Patriarhia Moscovei a cumpărat, în ultimii ani, mai multe proprietăți în Norvegia: Locațiile vizează principala bază a Marinei Regale Norvegiene și sediul NATO

19 octombrie 2022, 14:45 Rusia 215
Vechea casă de rugăciune Søreide este situată sus în peisajul de deasupra fiordului de la baza navală Haakonsvern.  Sursa: Shad Madian/ Dagbladet

În ultimii ani, Biserica Ortodoxă Rusă a cumpărat, prin diverse congregaţii, o serie de proprietăți de-a lungul coastei norvegiene, în apropierea unor importante instalaţii militare ale Norvegiei, scrie publicaţia norvegiană Dagbladet Bergen.

Informațiile obținute de publicația norvegiană arată cum o congregație din Bergen asociată cu Patriarhia din Moscova s-a stabilit în apropierea uneia dintre cele mai importante instalații ale forțelor armate norvegiene.

La Haakonsvern, lângă Bergen, se află cel mai important port și bază a marinei norvegiene. Armamentul fregatei, submarinele și MTB-urile sunt amplasate aici.

Informații din Registrul Proprietăților arată că, în 2017, congregația Christ's Revelation Congregation a cumpărat casa de rugăciune din Søreide. Clădirea se află la 3 kilometri în aer liber de Haakonsvern, iar imaginea de ansamblu arată o vedere completă a unor părți mari ale bazei navale.

În Rogaland, ei dispun de mai multe proprietăți în Karmøy, Kleppe și în Bryne. Proprietatea de la Kleppe a fost cumpărată de un lider al congregației în 2017, potrivit informațiilor pe care Dagbladet le-a obținut din Registrul Proprietăților. În 2021, au cumpărat casa parohială Nordbø din Karmøy.

În Stavanger, un fost lider al congregației ortodoxe ruse locale deține o proprietate în apropierea Centrului Comun al NATO din Jåttå (Joint War Center). Locuința este situata la un kilometru de importanta facilitate militara si la aproximativ 15 minute de mers pe jos.

Până anul trecut, proprietarul făcea parte din conducerea congregației. În plus, biserica are o congregație la Kirkenes, în Finnmark, la circa 1,6 kilometri de frontiera cu Rusia. Ei au cumpărat această proprietate în 2015.

Zona este cunoscută pentru că are un schimb de relații strânse cu Rusia, iar mulți ruși locuiesc și pe partea norvegiană a graniței. În plus, congregația are o clădire a bisericii în Oslo, din 1996.

Alfa Sefland Winge, expertă în securitate, efectuează cercetări privind infrastructura critică din punct de vedere social şi de pregătire la Academia Navală, spune că proprietățile deținute de ruși, cum ar fi Haakonsvern, ar putea fi o problemă, dar nu vrea să tragă concluzii.

„Există probabilitatea ca astfel de clădiri să fie folosite în alte scopuri decât cele religioase, dar nu am niciun temei pentru a spune că acest lucru se întâmplă aici”, explică Alfa Sefland Winge.

Ea spune că există multe moduri în care clădirile și proprietățile, cum ar fi casa de rugăciune de la Haakonsvern, pot fi folosite.

„Dacă vă imaginați întreaga gamă de măsuri posibile, cum ar fi interceptarea şi întreruperea semnalelor, până la controlul dronelor şi cazarea persoanelor care cartografiază zona. Există o gamă largă de activități de topografie și posibile întreruperi care pot fi efectuate dintr-o astfel de bază”, punctează experta.

Totodată cercetătoarea a subliniat că există libertate religioasă și trebuie să ne ferim în a face acuzații care nu pot fi documentate.

„Bisericile fac și ele mult bine și sunt importante în mediul local”, spune ea, în același timp, fiind sceptică cu privire la mutarea congregației la casa de rugăciune din Søreide de acum 5 ani.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media