VIDEO/ Procurorul Victor Furtună explică solicitarea de arest pe 30 zile a lui Alexandr Stoianoglo și spune că deja sunt 5 capete de acuzare

8 octombrie 2021, 11:15 Justiție 1167
Victor Furtună înainte de proces.  Sursa: captură video

Procurorul de caz în dosarul Stoianoglo a explicat de ce a cerut 30 de zile de arest pentru Procurorul General suspendat. Victor Furtună anunță că deja sunt 5 capete de acuzare care sunt „extrem de grave” și prevăd pedeapsă cu închisoarea, influența lui Stoianoglo în Procuratură și exemplele de presiune din partea altor procurori pe care le-a avut zilele trecute.

„Domnul Stoianoglo trebuie plasat în arest din mai multe considerente. În primul rând, dumnealui este învinuit în 5 infracțiuni extrem de grave pentru care legea prevede pedeaspsă cu închisoare. Dumnealui este o persoană publică, este procuror general al republicii, s-a constatat în cadrul urmăririi penale că dumnealui a favorizat un grup de crimă organizat, cred că nu este cazul să spun ce grup, este grupul condus de Veaceslav Platon care i-a ajutat să revizuiească o hotărâre de judecată definitivă, să scape de închisoare, să evite înaintarea bănuielilor pe anumite capete de acuzare, să pună în aplicare alte scheme infracționale care deja sunt implementate și sunt în fază incipientă. Totodată dlui este procuror general conducător al Procuraturii Generale și este șeful procurorilor ierarhic inferiori, are o influență extrem de mare în sistemul procuraturii. Vă dați seama, eu sunt acum un om care luptă de unul singur împotriva întreg sistemului”, a declarat Furtună.

Procurorul spune că dacă Stoianoglo va fi pus în libertate există riscul să influențeze ancheta, iar acuzarea să nu poată administra probe. Un alt argument al lui Furtună ține și de presiunile la care a fost supus imediat după inițierea dosarului penal pe numele lui Alexandr Stoianoglo.

„Dumneavoastră știți că au fist careva incidente, inclusiv presiuni asupra mea. Vă dau exemple. Elementar este faptul că nu am putut lua, este o chestiune procedurală, fiecare cauză penală urmează să aibă număr de evidență. Eu elementar, până nu am depus un raport pe numele CSP-ului, pe numele conducătorilor nu am putut elementar lua numere de evidență. Intervenții care probează că există riscuri de împiedicăare a bunei desfășurări a urmăririi penale. Intervenția PG asupra membrilor CSP în momentul exminării, ați fost cei care ați monitorizat și ați dat în vileag aceste fapte. Alt exemplu, conflictul meu cu superiorul meu care îmi cerea explicații asupra unor chestiuni care nu avea dreptul legal să le ceară. S-a constat că dlui era în conflict de interese, este o persoană interimară numită în funcție de domnul Stoianoglo. Elementar vorbind, funcția lui se ține de semnătura domnului Stoianoglo. El nu avea dreptul să-mi ceară mie explicații”, a explicat Furtună.

În același timp, procurorul spune că nu este influențat de actuala guvernare și afirmă că este „independent și supus numai legii și cred că orice procuror corect și integru ar fi procedat exact ca mine”.



Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media