VIDEO/ Nici autorii moțiunii de cenzură nu dau șanse că va trece. Voronin: „Ei sunt 63 și toată cumătria asta îi formată de ei”; Grosu: „În afară de a specula, a intoxica spațiul public - ei nu știu nimic”

22 septembrie 2022, 17:06 Politică 181
Oleg Reidman și Vladimir Voronin, deputați BCS.  Sursa: Replica Media

Nici măcar deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care, de fapt, au înaintat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Natalia Gavrilița, nu cred că va trece. Potrivit parlamentarilor din opoziție, această acțiune a fost inițiată pentru ca Executivul să vină în plen la raport în fața legiuitorilor.

Reporteră: Care sunt șansele moțiunii de cenzură, va trece?

V. Bolea: Pe mine mă întrebați?

Reporteră Replica Media: Fracțiunea din care faceți parte a înaintat-o?

V. Bolea: Am înaintat-o și vrem ca ea să treacă!

„Zero. Nu-i niciun pericol. Este pericol că ei (n.red. opoziția) o să dispară de rușine”, a spus Vasile Șoimaru, deputat PAS.

„Vor povesti balade cu zmei la cât de bine trăim și cum simt cetățenii vremurile bune. Eu nu exclud că voturi vor fi. Politica este, așa, stranie în Republica Moldova în ultimul timp”, a punctat Grigore Novac, deputat BCS.

„Cred că șansa este nulă, dar trebuie să lucrăm până la capăt”, a opinat Constantin Starîș, deputat BCS.

„Această moțiune de cenzură arată că socialiștii se alătură încercările fugarilor și hoților de a destabiliza situația în țară. Frăția penalilor revine”, a declarat Radu Marian, deputat PAS.

„Sperăm că o să reușim că convingem colegii de Parlament și să voteze. Prin culoare, ei înțeleg că nu s-au isprăvit cu sarcinile care au fost puse”, a spus Adrian Lebedinchi, deputat BCS.

„Avem un Guvern bun, unul dedicat, cu miniștri profesioniști. Nu există nicio șansă ca Guvernul să pice”, a subliniat Doina Gherman, deputată PAS.

„În afară de a specula, a intoxica spațiul public - ei nu știu nimic. Măcar odată să aibă curajul de politicieni, să iasă și să spună ce se întâmplă în Ucraina”, a specificat președintele Parlamentului Igor Grosu.

„Cum să treacă dacă ei sunt 63 și toată cumătria asta îi formată de ei”, a spus Vladimir Voronin, deputat BCS, care a mai adăugat că moțiunea a fost înaintată, deși nu sunt voturi, pentru „atenția cetățenilor”.


Amintim că, la finalul ședinței din 15 septembrie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a anunțat că înaintează o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Gavrilița.

De menționat că aceasta este prima moțiune de cenzură inițiată împotriva Guvernului actual.

Totuși, într-un an de guvernare, Executivul condus de Natalia Gavrilița a fost ținta a trei moțiuni simple - prima, la fel inițiată de BCS, a fost împotriva politicilor ministrului Justiției Sergiu Litvinenco, dar a fost respinsă de Parlament, a doua a fost împotriva ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, iar a treia a fost pe numele lui Viorel Gherciu pe atunci ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, toate având aceeași soartă.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului se supune dezbaterii în prima zi de şedinţă plenară a săptămânii următoare datei depunerii.

Moțiunile de cenzură se adoptă cu votul majorității deputaților aleși.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media