Procurora Nadejda Busuioc a examinat sesizarea lui Dorin Chirtoacă pe numele lui Dumitru Robu: „Reprezintă un dezacord cu acțiunile și actele procurorului general”

28 iulie 2022, 13:07 Justiție 219
Dorin Chirtoacă și Dumitru Robu.  Sursa: Colaj

Procurora Nadejda Busuioc a dispus refuzul în primirea pentru examinare a sesizării fostului primar de Chișinău Dorin Chirtoacă privind pretinsele acțiuni ilegale ale procurorului General interimar, Dumitru Robu.

Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), în opinia procurorului de caz, soluția respectivă, de a refuza primire pentru examinare, a fost determinată de următoarele argumente:

„Sesizarea lui Dorin Chirtoacă nu conține expunerea anumitor fapte referitoare la infracţiuni săvârşite, pregătite sau în curs de pregătire de către procurorul general interimar Dumitru Robu, ci reprezintă un dezacord cu acțiunile și actele procurorului Dumitru Robu, efectuate în cadrul desfășurării urmăririi penale și judecării cauzei în privința lui Dorin Chirtoacă în comiterea infracțiunii de trafic de influență, pe acest segment fiind acordate suficiente garanții procesuale, care urmau a fi realizate de către numit conform prescripțiilor stabilite de Codul de procedură penală”, se arată în comunicat.

Astfel, procurora a constatat, că adresarea lui Dorin Chirtoacă nu reprezintă o sesizare despre infracțiuni, dar este o plângere împotriva activității procesuale efectuate de către domnul Dumitru Robu în calitate de procuror pe cazul petentului.

PA menționează că în conformitate cu prevederile art. 299/1 din Codul de procedură penală, asemenea categorie de adresări, care exprimă dezacordul cu acțiunile, inacțiunile sau actele procesuale ale procurorului se contestă cu plângere și se examinează de către procurorul ierarhic superior, iar ulterior în ordinea controlului judiciar, dar nu ca sesizări despre comiterea infracțiunilor.

Procuratura mai precizează că, inclusiv și decizia procurorului desemnat de Consiliu, prin care s-a refuzat primirea sesizării, poate fi contestată procurorului ierarhic superior, în termen de 15 zile, iar ulterior la judecătorul de instrucție.

La 25 iulie, Procuratura Anticorupţie a dat start examinării plângerilor semnate de fostul director al companiei de stat MoldATSA, Sorin Stati, şi ex-primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, în care sunt invocate pretinse ilegalităţi comise de procurorul general interimar, Dumitru Robu, iar procurora desemnată de Consiliul Suprem al Procurorilor (CSP), Nadejda Busuioc, a fost nevoită să revină din concendiu pentru a purcede asupra examinării acestora, scrie portalul anticorupție.md.

Amintim că la 15 iulie, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a desemnat-o pe procurora Nadejda Busuioc să examineze plângerile lui Sorin Stati și Dorin Chirtoacă cu privire la pretinse acțiuni ilegale ale procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Totodată, examinarea sesizării procurorei Mirandolina Sușitcaia în privința lui Dumitru Robu a fost amânată.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media