Ministrul Afacerilor Externe al Georgiei Ilia Darkiașvili, în vizită în R. Moldova. A avut întrevederi cu mai mulți oficiali de la Chișinău

25 noiembrie 2022, 09:40 Politică 42
Șefa statului, Maia Sandu și ministrul de Externe al Georgiei, Ilia Darkiașvili.  Sursa: presedinte.md

Ministrul Afacerilor Externe al Georgiei Ilia Darkiașvili a efectuat o în vizită în Republica Moldova. Oficialul a avut întrevederi cu mai mulți oficiali de la Chișinău, în cadrul cărora au fost abordate mai multe subiecte de actualitate, inclusiv evoluția situației de securitate din regiune în contextul războiului nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, parcursul european, dar și modalitățile de gestionare eficientă a crizelor existente.

Astfel, în cadrul întrevederii cu șefa statului, Maia Sandu, a menționat în timpul întrevederii că războiul din țara vecină afectează grav securitatea energetică și economică, și a subliniat că e nevoie de unitate și solidaritate între state, pentru a răspunde provocărilor curente.

În context, oficialii și-au exprimat determinarea de a ajuta în continuare Ucraina în lupta ei pentru libertate și de a-i sprijini pe refugiați care se află acum în Moldova și în Georgia.

La fel, Președinta Maia Sandu s-a pronunțat pentru cooperarea moldo-georgiană în lupta dezinformarea, care reprezintă un pericol major pentru orice țară democratică.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a referit la situația la zi din Republica Moldova și întreruperile de energie electrică la nivel național, o consecință a războiului din Ucraina.

„Atacurile directe la securitatea energetică a țării noastre, precizează Președintele Parlamentului, determină și mai mult Republica Moldova să pună bazele independenței energetice. Țara noastră este direct afectată de războiul de la hotar. Majoritatea oamenilor însă sunt conștienți de ce se întâmplă și dau dovadă de o rezistență și coeziune impresionante”, a spus Igor Grosu.

Igor Grosu a dat asigurări că, în pofida provocărilor, țara noastră merge hotărâtă spre integrarea europeană, iar această cale spre lumea liberă și dezvoltată au ales-o cetățenii.

„Sperăm să cooperăm inclusiv în acest domeniu și, paralel, să sporim legăturile economice a țărilor noastre. Avem multe provocări comune, în special în această perioadă deloc ușoară”, a afirmat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Totodată, șefa Executivului, Natalia Gavrilița a apreciat nivelul înalt al relațiilor dintre Moldova și Georgia, accentuând aspirațiile comune de integrare europeană, dar și de implementare a proiectelor menite să îmbunătățească viața cetățenilor din cele două state.

„Lucrăm în regim de criză, dar suntem foarte hotărâți să înaintăm, concomitent, pe programul de reforme. Mă bucură faptul că Republica Moldova și Georgia sunt aliniate pe multe din viziunile de dezvoltare ale țărilor noastre. Tot ce facem este în beneficiul oamenilor, iar obiectivul nostru comun - de a ne ancora țările în parcursul european - rămâne o prioritare în acest sens”, a spus prim-ministra.

„Trebuie să aprofundăm parteneriatul dintre țările noastre și să continuăm vizitele bilaterale de nivel înalt. Moldova și Georgia sunt în aceeași barcă, de aceea trebuie să continuăm colaborarea și dialogul nostru fructuos”, a subliniat Ilia Darchiashvili.

De asemenea, oficialii au evidențiat importanța diversificării legăturilor comercial-economice și intensificarea eforturilor pentru ridicarea nivelului de parteneriat strategic.

Și vicepremierul Nicu Popescu l-a găzduit la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pe omologul său Ilia Darchiashvili.

Oficialii au avut ocazia să se întâlnească anterior în diferite formate - atât la New York în cadrul segmentului înalt al ONU, la Praga, în cadrul interacțiunilor pe linia UE precum și la Luxemburg, acolo unde autoritățile ambelor state au primit chestionarele pentru evaluarea gradului de pregătire pentru aderarea la UE.

„Suntem solidari în evaluarea evenimentelor din regiune și am discutat, evident, despre faptul că împreună condamnăm războiului nejustificat, neprovocat și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

L-am informat pe colegul meu că din cauza bombardamentelor barbare ale Federației Ruse îndreptate asupra infrastructurii energetice din Ucraina, pe 23 noiembrie Moldova a rămas timp de mai multe ore fără electricitate. Este clar că războiul Rusiei contra Ucrainei afectează inclusiv pe fiecare cetățean al Republicii Moldova, indiferent de preferințele sale politice sau geopolitice”, a spus ministrul de externe Nicu Popescu.

Șeful diplomației Republicii Moldova a mai adăugat că la New York a avut loc o ședință a Consiliului de Securitate al ONU, unde ambasadorul nostru a informat comunitatea internațională despre consecințele acestui război asupra Republicii Moldova.

Revenind la agenda bilaterală cu Georgia, s-a constatat că în 30 de ani de relații diplomatice șările noastre au un potențial de împlinit, iar recenta vizită a președintei Salome Zourabichvili la Chișinău a reprezentat și ocazia inaugurării unei noi rute aeriene directe Chișinău-Tbilisi.

Oficialii au stabilit să intensifice legăturile economice, legăturile între oamenii de afaceri, legăturile turistice și, evident, cele politico-diplomatice.

„Planificăm organizarea unui forum al oamenilor de afaceri în primăvara anului viitor, precum și crearea unui grup de lucru care va evalua fezabilitatea și va discuta cu partenerii din mediul privat dacă ar exista suficient interes pentru ruta maritimă directă între porturile Giurgiulești și portul Poti din Georgia, lucru care ar putea permite intensificarea relațiilor noastre comerciale directe dar și conectarea regiunii Caucazului de sud cu restul spațiului european, prin Republica Moldova.

Am discutat în detalii și viitorul nostru european, dar și modalitățile de implementare a recomandărilor Comisiei Europene.

Vom menține ritmul interacțiunilor diplomatice cu Georgia pentru a obține beneficii concrete în folosul cetățenilor ambelor state”, a conchis oficialul moldovean.

Președinta Georgiei, Salome Zourabișvili, a efectuat la 17 octombrie, o vizită la Chișinău

Vizita a prima efectuată după o pauză de 12 ani, iar în acest an Republica Moldova și Georgia sărbătoresc trei decenii de la stabilirea relațiilor diplomatice.

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media