Alegeri parlamentare anticipate 2021: Tot ce trebuie să știe alegătorii

10 iulie 2021, 10:20 Societate 171
Alegeri parlamentare anticipate 2021.  Sursa: Replica Media

Mâine, 11 iulie 2021, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate - cel de-al X-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței. Cetățenii vor alege o nouă componență a Parlamentului – organul reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a statului. Pentru cele 101 mandate de deputat concurează candidați din 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent.

Mai jos, găsiți tot ce trebuie să știți despre acest scrutin parlamentar.

Alegători

Potrivit CEC, în Registrul de Stat al Alegătorilor, sunt înscriși 3 282 837 de cetățeni cu drept de vot. Din numărul total de alegători:

- 2 786 446 sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II din țară;

- 237 700 – nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării;

- 258 691 – cetățenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din Stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

Pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe nu mai puțin de 1/3 din numărul total al alegătorilor.

Dreptul de a alege îl au toți cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepţia celor privaţi de acest drept în modul stabilit de lege. Înainte de a merge la vot, asigurați-vă că aveți cu sine actele de identitate.

Pentru a vota, aveți nevoie de buletinul de identitate cu fişa de însoţire care confirmă domiciliul sau reşedinţa titularului pe teritoriul secţiei de votare, buletinul de identitate provizoriu cu menţiunea privind cetăţenia Republicii Moldova și indicarea domiciliului titularului, legitimația de serviciu pentru militarii în termen, livretul eliberat de Centrul Serviciului Civil pentru persoanele care satisfac serviciul civil (de alternativă).

În cazul în care vă aflați peste hotare, puteți vota în baza pașaportului cetățeanului Republicii Moldova sau a livretului militar.

Buletine de vot

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, au fost tipărite 3 521 642 de buletine de vot. Peste hotare, au fost distribuite 726 700 de buletine de vot, dintre care 662 600 în limba română și 64 100 în limba rusă.

Buletinele de vot au fost tipărite pe hârtie opacă (mată) de culoare gri afumat, vor avea lungimea de 580 de milimetri și lățimea de 140 de milimetri. Prețul unui buletin de vot este de 18 bani, iar valoarea totală a tirajului de buletine este de 633 895 de lei.

Secții de votare

În total, vor fi deschise 2 150 de secții de votare, dintre care 150 în afara țării și 41 pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Aici găsiți harta interactivă a secțiilor de votare.

Observatori

Potrivit CEC, scrutinul de duminică va fi monitorizat de 2.442 de observatori acreditați de CEC. Dintre aceștia, 1.800 de observatori naționali reprezintă opt asociații obștești din țară. De asemenea, scrutinul va fi monitorizat de către 642 de observatori internaționali, care reprezintă 20 de misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova și 30 de experți electorali internaționali din partea a 10 autorități electorale străine.

Candidați

Mai jos, vedeți lista celor 23 de concurenți electorali, conform ordinii din buletinul de vot.

1. Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”;

2. Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;

3. Blocul electoral „RENATO USATÎI”;

4. Partidul Politic „Șor”;

5. Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;

6. Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;

7. Mișcarea Profesioniștilor „Speranța - Надежда” ;

8. Partidul Democrat din Moldova;

9. Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;

10. Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”;

11. Partidul Politic „Democrația Acasă”;

12. Partidul Politic „NOI”;

13. Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”;

14. Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR;

15. Partidul Politic Partidul Verde Ecologist;

16. Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”;

17. Partidul Politic „Puterea Oamenilor”;

18. Partidul Regiunilor din Moldova;

19. Partidul „Patrioții Moldovei”;

20. Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”;

21. PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ;

22. Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;

23. Veaceslav Valico (candidat independent).

Amintim că, la 28 aprilie, în ziua în care Curtea Constituțională a anulat starea de urgență instaurată cu voturile deputaților PSRM și „Pentru Moldova” la 31 martie 2021, Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a emis decretul privind dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.

Tot atunci, a stabilit data alegerii noului Parlament pe 11 iulie 2021.

De la declararea independenței Republicii Moldova, în perioada 1994–2014, au avut loc opt scrutine parlamentare, dintre care patru au fost anticipate. În perioada de referință, alegerile parlamentare s-au desfășurat în baza sistemului electoral proporțional, întreg teritoriul țării constituind o circumscripție electorală, în care au fost aleși cei 101 deputați.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media