La recomandarea CSE, Guvernul cere Parlamentului extinderea stării de urgență cu încă 60 de zile

5 octombrie 2022, 15:37 Societate 197
Stare de Urgență.  Sursa: Replica Media

La recomandarea Comisiei Situației Excepționale, Guvernul va cere Parlamentului extinderea stării de urgență pe întreg teritoriul țării cu încă 60 de zile, începând cu 7 octombrie.

Decizia a fost aprobată unanim de cabinetul de miniștri și urmează a fi transmisă către Legislativ spre examinare.

Necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională, precum și aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului.

Evoluțiile de ultimă oră a situației din regiune, condiționate de desfășurarea războiului din Ucraina, generează în continuare vulnerabilități la adresa securității frontierelor de stat ale Republicii Moldova.

Printre amenințările principale, cu care se poate confrunta țara noastră în perioada imediat următoare, sunt: limitarea sau chiar sistarea furnizării resurselor energetice, creșterea exponențială a prețurilor acestora, extinderea zonelor afectate de război către hotarele Republicii Moldova, aplicarea armelor nucleare cu efect regional și global, sporirea fluxului de refugiați din Ucraina, dar și urmările declanșate de mobilizarea parțială anunțată de Federația Rusă.

Amintim că, ultima dată starea de urgență a fost aprobată la 28 iulie, valabilă începând cu 8 august.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina. Începând cu data de 25 aprilie, starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost prelungită cu 60 de zile.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media