Șomerii care inițiază o afacere vor beneficia de subvenții mai mari, iar bursa celor înmatriculați la cursuri de formare profesională va crește

30 noiembrie 2022, 18:42 Economie 86
ședința Guvernului, Guvernul Republicii Moldova, prim-ministra Natalia Gavrilița și cabinetul de miniștri.  Sursa: Replica Media

Bursa de studii, acordată șomerilor încadrați la cursuri de formare profesională, la măsura de instruire la locul de muncă și stagiu profesional, va fi majorată de la 15% până la 35% din salariul mediu pe economie pentru anul precedent. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, astăzi, de Executiv.

De asemenea, șomerii care doresc să devină antreprenori vor beneficia de subvenționarea a 80% din cheltuielile necesare pentru inițierea afacerii, dar nu mai mult de 20 de salarii medii pentru anul precedent. Anterior, Agenția de Ocupare a Forței de Muncă compensa 50% din cheltuieli sau nu mai mult de 10 salarii medii.

Aceleași măsuri vor fi aplicate și pentru inițierea unei afaceri în mediul rural și crearea locurilor de muncă pentru persoanele cu statut de șomer.

În același timp, se reduce, de la 18 la 12 luni, termenul de angajare și menținere a locului de muncă de către angajatorii care beneficiază de subvenționarea costurilor pentru crearea sau adaptarea locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități.

Concomitent, sunt operate modificări ce vor simplifica procedura de obținere a licenței pentru activitatea de plasare în câmpul muncii în străinătate a cetățenilor Republicii Moldova, precum și ajustări referitoare la suspendarea acestei licențe.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media