Romanul „At Night All Blood Is Black” de David Diop, recompensat cu premiul International Booker Prize

4 iunie 2021, 14:03 Carte 105
Romanul „At Night All Blood Is Black” de David Diop.  Sursa: culturefly.co.uk

Scriitorul David Diop a devenit miercuri, 2 iunie, primul autor francez care a câștigat premiul International Booker Prize pentru romanul său „At Night All Blood Is Black”, scrie BBC.

Premiul în valoare de de 50.000 de lire sterline va fi împărțit între David Diop şi traducătoarea romanului, Anna Moschovakis, desemnaţi câştigători în cadrul unei ceremonii virtuale la catedrala oraşului Coventry, Marea Britanie.

Romanul „At Night All Blood Is Black” spune povestea unui tânăr soldat senegalez traumatizat, care luptă pentru Franţa pe frontul de vest în timpul Primului Război Mondial.

„Această poveste de război, dragoste și nebunie are o putere terifiantă”, a spus președinta juriului Hughes-Hallet.

Protagonistul este acuzat de vrăjitorie și există ceva ciudat în modul în care funcționează narațiunea asupra cititorului.

„Noi, juriul, am convenit că proza sa incantatorie, precum şi viziunea întunecată şi uimitoare ne-a zdruncinat emoţional şi ne-a ţinut cu sufletul la gură. Ne-a vrăjit”, a mai precizat juriul.

Romanul lui Diop a adunat deja o serie de alte premii literare, printre care Premiul Franței Goncourt des Lycéensm și Premiul Elvețian Ahmadou Korouma, precum și Premiul European Strega din Italia.

David Diop, 55 ani, s-a născut la Paris, dintr-o mamă franceză și un tată senegalez. El a publicat prima sa carte, o lucrare de ficțiune istorică intitulată „1889, L'Attraction universelle”, în 2012. Romanul descrie experiențele a 11 membri ai unei delegații senegaleze la Expoziția Universală din Paris din 1889.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media