu necesitățile și solicitările autorităților noastre și pentru exprimarea sprijinului organizației pentru suveranitatea, integritatea teritorială a Republicii Moldova și respectul pentru statutul nostru de neutralitate”, s-a încheiat comunicatul.

Tot la Bruxelles, Nicu Popescu s-a întâlnit și cu secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană. Din comunicatul oferit, în cadrul întrevederii s-au discutat subiecte ce țin de cooperarea dintre Republica Moldova în ceea ce privește modernizarea sectorului de apărare, dar și combaterea pandemiei de COVID-19.

„În beneficiul modernizării sectorului național de apărare și securitate, am stabilit punctual pașii ulteriori pentru implementarea obiectivelor Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) pentru anii 2022 - 2023 aprobat recent de guvern, ministerului de externe revenindu-i rolul de coordonator al acestui proces. Acționăm în direcția realizării programelor practice în domeniile convenite de comun acord și în spiritul neutralității constituționale a țării noastre”.

De asemenea, s-a discutat și despre participarea militarilor moldoveni în cadrul misiunilor de menținere a păcii.

„Am conchis în discuția cu domnul secretar general adjunct Mircea Geoană că Republica Moldova va rămâne un partener credibil la consolidarea securității în Europa prin participarea la operațiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo”
Cristian
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media