Ucraina respinge acuzațiile Gazprom: Toate volumele de gaz primite din Rusia au fost transferate integral la punctele de ieșire spre R. Moldova

22 noiembrie 2022, 17:07 Economie 97
gaz, Gaz, gaze naturale.  Sursa: Replica Media

Acuzațiile SAP Gazprom privind reținerea de către Ucraina a unei părți din volumele de gaze destinate Republicii Moldova sunt „o manipulare grosolană a faptelor”, cu scopul de a justifica decizia de a limita și mai mult volumul livrărilor de gaze - aceasta este reacția operatorului GTS al Ucrainei Naftogaz. Într-un comunicat de presă, reprezentanții companiei ucrainene au declarat că toate volumele de gaze naturale care au fost primite la punctul de intrare din Federația Rusă „Sudja” pentru a fi transportate în continuare către consumatorii moldoveni au fost transferate integral la punctele de ieșire din Ucraina în Moldova „Oleksiivka” și „Grebeniki”. Acest lucru este confirmat de toate documentele necesare semnate cu operatorii afiliați, printre care și Gazprom.

„De la începutul lunii septembrie 2022, după mulți ani de muncă, Republica Moldova a introdus un revers virtual la punctele de legătură cu Ucraina. De la sfârșitul lunii septembrie, transportul gazelor naturale din Moldova către Ucraina prin punctul de legătură „Grebeniki” se realizează sub forma unui revers virtual. Reversul virtual este una dintre cele mai progresive metode comerciale ale pieței europene de gaze, care ajută, de asemenea, la reducerea impactului negativ al transportului de gaze asupra mediului”, explică cei de la Naftogaz.

POotrivit părții ucrainene, Gazprom încearcă, prin amenințarea cu reducerea volumului de livrări către Moldova, să priveze această țară de oportunitatea de a utiliza sistemul ucrainean de transport al gazelor și depozitarea subterană a gazelor (PSG) și de a bloca instrumentul virtual invers, crescând astfel dependența de gazul natural rusesc la începutul sezonului de încălzire.

„Nu este prima dată când Rusia recurge la utilizarea gazului ca instrument de presiune politică. Aceasta este o manipulare grosolană a faptelor pentru a justifica decizia de a limita și mai mult volumul livrărilor de gaze către țările europene. Introducerea regulilor tipice europene de afaceri pentru lucrul la punctele de legătură interstatale este interpretată în mod deliberat de către Gazprom ca o încălcare a obligațiilor contractuale, evident în scopuri politice, nu comerciale”, a declarat Olga Belikova, șefă în cadrul Naftogaz.

În cursul zilei de marți, 22 noiembrie, concernul rus Gazprom a acuzat Ucraina, țară de tranzit pentru gazul rusesc, că nu livrează în întregime volumele destinate Republicii Moldova și din acest motiv a luat decizia ca din 28 noiembrie, de la ora 10:00, să reducă aprovizionarea cu gaz către interconectorul GIS Sudja în cuantumul sublivrării zilnice.

Mai devreme, secretarul de stat al MIDR, Constantin Borosan, a declarat că începând de la 1 decembrie, SAP „Gazprom” va reduce livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 56,5% din volumul de gaz coordonat cu S.A. „Moldovagaz” pentru luna viitoare.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media