„Bineînțeles, situația din Transnistria este obiectul unei atenții speciale din partea noastră și un motiv de îngrijorare. Situaţia este tulbure, este provocată din afară. Dar ştim că oponenţii noştri din cadrul regimului ucrainean, a regimului de la Kiev, precum şi cei din ţările europene sunt capabili de provocări de diferite tipuri”, a spus Pescov, fiind întrebat despre modul în care Kremlinul evaluează situația din regiunea separatistă.
Tot astăzi, liderul autoproclamat de la Tiraspol a calificat situația în regiunea transnistreană drept una „tensionată” și a îndemnat locuitoriii la calm. Krasnoselski a menționat că dacă oamenii vor fi în pericol real, acesta va informa personal și imediat cetățenii despre acest lucru.
„Este important să nu panicați, toată lumea trebuie să cunoască în mod clar procedura acțiunilor corespunzătoare unei anumite situații și să le urmeze necondiționat, a subliniat Krasnoselski, la o adunare cu şefii așa numitelor autorităţi separatiste.
Amintim că la 23 februarie, Ministerul rus al Apărării a emis un comunicat în care acuză Ucraina că ar pregăti „o provocare armată” în regiunea transnistreană, care va fi efectuată de unități ale forțelor armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formației naționaliste „Azov”. În replică, Guvernul de la Chișinău a negat această informație lansată de cei de la Kremlin, îndemnând cetățenii la calm și să se informeze din sursele oficiale ale Republicii Moldova.
La o zi după aceste declarații, ministerul rus de Externe a emis o nouă avertizare privind presupuse escaladări ale situației de securitate din jurul regiunii transnistrene. Reprezentanții diplomației ruse au susținut că are loc o „acumularea semnificativă” de personal și echipament militar al unităților ucrainene în apropierea „frontierei ucraineano-transnistrene”, cu desfășurarea artileriei pe poziții de tragere, precum și o „acumulare fără precedent” a unor aparate de zbor fără pilot deasupra teritoriului transnistrean.
În acest context, MID a amenințat că „orice acțiune care reprezintă o amenințare la adresa securității acestora va fi considerată, în conformitate cu dreptul internațional, drept un atac împotriva Federației Ruse.”
În același timp, oficialii de la Chișinău au spus că situația în Zona de Securitate este calmă, fără schimbări față de perioada anterioară.
De menționat că nu este prima oară când Moscova lansează asemenea amenințări. La 1 septembrie 2022, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat același lucru la o întâlnire cu stuenții la Moscova.
„Toată lumea trebuie să înțeleagă că orice acțiune care va pune în pericol securitatea personalului nostru militar (n.red. din regiunea transnistreană) va fi considerată, în conformitate cu normele dreptului internațional, drept un atac asupra Rusiei, așa cum a fost cazul în Osetia de Sud, când trupele noastre de menținere a păcii au fost atacate de fostul președinte al Georgiei Mihail Saakașvili”, spunea atunci Lavrov, după ce a fost întrebat despre interesele Rusiei în regiunea transnistreană.
