Aprobat în comisie parlamentară: asistența FMI va fi utilizată pentru finanțarea necesităților bugetului de stat

29 septembrie 2021, 12:51 Economie 72
Comisia economie buget și finanțe.  Sursa: Parlament.md

Comisia economie buget și finanțe a aprobat, în ședința de miercuri, 29 septembrie, raportul la proiectul de lege privind utilizarea Drepturilor Speciale de Tragere (DST) alocate Republicii Moldova de Fondul Monetar Internațional (FMI). În conformitate cu acest proiect, suma de 165,333 de milioane de DST, echivalentă a circa 236 de milioane de dolari, va fi utilizată pentru finanțarea necesităților bugetului de stat.

Astfel, Banca Națională a Moldovei (BNM) va transfera Ministerului Finanțelor mijloacele în termenele și condițiile stabilite într-un acord ce urmează a fi încheiat între Ministerul Finanțelor și BNM în cel mult cinci zile de la data intrării în vigoare a legii.

Proiectul de lege urmează a fi aprobat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului și va intra în vigoare la data publicării în ”Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.

Drept urmare a adoptării legii va fi modificată Legea bugetului de stat pentru anul curent.

Documentul nu presupune obligații de rambursare – fiecare țară membră a FMI poate utiliza DST din cota sa, conform necesităților interne.

Alocarea DST oferă active lichide țărilor membre, fără obligații de rambursare sau anulare. Statele nu trebuie să îndeplinească nici o condiționalitate pentru a primi cota lor din alocarea DST, respectiv, fiecare țară membră poate utiliza alocarea DST conform necesităților interne.

Amintim că la sfârșitul lunii iulie anul curent, președinta țării Maia Sandu a anunțat că Republica Moldova va obține o finanțare specială de 236 de milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional (FMI), până la sfârșitul lunii august 2021. Kristalina Georgieva, șefa FMI, a dat asigurări că FMI este disponibil să colaboreze în continuare cu Republica Moldova, iar finanțarea va fi debursată după aprobarea Consiliul de administrare al FMI

Acest Program a fost convenit cu Misiunea FMI de către Guvernul lui Ion Chicu în vara anului 2020. Dar atunci Parlamentul nu a fost de acord să îndeplinească condiția prealabilă a FMI – să aprobe vicepreședinții Băncii Naționale a Moldovei și să adopte modificări la Codul Vamal. Din acest motiv, Programul nu a fost aprobat.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media