DOC/ Decretat de președinta Sandu: Republica Moldova va iniția negocierile cu BERD privind implementarea unui proiect referitor la eficiența energetică

15 noiembrie 2021, 10:57 Politică 189
Președinția Republicii Moldova.  Sursa: Replica Media

Autoritățile de la Chișinău vor iniția negocierile cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD ) privind implementarea proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”. Proiectul a fost promulgat de președinta Maia Sandu, printr-un decret semnat la 10 noiembrie.

Astfel, delegația Republicii Moldova va fi condusă de Constantin Borosan - secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Membrii delegației:

  • Nicolae Olari - consultant principal în Direcția politici în domeniul energetic a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale;
  • Elena Matveeva - șefa Direcției datorii publice a Ministerului Finanțelor;
  • Stela Braniște - șefa Direcției relații internaționale a Ministerului Justiției;
  • Jaclin Mardari - consultantă în Direcția relații internaționale a Ministerului Justiției;
  • Tatiana Tanasoglo - consilieră în secția tratate multilaterale, Direcția drept internațional a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene;
  • Evghenii Gârleva - director adjunct al Agenției pentru Eficiență Energetică;
  • Valerian Colun - șef al Direcției financiare, implementare și monitorizare a proiectelor Agenției pentru Eficiență Energetică;
  • Aurelia Samson - directoare a Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii.

Obiectivul proiectului rezidă în inițierea negocierilor asupra proiectului contractului de finanțare privind acordarea Republicii Moldova de către Banca Europeană de Investiții, a unui împrumut în valoare de 30 milioane euro, în scopul implementării proiectului „Eficienţa energetică în Republica Moldova”.

Astfel, Republica Moldova urmează să contracteze un împrumut în valoare de 30 milioane euro din partea BEI, un alt împrumut în valoare de 30 milioane euro din partea BERD, un grant în valoare de 15 milioane euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene (NIP), precum și un grant în valoare de 500 mii euro din partea Fondului fiduciar de asistență tehnică pentru țările Parteneriatului Estic („EPTATF”), cu o durată de implementare a proiectului de 4 ani (2022 – 2025).

Principala categorie de beneficiari ai Proiectului vor fi instituțiile publice, precum spitalele republicane/de interes național, dar și cele de importanță locală/municipală (grădinițe, școli, spitale municipale și raionale).

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media