PCCOCS anunță că Interpol a blocat căutarea lui Gheorghe Cavcaliuc: A fost invocat articolul 3 al Constituției Interpol

19 ianuarie 2022, 11:26 Justiție 367
Gheorghe Cavcaliuc.  Sursa: Gheorghe Cavcaliuc/Facebook
Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale anunță că a Interpol a blocat căutarea lui Gheorghe Cavcaliuc. Mai exact, Procuratura a fost informată la 17 ianuarie, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, referitor la blocarea căutării acestuia, invocând articolul 3 al Constituției Interpol.

Articolul 3 al Constituției Interpol prevede că: „Este strict interzis ca Oganizația să întreprindă orice intervenție sau activități de caracter politic, militar, religios sau rasial.”

Potrivit PCCOCS, ținând cont de această situație și având în vedere acțiunile de urmărire penală planificate în cadrul cauzelor penale, a fost formulată și remisă o cerere de 𝒄𝒐𝒎𝒊𝒔𝒊𝒆 𝒓𝒐𝒈𝒂𝒕𝒐𝒓𝒊𝒆 către autoritățile din Marea Britanie, unde printre alte acțiuni necesare dispunerii unei soluții obiective pe caz, a fost solicitată înaintarea acuzării lui Gheorghe Cavcaliuc pe dosarul penal în care victime ale infracțiunii sunt cetățenii 𝐺ℎ𝑒𝑜𝑟𝑔ℎ𝑒 𝑃𝑒𝑡𝑖𝑐 (𝑖̂𝑛𝑠𝑐𝑒𝑛𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑣𝑖𝑜𝑙𝑢𝑙𝑢𝑖) 𝑠̦𝑖 𝑅𝑢𝑠𝑙𝑎𝑛 𝑉𝑒𝑟𝑏𝑖𝑡̦𝑐ℎ𝑖 (𝑖̂𝑛𝑠𝑐𝑒𝑛𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎̆𝑟𝑖𝑖 𝑖𝑙𝑒𝑔𝑎𝑙𝑒 𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑡𝑢𝑠̦𝑒𝑙𝑜𝑟 „𝐾𝑎𝑙𝑎𝑠̦𝑛𝑖𝑐𝑜𝑣” 𝑖̂𝑛 𝑈𝑐𝑟𝑎𝑖𝑛𝑎).

Rezultatul acțiunilor solicitate, după recepționarea materialelor acumulate de către autoritățile britanice, vor fi examinate în colaborare cu probele din cadrul dosarului respectiv, menționează PCCCOS.

Autoritățile britanice nu au recepționat, deocamdată, nicio solicitare din partea INTERPOL privind extrădarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și a liderului PACE Gheorghe Cavcaliuc, ambii fugiți la Londra pentru a se eschiva de justiția din Republica Moldova. Declarația aparține ambasadorului Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher.

Biroul internațional al INTERPOL a acceptat cerererea autorităților de Chișinău de a-l da în căutare internațională pe fostul șef al poliției, Gheorghe Cavcaliuc.

Ultima oară, Cavcaliuc a fost observat la Londra unde se plimba nestingherit pe străzile capitalei Marii Britanii.

Gheorghe Cavcaliuc a obținut de-a lungul anilor mai multe funcții de conducere în poliția din Republica Moldova, făcându-se remarcat în special în perioada în care guvernarea era asigurată de Vladimir Plahotniuc. După ce s-a pensionat și a părăsit Ministerul de Interne, Cavcaliuc și-a creat propriul partid. PACE a participat la alegerile din 11 iulie 2021 la care a acumulat 1,28% sau ceva mai mult de 18 mii de voturi și nu a acces în Parlament.

Cavcaliuc a plecat din Republica Moldova chiar în ziua alegerilor și s-a afișat în Italia. Ulterior, a fost publicată o înregistrare video cu fostul șef al poliției plimbându-se pe o stradă din Londra. Gheorghe Cavcaliuc a precizat că a revenit la fostul loc de muncă, la o companie a miliardarului Anatol Stati din Marea Britanie.

El este acuzat de „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor” și, împreună cu ceilalți patru colegi de-ai săi, urmează să răspundă în fața legii. Acțiunile au loc în contextul investigațiilor pe cazul incidentului din 6 aprilie curent, când mai mulți membri ai partidului PACE l-ar fi stropit cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sîngerei, ultimul având nevoie de spitalizare ca urmare a leziunilor primite.

Pentru aceste acțiuni, legislația prevede amendă sau închisoare maximă de până la 5 ani. Potrivit liderului PACE, „dosarul verde de briliat” este unul instrumentat la comandă și ar avea intenția să distragă de la problemele grave care sunt în organele procuraturii. Totodată, acesta menționează că a cerut recuzarea procurorilor „cu care este în conflict de interese și care nu-i garantează un proces echitabil”.
Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media