Alexandr Stoianoglo, bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani. CSP l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună să investigheze pretinsele infracțiuni

5 august 2022, 14:59 Justiție 144
Alexandr Stoianoglo.  Sursa: Procuratura Generală

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, va fi cercetat pentru îmbogățire ilicită și spălarea banilor, infracțiuni care ar fi avut loc în perioada anilor 2014 - 2015. În ședința din 5 august, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a admis o sesizare în acest sens depusă de procurorul Victor Furtună și l-a desemnat pe acuzator să investigheze pretinsele infracțiuni.

Sesizarea procurorului Victor Furtună a fost examinată în ședință închisă. La pronunțarea Hotărârii, președinta CSP, Angela Motuzoc, a spus că există o opinie separată.

Solicitată de Replica Media, procurora Mariana Cherpec, responsabila de relațiile cu presa din cadrul Procuraturii Generale, a declarat că Victor Furtună a constatat, în procesul de investigare a dosarului penal în care este vizat Procurorul General suspendat, „anumiți indici de comitere a infracțiunilor de îmbogățire ilicită și spălarea banilor, pretinse a fi comise în perioada anilor 2014-2015”.

„Potrivit legii, procurorul desemnat de CSP Victor Furtună a înaintat o sesizare despre săvârșirea unor infracțiuni adresată CSP care în ședința de astăzi s-a expus conform competenței prevăzute la art.262 alin.(5) din Codul de procedură penală, potrivit căruia examinarea sesizărilor despre infracțiunile comise de către Procurorul General se face de către un procuror desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor.

Prin urmare, CSP a desemnat un procuror de caz, care urmează să investigheze aceste circumstanțe și să decidă dacă există o bănuială rezonabilă despre săvârșirea vreunei infracțiuni.

În dependență de rezultatele investigațiilor efectuate prin prisma art.274 din Codul de procedura penala, în termen de până la 30 zile, procurorul desemnat de CSP urmează să decidă asupra pornirii urmăririi penale sau refuzului în pornirea urmăririi penale”, a comunicat Mariana Cherpec.

În prezent, Alexandr Stoianoglo se află sub control judiciar. Ultima oară, măsura preventivă i-a fost prelungită cu 60 de zile la 13 iulie de către magistrații de la Judecătoria Chișinău sediul Ciocana.

Stoianoglo a fost suspendat din funcție la 5 octombrie 2021, când Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, pornirea urmăririi penale pe numele acestuia.

Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, în urma unor percheziții efectuate la biroul său de la PG și la domiciliu, iar la 8 octombrie acesta a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu prin decizia primei instanțe. Ulterior, procurorul Furtună a contestat la Apel decizia magistraților, cerând arest în penitenciar, însă solicitarea i-a fost respinsă.

Potrivit procurorului de caz, Victor Furtună, în dosarul de învinuire în care este vizat Alexandr Stoianoglo „sunt cinci capete de acuzare care sunt „extrem de grave” și prevăd pedeapsă cu închisoarea”.

Totodată, procurorul desemnat de CSP pe cazul lui Alexandr Stoianoglo, Victor Furtună, a informat la 9 noiembrie, despre terminarea urmăririi penale pe un capăt de acuzare ce îl privește pe procurorul general suspendat, căruia îi este imputată comiterea infracțiunii prevăzute de art. 328 alin. (3) lit.b) Cod penal - depășirea atribuțiilor de serviciu.

Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei și a prejudiciat bugetul Procuraturii.

În tot acest timp Stoianoglo a respins categoric cele incriminate.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media