LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 158. Rușii au bombardat orașele Nikopol și Nikolaev în timpul nopții. Ucrainenii ar fi atacat Comandamentul flotei ruse din Marea Neagră

31 iulie 2022, 09:27 Ucraina 398
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Armata ucraineană recunoaşte că inamicul a făcut progrese limitate în Donbas, dar susţine, la rândul său, că a eliminat peste o sută de soldaţi ruşi pe alt front, lângă Herson.

La Moscova se afirmă în continuare că ucrainenii sunt cei care au atacat închisoarea Olenivka şi că ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii au fost invitaţi să ia parte la anchetă. Între timp, preşedintele Vladimir Zelenskiy a dispus evacuarea tuturor civililor din localităţile regiunii Doneţk, aflate încă sub controlul Ucrainei.

„Cu cât se va face mai repede, cu cât mai mulţi oameni părăsesc acum regiunea Doneţk, cu atât mai puţini oameni vor avea timp armata rusă să ucidă”, a transmis Zelenski.

UPDATE 18:04. În Ucraina, au fost găsite și identificate cadavrele a 1.348 de civili care au murit în timpul ocupării temporare a regiunii Kiev de către trupele ruse, a declarat șeful Direcției Principale a Poliției Naționale din regiunea Kiev, Andrei Nebitov.

Cadavrele a aproximativ 300 de persoane dispărute nu au fost găsite, iar peste 200 de cadavre rămân neidentificate, a adăugat el.

Potrivit lui Nebitov, în timpul ocupației regiunii Kiev, rușii au răpit și au dus cu forța civili pe teritoriul Belarusului.


UPDATE 17:30. Canalul de Telegram rusesc Mash a publicat presupusul moment al exploziei de la sediul Flotei Mării Negre din Sevastopolul anexat.

Videoclipul arată fum în creștere care iese din clădire de la distanță. Videoclipul a fost postat și de presa ucraineană. În urma incidentului, șase persoane au fost rănite.

Evenimentele festive cu ocazia Zilei Marinei din oraș au fost anulate. Rusia a dat vina pe armata ucraineană pentru incident, în timp ce Ucraina a numit acuzațiile drept „provocare”.


UPDATE 16:47. Aseară, Ministerul rus al Apărării a anunțat că invită reprezentanți ai ONU și ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) în tabăra de la Ielenovka „în interesul unei anchete obiective”. Dar acum a fost primită o declarație de la CICR, care spune că nimeni nu a invitat organizația.

CICR nu a primit confirmarea oficială a accesului la site sau a prizonierilor de război atacați, a informat Reuters, citând o declarație a organizației, iar până acum ofertele sale de asistență materială nu au fost acceptate.

În declarație se mai precizează că familiile prizonierilor de război ar trebui să primească imediat informații despre cei dragi și despre ceea ce li s-a întâmplat, dar „nu este rolul sau mandatul CICR să conducă anchete publice cu privire la presupusele crime de război”.


UPDATE 16:01. În Sevastopolul ocupat, a fost introdus nivel „galben” de amenințare teroristă, a spus guvernatorul Mihail Razvojaev.

El a numit-o o măsură „preventivă”.

„Acest regim este introdus pentru a consolida activitatea serviciilor speciale. Nu va afecta în niciun fel viața obișnuită a locuitorilor din Sevastopol", a scris oficialul.


UPDATE 15:43. În ziua Marinei Ruse, președintele Vladimir Putin a semnat o nouă doctrină navală a Federației Ruse. Textul documentului nu a fost încă publicat.

Potrivit agenției Interfax, doctrina notează că Rusia poate folosi forța militară pentru a-și realiza interesele în Oceanul Mondial dacă posibilitățile diplomatice sunt epuizate.

Cursul SUA către dominația în oceanele lumii este principala provocare la adresa securității naționale a Federației Ruse, mai spune documentul (citat de Interfax).

Agenția de presă de stat TASS, citând doctrina, notează că factorul determinant în relațiile cu NATO va fi inacceptabilitatea avansării infrastructurii alianței până la granițele ruse.

De asemenea, se constată „dezvoltarea relațiilor cu statele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord cu mările și spațiile maritime adiacente, inclusiv Marea Mediterană și Marea Roșie”.

Noua doctrină prevede intensificarea activităților Rusiei în arhipelagul Svalbard, Ținutul Franz Josef, Novaia Zemlya și Insula Wrangel, a spus TASS.

Doctrina maritimă, aprobată în iunie 2015, este recunoscută ca invalidă.


UPDATE 15:00. În timpul bombardării lui Nikolaev, proprietarul celei mai mari companii comerciale de cereale Nibulon, Alexei Vadatursky, în vârstă de 73 de ani, a fost ucis, a informat partidul prezidențial Slujitorul Poporului.

Ukrayinska Pravda, citând o sursă din administrația regională Nikolaiv, a raportat că un atac rusesc a lovit casa lui Vadatursky, iar soția lui Raisa a murit și ea.

Publicul local a difuzat un filmuleț care arată ceea ce se crede că este casa omului de afaceri după ce a fost lovit de o obuz. Prezintă o casă privată mare, cu un zid prăbușit.

„Alexey Afanasyevich a făcut mult pentru regiunea Nikolaev, foarte mult pentru Ucraina. Contribuția sa la dezvoltarea industriilor agricole și a construcțiilor navale, dezvoltarea regiunii este neprețuită", a scris președintele administrației regionale Nikolaev, Vitaly Kim.

Mai devreme, el a spus că pe 31 iulie, la aproximativ 01:00 dimineața și aproximativ la ora 05:00 dimineața, Nikolaev a fost supus unui bombardament masiv.


UPDATE 14:14. Rezumatul de dimineață al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei

- În direcția Donețk, armata rusă încearcă să îmbunătățească situația tactică în direcțiile Bakhmut și Avdeevsky.

- În direcția Avdeevka, militarii Forțelor Armate ale Ucrainei au oprit ofensiva rusă în direcțiile Vesele - Peski și Lozovsky - Peski.

- În direcția Bakhmut, au existat și acțiuni de asalt ale armatei ruse.

- Armata rusă a încercat să îmbunătățească poziția tactică în direcțiile Rota - Vershina și Pokrovskoye - Bakhmut, dar s-a retras cu pierderi.

- În direcția Slobozhansky, armata rusă desfășoară operațiuni militare de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei.


UPDATE 13:30. Numărul victimelor atacului asupra sediului Flotei Mării Negre din Sevastopol a crescut la șase, a declarat guvernatorul orașului, Mihail Razvojaev.

„Doi au răni moderate, restul au răni uşoare”, a spus el.

Acesta a mai spus că, din motive de securitate, toate sărbătorile publice în onoarea Zilei Marinei Ruse la Sevastopol au fost anulate.UPDATE 12:23. Drona care a atacat sediul Flotei Mării Negre din Sevastopolul anexat a fost artizanală, au informat agențiile de presă de stat, citând serviciul de presă al flotei. Drona era echipată cu un „dispozitiv exploziv cu randament redus”.

Ei au spus că victimele au primit deja asistență.

Anterior, guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaev, a raportat că cinci persoane au fost rănite în atac și a dat vina pe Ucraina.

Armata ucraineană nu a comentat încă acuzațiile, dar purtătorul de cuvânt al administrației de la Odesa, Serghei Bratchuk, a reușit deja să numească declarațiile despre atacul asupra sediului flotei „o provocare de-a dreptul”. „

Eliberarea Crimeei noastre de sub ocupanți va avea loc diferit și mult mai eficient. Există un timp pentru toate. Rezistență și curaj pentru noi toți", a spus Bratchuk.


UPDATE 11:39. Mai multe orașe au fost bombardate în timpul nopții, au anunțat duminică dimineață autoritățile ucrainene.

Mai multe zone rezidenţiale au fost distruse sau avariate, dar şi infrastructură.

În Nikopol au fost afectate o şcoală, o grădiniţă şi mai multe instituţii municipal, potrivit Ukrinform.


UPDATE 10:48. Rusia ar fi pierdut 40.830 de soldați în Ucraina, de la începutul invaziei, în 24 februarie, conform bilanțului publicat duminică de Armata ucraineană.

Pierderile suferite de Rusia în război, conform Forțelor Armate ale Ucrainei:

  • 1.763 de tancuri
  • 4.004 vehicule blindate de luptă
  • 916 sisteme de artilerie
  • 259 sisteme de rachete cu lansare multiplă,
  • 117 sisteme de apărare aeriană
  • 190 de elicoptere, 223 de avioane
  • 735 de drone și 15 bărci.

UPDATE 09:40. Orașul Nikolaev din Ucraina a fost puternic bombardat de forțele armate ruse. Informațiile au fost confirmate de către primarul orașului Alexandr Senkevici. Este al treilea atac grav din ultimele trei zile, iar potrivit edilului „cel mai puternic vreodată”.

„Nikolaev a fost supus unor bombardamente masive. Probabil, cele mai puternice de la începutul invaziei. Exploziile au fost auzite în cursul nopții și în jurul orei cinci dimineața”, a scris primarul.

În urma tacurilor au izbucnit mai multe incendii. Primarul a menționat că mai multe edificii de infrastructură au fost distruse sau avariate de munițiile folosite de forțele armate.


UPDATE 09:25. O dronă a atacat duminică dimineața sediul Flotei Mării Negre din Sevastopol.

„Sunt răniți”, a declarat guvernatorul rus al orașului, Mihail Razvojaev.

„La prima oră a dimineții, ucrainenii au decis să ne strice Ziua Marinei. Un obiect neidentificat a zburat în curtea Cartierului General al Flotei. Conform datelor preliminare, este o dronă”, a scris Mihail Razvozhaev pe canalul său Telegram.

Oficialul rus a precizat că cinci angajați de la sediul flotilei au fost răniți. „Nu s-au înregistrat decese”, a transmis Mihail Razvoj„Doi au răni moderate, restul au răni uşoare”, a spus el. El a mai spus că, din motive de securitate, toate sărbătorile publice în onoarea Zilei Marinei Ruse la Sevastopol au fost anulate. Anterior, Mihail Razvozhaev a raportat că cinci persoane au fost rănite în atac și a dat vina pe Ucraina. Armata ucraineană nu a comentat încă acuzațiile, dar purtătorul de cuvânt al administrației de la Odesa, Serhiy Bratchuk, a reușit deja să numească declarațiile despre atacul asupra sediului flotei „o provocare de-a dreptul”.aev.


UPDATE 09:15. ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) au fost autorizate să investigheze atacul asupra închisorii din regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă seara că a invitat experţi din organizaţii "pentru a desfăşura o investigaţie obiectivă”. Separaţiştii pro-ruşi spun că Ucraina se află în spatele atacului care a ucis 53 de prizonieri de război. Kievul ar fi bombardat închisoarea de lângă Olenivka cu rachete Himars, susţin ei.

Ucraina neagă aceste acuzaţii şi afirmă, la rândul său, că la originea faptelor se află grupul Wagner, o organizaţie paramilitară rusă. Artileria rusă ar fi vizat centrul de detenţie pentru a păstra secrete tortura şi relele tratamente aplicate prizonierilor.

Ucraina a cerut vineri ONU şi CICR să investigheze moartea prizonierilor. Într-o declaraţie, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a declarat că va încerca, printre altele, să aibă acces la centrul de detenţie şi să ajute la evacuarea răniţilor, scrie AFP.


UPDATE 09:00. Autorităţile din Ucraina au emis o decizie privind evacuarea obligatorie a populaţiei din regiunea Doneţk, iar preşedintele Vladimir Zelenskiy face apel la populaţie să plece, mai ales familiile cu copii.

”Noi nu suntem Rusia. De aceea, fiecare viaţă este importantă pentru noi”, a transmis preşedintele.

Zelenskiy afirmă, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, că sunt sute de mii de oameni, cu zeci de mii de copii, în zonele în care se duc cele mai aprige lupte. ”Mulţi dintre oameni refuză să plece... Dar chiar trebuie să se facă acest lucru (...) Cu cât se va face mai repede, cu cât mai mulţi oameni părăsesc acum regiunea Doneţk, cu atât mai puţini oameni vor avea timp armata rusă să ucidă. Prin urmare, dacă aveţi ocazia, vă rog să vorbiţi cu cei care încă mai rămân în zonele de luptă din Donbas. Vă rugăm să-i convingeţi că este necesar să plece, mai ales dacă sunt familii cu copii. Dacă aveţi posibilitatea de a ajuta persoanele strămutate, faceţi-o”, a spus prşedintele ucrainean.

Vladimir Zelenskiy a precizat că există o decizie guvernamentală privind evacuarea obligatorie din regiunea Doneţk. ”Totul este în curs de organizare. Sprijin total, asistenţă totală - atât logistică, cât şi plăţi. Avem nevoie doar de o decizie din partea oamenilor înşişi, care încă nu au luat-o pentru ei înşişi. Mergeţi, noi vă vom ajuta. Noi nu suntem Rusia. De aceea, fiecare viaţă este importantă pentru noi. Şi vom folosi toate oportunităţile disponibile pentru a salva cât mai multe vieţi şi pentru a limita cât mai mult posibil teroarea rusă”, a mai transmis preşedintele.


Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie și 30 iulie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media