Nouă oameni, printre care trei copii, s-au intoxicat timp de o zi din cauza sobelor defecte. Recomandările IGSU

29 noiembrie 2022, 10:27 Societate 72
Sobă.  Sursa: IGSU/Facebook

În ultimele 24 de ore nouă persoane au avut de suferit în urma intoxicării cu monoxid de carbon, din cauza sobelor defecte. Un bărbat de 63 de ani a murit, iar alte opt victime, printre care trei copii de 1, 9 și 15 ani, au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale, informează serviciul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Primul caz de intoxicație a fost înregistrat în orașul Căușeni pe 28 noiembrie la ora 08:55 - un bărbat în vârstă de 42 de ani, o femeie în vârstă de 37 de ani, dar și un băiat în vârstă de 9 ani s-au intoxicat cu fumul emanat de la o sobă defectă, care a fost exploatată în locuință. Toți treu au fost preluați la spitalul raional pentru îngrijirile medicale, în stare satisfăcătoare.

Un alt caz, în care a avut de suferit o familie din patru membri a avut loc în satul Dezghingea UTA Găgăuzia.

Un bărbat în vârstă de 43 de ani, o femeie în vârstă de 40 de ani, dar și copiii acestora - un băiat în vârstă de 15 ani și o fată în vârstă de 1 an - au fost transportați de urgență la spital, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon, în urma exploatării unei sobe defecte. În prezent starea persoanelor este satisfăcătoare.

Tot la data de 28 noiembrie, în satul Cuhnești raionul Glodeni, o femeie în vârstă de 65 de ani s-a intoxicat cu monoxid de carbon emanat de la soba din locuință. Și ea a fost transportată pentru îngrijiri la spital.

Un caz tragic s-a produs în satul Cinișeuți raionul Rezina - un bărbat în vârstă de 63 de ani a decedat, după ce s-ar fi intoxicat cu monoxid de carbon emanat de soba defectă din locuință. Cazul este cercetat de organele de drept.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă repetat oamenii să respecte cu strictețe regulile de exploatare a surselor de încălzire, cum ar fi sobele alimentate cu combustibil solid și gazos, dar și aparatele electrice de încălzit locuințele.

Persoanele sunt rugate să verifice starea acestora înainte de exploatare, iar în cazul în care depistează fisuri și nereguli să le înlăture pentru a nu-și pune viața în pericol.

Mai mult, pentru evitarea intoxicației cu monoxid de carbon, oamenii sunt îndemnați să aerisească bine locuințele, să nu obtureze canalele de ventilare și să stingă focul din sobe pe noapte. Întru evitarea cazurilor de intoxicație cu produsele de ardere emanate de la sobe, IGSU reamintește importantele reguli de securitate printr-un spot social de prevenire, lansat anterior.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media