LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 167. Statele Unite oferă un nou ajutor militar destinat Ucrainei / Comisia Europeană, despre raportul Amnesty International: Rusia este cea care atacă ținte civile, în timp ce armata ucraineană le protejează”

9 august 2022, 07:45 Politică 407
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 167-a zi de rezistență în fața armatei rusești, urmare a invaziei Rusiei pe teritoriul ucrainean pe data de 24 februarie.

Finlanda a anunțat că va trimite 20 dintre militarii săi în Marea Britanie pentru a participa la un program de pregătire pentru apărătorii ucraineni. Pentagonul a raportat că Statele Unite au furnizat Ucrainei rachete antiradar în pachete anterioare de ajutor militar. Este vorba despre AGM-88 HARM - rachete antiradar de mare viteză cu o rază de acțiune de peste 100 km și până la 300 km, în funcție de modificările și condițiile de utilizare. Totodată, Statele Unite ale Americii vor oferi încă 4,5 miliarde de dolari guvernului ucrainean, ceea ce va ridica la 8,5 miliarde de dolari totalul sprijinului acordat de la invazia Rusiei din februarie, a anunțat Agenția americană pentru Dezvoltare Internațională.

Între timp, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a cerut țărilor occidentale să interzică intrarea tuturor rușilor pe teritoriile acestor țări, ca răspuns la încercarea de anexare a noilor teritorii ucrainene.

UPDATE 21.29. O persoană a fost ucisă de o explozie produsă marți la bază aeriană militară, a anunțat pe rețelele de socializare șeful administrației ruse din Crimeea, Serghei Aksyonov, a scris The Guardian.

Explozii au zguduit o bază aeriană rusă în apropierea stațiunilor de pe litoral din peninsula Crimeea anexată, rănind cinci persoane, potrivit autorităților locale.

Martorii au declarat pentru Reuters că au auzit cel puțin 12 explozii la aproximativ 15.20, ora locală, de la baza aeriană Saky, lângă Novofedorivka, pe coasta de vest a Crimeei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că „detonarea mai multor magazine de muniție de aviație” a provocat o explozie, au informat agențiile de presă ruse, dar că nu au existat răniți.


UPDATE 20:35. Șeful companiei nucleare de stat a Ucrainei a avertizat cu privire la riscurile „foarte mari” ale bombardamentelor la centrala nucleară Zaporizhzhia din sudul ocupat de ruși și a spus că este vital ca Kievul să recâștige controlul asupra instalației la timp pentru iarnă.

Șeful Energoatom, Petro Kotin, a declarat pentru Reuters într-un interviu că bombardamentul rusesc de săptămâna trecută a deteriorat trei linii care leagă uzina Zaporizhzhia de rețeaua ucraineană și că Rusia a vrut să conecteze instalația la rețeaua sa.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat amplasamentul vastei centrale nucleare – cea mai mare din Europa – care se află pe teritoriul controlat de Rusia, în ultimele zile.


UPDATE 19:54. Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei ţări europene, începând cu data de 4 august, în condiţiile în care din cauza sancţiunilor occidentale grupul rus Transneft nu a putut efectua o tranzacţie bancară privitoare la drepturile de tranzit datorate Ucrainei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat de presă publicat marţi, Transneft, compania rusească responsabilă de transportul de hidrocarburi, a explicat că a plătit drepturile de tranzit pentru luna august către operatorul ucrainean Ukrtransnafta în data de 22 iulie, însă banii au fost returnaţi în data de 28 iulie deoarece plata nu a fost procesată.

Banca rusească Gazprombank, care a intermediat tranzacţia, a explicat că banii au fost returnaţi din cauza restricţiilor impuse de Uniunea Europeană.


UPDATE 19:01. Principala cauză a exploziilor de la aerodromul militar ar fi încălcarea cerințelor de siguranță la incendiu, a declarat pentru TASS o sursă din cadrul ministerului rus al apărării.


UPDATE 18:35. Primele 39 de vagoane cu cărbune australian au ajuns în Ucraina. Un total de 79.000 de tone de cărbune urmează să fie livrate Ucrainei ca parte a ajutorului umanitar din partea guvernului australian. Acest lucru este raportat de Ministerul Economiei al Ucrainei. Vagoanele cu cărbune australian de calitate G (gaz) au sosit pentru descărcare la una dintre întreprinderile generatoare ale PJSC „Centrenergo”.

„Mulțumim guvernului Australiei pentru sprijinul și contribuția sa la aprovizionarea fiabilă cu energie a Ucrainei în acest sezon de încălzire, care va fi cel mai dificil din ultimele decenii”, a declarat ministrul Economiei al Ucrainei Herman Galușcenko.

De asemenea, ministrul și-a exprimat recunoștința partenerilor polonezi pentru ajutorul acordat în logistica cărbunelui australian, deoarece porturile ucrainene sunt blocate din cauza agresiunii ruse.

Galușcenko a subliniat că pregătirea pentru perioada toamnă-iarnă decurge conform planului, iar acumularea de cărbune are loc conform programului aprobat.


UPDATE 18:00. Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că nu a putut stabili cauza incendiului care a dus la explozii pe teritoriul aerodromului militar din Crimeea, dar „amintește despre regulile de siguranță la incendiu și interzicerea fumatului în locuri nespecificate”.


UPDATE 17:30. Comisia Europeană a comentat raportul Amnesty International, în care Forțele Armate erau acuzate că creează pericol pentru civili. Comsia subliniază că Rusia este cea care atacă ținte civile, în timp ce armata ucraineană le protejează.

Acest lucru a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, citează Ukrinform.

El spune că tot ceea ce se întâmplă în Ucraina este o consecință directă a agresiunii ilegale a Rusiei. Stano notează că armata rusă este cea care ucide civili ucraineni și distruge infrastructura civilă ucraineană.

„Rusia atacă ținte civile, iar armata ucraineană luptă împotriva acestei agresiuni și încearcă să protejeze populația civilă. Într-o astfel de situație, desigur, este nevoie de amplasarea echipamentelor militare în zonele care sunt atacate și în care locuiesc civili. Acesta este un alt exemplu al cât de inumană și nejustificată este agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei”, a spus purtătorul de cuvânt.


UPDATE 17:22. Statele Unite oferă un nou ajutor militar destinat Ucrainei. Acesta constă într-un pachet de un miliard de dolari ce cuprinde muniție, arme și echipamente. Potrivit Departamentului Apărării, ajutorul va satisface nevoile critice de securitate și apărare ale Ucrainei. Această autorizație este cea de-a optsprezecea retragere de echipamente.

Este cea mai mare retragere unică de arme și echipamente din SUA și oferă o cantitate semnificativă de muniție, arme și echipamente suplimentare - tipurile pe care „poporul ucrainean le folosește atât de eficient pentru a-și apăra țara”.

Pachetul cuprinde următoarele capabilități:

  • muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS);
  • 75.000 de obuze de 155 mm;
  • 20 de sisteme de mortiere de 120 mm și 20.000 de cartușe de mortiere de 120 mm;
  • muniții pentru sistemele avansate de rachete sol-aer (NASAMS);
  • 1.000 de rachete antitanc Javelin și sute de sisteme antirachetă AT4;
  • 50 de vehicule blindate medicale;
  • muniții antipersonal Claymore;
  • explozibili C-4, muniții de demolare și echipamente de demolare;
  • materiale medicale, care să includă truse de prim ajutor, bandaje, monitoare și alte echipamente

UPDATE 16:52. La scurt timp, partea rusă a venit cu un scurt comentariu în care spune că detonarea mai multor muniții de aviație a provocat exploziile de pe aerodromul Saki din Novofedorivka.

Ministerul rus al Apărării spune că, în urma exploziei, nu au fost victime și echipamentele aviatice nu au fost avariate.

„Se iau măsuri pentru stingerea incendiului și stabilirea cauzelor exploziei. Potrivit unui raport de la fața locului, nu a existat niciun impact asupra zonei de depozitare a muniției de la aerodrom”, a adăugat Ministerul rus al Apărării.


UPDATE 16:46. Și Alexei Arestovici, consilier al biroului președintelui ucrainean, a comentat ironic bombardările din satul Novofedorivka, situat pe coasta de vest a peninsulei ocupate Crimeea.

„Obiceiul rusesc de a fuma îi va distruge în cele din urmă”, a scris pe rețele Arestovici.


UPDATE 16:18. Deputatul din Rada Supremă de la Kiev, Alexei Goncearenko, a comentat adupa atacului din apropierea bazei militare ruse de la Novofedorivka din Crimeea.

„9 august - începutul bătăliei pentru Crimeea?”, a scris ironic parlamentarul ucrainean pe rețele.UPDATE 16:07. Mai multe explozii au avut loc în apropierea bazei aeriene militare ruse din apropierea satului Novofedorivka din Crimeea anexată ilegal de Rusia în 2014, informează mai multe surse media atât din Ucraina, cât și din Rusia.

Pe rețelele de socializare circulă și imagini video care arată nori de fum în apropierea acestei așezări.

Potrivit canalului Telegram „PE Krym”, trei explozii au avut loc în zona satului și a început un incendiu. „Ceva arde și explodează”, scrie canalul Telegram „PE Sevastopol”.

Mash scrie despre patru explozii. „Localnicii raportează că o dată pe minut aud ceva similar cu detonarea obuzelor”, se spune în mesaj.


De cealaltă parte, consilierul pretinsului guvernator al Crimeei, fără a oferi detalii, a declarat că „deocamdată nu pot decât să confirm însuși faptul mai multor explozii în zona Novofedorivka. Rog pe toată lumea să aștepte rapoarte oficiale și să nu producă versiuni”, transmite ria.ru.


UPDATE 15:53. Ministerul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar al Ucrainei a anunțat o altă operațiune de returnare a cadavrelor soldaților ucraineni.

Potrivit informațiilor publicate, cadavrele a 17 persoane au fost returnate.

Guvernul Ucrainei nu oferă alte detalii despre operațiune, în special unde și în ce circumstanțe a avut loc schimbul, precum și câte cadavre au fost transferate în Rusia.

Anterior, Ucraina și Rusia au schimbat în mod repetat cadavrele militarilor.UPDATE 14:37. Secretarul adjunct al Apărării al SUA, Colin Kahl, a declarat că Pentagonul nu va trimite, deocamdată, noi sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS în Ucraina, ci va face totul pentru ca Kievul să aibă suficientă muniție pentru ele, transmite BBC.

Fiind întrebat dacă SUA intenționează să includă sisteme HIMARS suplimentare în viitoarele pachete de ajutor militar, Kahl a spus că Washington a trimis deja 16 astfel de sisteme în Ucraina, „care, de fapt, sunt destul de multe”.

„Aceste sisteme nu sunt cele despre care estimăm că necesită sute pentru a obține rezultatele pe care le demonstrează”, a spus Kahl.

Oficialul a adăugat că Marea Britanie a trimis încă trei M270 la Kiev, sisteme similare cu HIMARS, dar montate pe vehicule blindate pe șenile, mai degrabă decât pe camioane cu roți. În plus, trei astfel de sisteme sunt furnizate de Germania.

„Așadar, evaluarea noastră este că ucrainenii sunt într-o poziție destul de bună în ceea ce privește numărul acestor sisteme, iar acum prioritatea noastră este să ne asigurăm că au o aprovizionare neîntreruptă de GMLRS [rachete pentru care este destinat HIMARS]”, a concluzionat Kahl.

Ucraina folosește în mod activ sistemele HIMARS pentru a lovi depozitele de muniții, baze și alte infrastructuri militare din spatele armatei ruse. Potrivit experților occidentali, acest lucru a contribuit la încetinirea semnificativă a ritmului ofensivei ruse în Donbas și la crearea premiselor unei posibile contraofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei în sudul țării, în regiunile Herson și Zaporojie.


UPDATE 14:14. Peste 10,5 milioane de oameni au trecut granița din Ucraina de la invazia Rusiei, a anunțat marți agenția Națiunilor Unite pentru refugiați UNHCR, pe site-ul său.

Ucrainenii își părăsesc casele de când a început invazia rusă pe 24 februarie.


UPDATE 13:26. Prima navă care transportă cereale ucrainene se află acum în Marea Mediterană în căutarea unei noi destinații și este în așteptarea unui nou cumpărător, scrie Bloomberg.

Ambasada Ucrainei la Beirut a publicat luni o fotografie a navei Razoni, spunând că achiziția mărfii a fost respinsă de un cumpărător din Liban din cauza unei întârzieri de cinci luni în livrare. „Razoni” este prima navă ucraineană care a putut părăsi portul Odesa cu cereale la bord după începutul războiului.

Tulburările din drumul către client evidențiază provocările care trebuie rezolvate pentru a normaliza aprovizionarea cu cereale ucrainene pe măsură ce războiul continuă.

Alte două nave ucrainene cu cereale ar trebui să ajungă în porturile de destinație în aproximativ o săptămână. Marți, Reuters a raportat că 12 astfel de nave au plecat deja din Ucraina.

Totodată, The New York Times notează că niciuna dintre noile livrări de cereale ucrainene nu este destinată Yemenului, Somaliei, Etiopiei sau altor țări care sunt cele mai afectate de criza alimentară și de foamete din cauza blocării exporturilor de cereale. Navele ucrainene merg în Marea Britanie, Irlanda, Italia și China.


UPDATE 13:11. Trupele ucrainene anunță despre pierderile rusești din ziua invaziei și până în prezent:

personal - aproximativ 42.640 (+300);
rezervoare - 1817 (+6)
mașini blindate de luptă / APV - 4.076 (+6)
sisteme de artilerie - 964 (+4)
RSZV / MLRS - 261 (+0)
sisteme de război antiaerian - 133 (+1)
avioane - 223 (+0)
elicoptere - 193 (+1)
UAV nivel operațional-tactic - 757 (+3)
rachete de croazieră - 185 (+3)
nave de război / bărci - 15 (+0)
vehicule și rezervoare de combustibil - 2.998 (+5) od,
echipamente speciale - 87 (+1).


UPDATE 12:40. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy: „Singura diferență dintre teroriști și Rusia este că primii își asumă responsabilitatea pentru ceea ce au făcut, în timp ce Rusia nu are curajul să facă acest lucru și are îndrăzneala să învinovățească pe alții pentru crimele sale - țări individuale și întreaga lume.

Și acum această lume se confruntă cu o alegere. Determinare și, prin urmare - încetarea crimelor și atrocităților Rusiei sau o altă explozie a unei alte bombe de la acești teroriști”.


UPDATE 12:22. Așa-zisele autorități din Autoproclamata Republică Populară Donețk (DNR) spun că forțele ucrainene au bombardat 10 din cele 266 de așezări pe care susține că le-au „eliberat” din Ucraina, alături de Rusia și, în mod similar, autoproclamata Republică Populară Luhansk.

DNR este recunoscută ca autoritate legitimă doar de trei state membre ONU, inclusiv Rusia, iar afirmațiile sale nu au fost verificate în mod independent.


UPDATE 11:43. Alexandr Stryuk, primarul ucrainean al orașului ocupat Severodonețk, a vorbit la televiziunea ucraineană despre condițiile din regiune.

El a descris situația, spunând că autoritățile de ocupație încearcă să-și facă o imagine a restabilirii vieții normale, iar în oraș se formează echipe de curățare a străzilor, cu oferirea de alimente ca plată a forței de muncă.

Oficialul a declarat că nu există apă curentă și nici sistemul de canalizare nu funcționează. El a spus că orașului îi lipsesc specialiștii pentru a restabili comunicațiile.

Primarul a mai adăugat că aproape toți cei care au încercat să se întoarcă în oraș, au stat acolo câteva zile, apoi și-au dat seama că va fi imposibil să trăiască în aceste condiții și au plecat din nou.

O secvență din interviul lui Stryuk a fost postat pe Telegram de guvernatorul Ucrainei de Luhansk, Serghei Gaidai.


UPDATE 11:15. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în ultimul său raport privind situația de pe front, relatează că principalele eforturi ale armatei ruse sunt concentrate pe încercările de atac în regiunea Donețk, în apropierea orașelor Bakhmut și Avdiivka.

Potrivit armatei ucrainene, „cu sprijinul aviației operaționale-tactice și ale armatei, inamicul conduce bătălii ofensive în direcțiile Bakhmut și Avdiivka, încercând să forțeze unitățile noastre din liniile ocupate cu foc de artilerie”.

Totodată, raportul spune că acțiunile ofensive ale armatei ruse lângă Avdeevka și Krasnogorovka (o așezare nu departe de Avdeevka) „nu au avut succes”, iar armata rusă s-a retras.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează și despre încercările Rusiei de a efectua recunoașteri în luptă lângă Bakhmut. Potrivit acestuia, „soldații ucraineni au provocat o înfrângere prin foc și i-au forțat pe invadatori să fugă”.

De asemenea, în raport se menționează despre loviturile de artilerie și rachete rusești în regiunea Harkiv și despre atacurile de artilerie și aer în direcția Buzh de Sud, unde armata rusă, potrivit Kievului, „desfășoară o operațiune de apărare”.


UPDATE 10:09. Șeful administrației regionale Harkiv, Oleg Sinegubov, relatează că trupele ruse au lansat marți noaptea atacuri cu rachete asupra orașului.

„Lovitură din nou asupra Harkivului. Preliminare - rachetă, tip setată de oamenii legii. Noaptea, în jurul orei 02:00, inamicul a atacat cartierele Șevcenko și Industrial. Au deteriorat complexul hotelier și restaurante, elemente de transport și infrastructură critică”, a scris Sinegubov pe canalul său de telegram.

Potrivit administrației regionale, în urma atacurilor nu s-au înregistrat victime.

Primarul Harkivului, Igor Terehov, a precizat că în cartierul industrial „de fapt, un stâlp electric și șinele tramvaiului au fost avariate”.

„Încă o lovitură lângă o clădire cu două etaje care nu are nicio legătură cu infrastructura militară”, scrie Terehov.

Potrivit lui Terehov, cel puțin patru explozii s-au auzit la Harkiv marți noaptea. Centrul Regional de Asistență Medicală din Harkiv raportează că în timpul zilei o persoană a murit din cauza bombardamentelor din regiune, iar cinci civili au fost răniți.


UPDATE 09:50. Reuters raportează că ministerul turc al apărării a declarat că alte două nave care transportă cereale au plecat marți din portul Ucrainei Chornomorsk, ca parte a acordului de deblocare a exporturilor maritime ucrainene.

Nava „Ocean Lion”, care a plecat spre Coreea de Sud, transportă 64.720 de tone de porumb, în timp ce „Rahmi Yağcı” transportă 5.300 de tone de făină de floarea soarelui la Istanbul.

Cele patru nave care au părăsit Ucraina mai devreme sunt ancorate lângă Istanbul și vor fi inspectate marți, se arată în comunicatul ministerului apărării.


UPDATE 09:31. Un nou raport zilnic de informații publicat de Departamentul de Apărare al Regatului Unit arată că în weekend, Rusia a continuat să se concentreze pe întărirea apărării în sudul Ucrainei. În ciuda acestui fapt, trupele ruse au continuat să atace și pozițiile ucrainene din regiunea Donețk.

În ultima lună, cea mai reușită ofensivă pentru Rusia în Donbass a fost ofensiva în direcția Bakhmut, dar în acest timp trupele ruse au reușit să avanseze doar 10 km acolo.

În alte părți ale Donbas, unde trupele ruse au încercat să pătrundă, nu au avansat cu mai mult de 3 km în acele 30 de zile, ceea ce este aproape sigur mult mai puțin decât era planificat.

În ciuda utilizării intense în continuare a artileriei în aceste zone, Rusia nu a fost capabilă să construiască infanterie pregătită pentru luptă pentru a asigura un avans mai substanțial.


UPDATE 08:51. Forțele ruse folosesc forță de luptă de calitate scăzută pentru a controla populația din părțile ocupate ale Ucrainei, arată ultimele date e Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).

„Forțele ruse pot desfășura din ce în ce mai mult unități de calitate scăzută, slab pregătite, cum ar fi cele formate din condamnați, pentru a controla populația din părțile ocupate ale Ucrainei”, se arată în raport.

Analiștii au remarcat că o astfel de desfășurare ar putea reduce competența autorităților de ocupație și a operațiunilor de contragherilă și, în același timp, ar putea crește sprijinul Ucrainei pentru mișcările care se opun ocupației ruse.


UPDATE 08:24. Zelenskiy: „După acest război rusesc împotriva Ucrainei, nici conflictul mocnit, nici conflictul înghețat nu ar trebui să rămână. Ucraina trebuie să returneze tot ceea ce Rusia a confiscat temporar, iar statul agresor trebuie pedepsit pentru crima de agresiune. Și acest lucru este important nu numai pentru justiție. Doar înfrângerea evidentă a agresorului, pierderea a tot ceea ce a capturat și responsabilitatea legală internațională pentru agresiune sunt garanții împotriva oricărui război.

La asta lucrează diplomații noștri, Biroul, oficialii guvernamentali și absolut toți cei implicați în organizarea unui răspuns politic, economic și juridic global la agresiunea rusă. Protejându-ne statul, îi protejăm automat pe toți cei care au fost deja amenințați sau care pot fi încă amenințați de un stat terorist. Și, desigur, cea mai mare contribuție o aduce acum armata - toți eroii ucraineni care sparg mașina teroristă rusă pe câmpul de luptă”.


UPDATE 08:02. Aproximativ 80.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei, a declarat luni numărul trei al Pentagonului, Colin Kahl, subliniind că obiectivele anunţate de preşedintele rus, Vladimir Putin, nu au fost încă atinse, notează Agerpres.

„Ruşii au pierdut probabil 70.000 sau 80.000 de soldaţi în mai puţin de şase luni”, a declarat presei Colin Kahl, secretar adjunct pentru afaceri politice în Departamentul american al Apărării, subliniind că cifra include morţi şi răniţi.

Forţele ruse au pierdut, de asemenea, „3.000 sau 4.000” de vehicule blindate şi ar putea duce lipsă de rachete ghidate de precizie, în special rachete aer-sol şi mare-sol, a adăugat el.

UPDATE 07.40. Statele Unite ale Americii vor oferi încă 4,5 miliarde de dolari guvernului ucrainean, ceea ce va ridica la 8,5 miliarde de dolari totalul sprijinului acordat de la invazia Rusiei din februarie, a anunțat Agenția americană pentru Dezvoltare Internațională, citată de The Guardian.

Finanțarea, coordonată cu Departamentul Trezoreriei SUA prin intermediul Băncii Mondiale, va ajunge la guvernul ucrainean în tranșe, începând cu o plată de 3 miliarde de dolari în luna august, a precizat USAid, Agenția pentru Dezvoltare Internațională.

Aceasta urmează transferurilor anterioare de 1,7 miliarde de dolari în iulie și de 1,3 miliarde de dolari în iunie.

Washingtonul a oferit, de asemenea, miliarde de dolari în sprijin militar și plănuiește un nou pachet de arme în valoare de 1 miliard de dolari în curând.

Fondurile americane sunt menite să ajute guvernul ucrainean să mențină funcțiile esențiale, inclusiv asistența socială și financiară pentru populația săracă în creștere, copiii cu dizabilități și milioanele de persoane strămutate în interiorul țării, în timp ce războiul se prelungește.


UPDATE 07.29. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a cerut țărilor occidentale, ca răspuns la încercarea de anexare a noilor teritorii ucrainene, să interzică intrarea tuturor rușilor pe teritoriile acestor țări. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru The Washington Post.

Zelenskiy a spus că rușii ar trebui „să trăiască în propria lor lume până când își schimbă filozofia”.

Președintele a subliniat că cele mai importante sancțiuni sunt închiderea granițelor, „pentru că rușii iau pământ străin”.


UPDATE 07.20. Finlanda va trimite 20 dintre militarii săi în Marea Britanie pentru a participa la programul de pregătire pentru apărătorii ucraineni.

Acest lucru a fost anunțat de Ministerul Apărării din Finlanda.

Exercițiile se vor desfășura sub conducerea Marii Britanii, dar această țară a chemat să se alăture inițiativei țărilor partenere. În special, s-a cunoscut mai devreme că până la 120 de instructori vor fi trimiși din Suedia în Marea Britanie și până la 225 de militari din Canada.


UPDATE 07.10. Pentagonul a raportat că Statele Unite au furnizat Ucrainei rachete antiradar în pachete anterioare de ajutor militar.

Este vorba despre AGM-88 HARM - rachete antiradar de mare viteză cu o rază de acțiune de peste 100 km și până la 300 km, în funcție de modificările și condițiile de utilizare. Pentagonul a mai spus că SUA și aliații au ajutat și Ucraina cu piese de schimb și alte piese pentru a scoate pe cer mai multe avioane de luptă ucrainene MiG-29.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august și 8 august.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media