Comitetul Paralimpic Internațional a decis suspendarea Comitetelor Naționale ale Rusiei și Belarusului din cauza invaziei rusești în Ucraina

17 noiembrie 2022, 12:19 Sport 106
Comitetul Paralimpic Internațional.  Sursa: www.premiumtimesng.com

În cadrul Adunării Generale Extraordinare de la Berlin, organizațiile membre ale Comitetului Paralimpic Internațional (IPC) au votat suspendarea Comitetelor Naționale Paralimpice (NPC) din Rusia și Belarus, anunță site-ul oficial al Comitetului.

Decizia membrilor IPC de a suspenda NPC Rusia și NPC Belarus provine din incapacitatea acestora de a-și respecta obligațiile de aderare conform Constituției IPC. A

Aceasta include obligațiile de a „asigura că, în parasportul din cadrul Mișcării Paralimpice, predomină spiritul fair-play-ului, siguranța și sănătatea sportivilor sunt protejate și principiile etice fundamentale sunt respectate” și „de a nu face nimic (prin act sau omisiune) care este contrar scopului sau obiectelor IPC și/sau care riscă să discrediteze IPC, Mișcarea Paralimpică sau Parasportul”.

„Fiind o organizație democratică, bazată pe membri, a fost important să se permită Adunării Generale, ca organism suprem al IPC, să ia o decizie cu privire la această chestiune importantă. Înainte de a vota moțiunile respective, membrii IPC au avut ocazia să-și exprime punctele de vedere. Aceasta a inclus audierea NPC-urilor din Rusia și Belarus care, în conformitate cu legea germană care guvernează Constituția noastră, aveau dreptul de a participa, de a vorbi și de a-și prezenta cazul la Adunarea Generală Extraordinară. În cele din urmă, calitatea noastră de membru a decis să suspende ambele NPC-uri cu efect imediat, până la o nouă notificare”, a declarat președintele IPC, Andrew Parsons.

Membrii IPC au votat cu 64-39 în favoarea unei moțiuni de suspendare a NPC Rusia (cu 16 membri s-au abținut), în timp ce 54-45 au votat pentru suspendarea NPC Belarus (cu 18 s-au abținut). Pentru ca o moțiune să fie adoptată, au fost necesare 50%+1 voturi.

„În calitate de președinte al IPC, vreau să trăim într-o lume în care sportul unește lumea într-o competiție pașnică, permițând sportivilor să concureze împotriva rivalilor lor la maximum posibil într-un mediu sigur și securizat. „Situația cu care se confruntă lumea sportului în acest moment este foarte încărcată și complexă. Sper și mă rog ca conflictul din Ucraina să se încheie cât mai curând posibil, să fie asigurată pacea și să nu mai fie pierdute sau afectate vieți nevinovate”, a adăugat Parsons.

Din cauza suspendării lor, NPC Rusia și NPC Belarus își pierd toate drepturile și privilegiile de membru IPC, în conformitate cu Constituția IPC. Atât NPC Rusia, cât și NPC Belarus au acum dreptul de a contesta decizia.

În cazul în care orice contestație nu este admisă, numai Adunarea Generală poate revoca suspendarea. Următoarea Adunare Generală a IPC urmează să aibă loc în ultimul trimestru al anului 2023, într-un loc care nu a fost încă confirmat.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media