Cunoaște regiunea IGP „Ștefan Vodă” la Festivalul „DeVin&DeGust”

27 mai 2022, 14:38 Vinurile Moldovei 220
IGP Stefan Voda.  Sursa: ONVV

A mai rămas puțin și vom putea celebra Vinul Moldovei asortat cu bucatele tradiționale și cultura specifică fiecărei regiuni cu Indicație Geografică Protejată (IGP) din țara noastră.

Pe 29 mai, strada pietonală „Eugen Doga” din centrul capitalei, va găzdui Festivalul „DeVin&DeGust”. Evenimentul va pune accent pe vinurile produse în cele 3 regiuni IGP ale Moldovei: „Codru”(centru), „Ștefan Vodă” (sud-est) și „Valul lui Traian”(sud), pe consumul responsabil al vinului de calitate și combinarea acestuia cu gastronomia locală.

Regiunea IGP „Ștefan Vodă” – leagănul vinurilor roșii care ne-au dus faima

Regiunea delimitată pentru IGP „Ștefan Vodă” este amplasată în sud-estul Republicii Moldova, s-a distins de-a lungul timpului prin producerea vinurilor roșii, cu preponderență a asamblajelor din diferite soiuri cu bob negru.

Zona cuprinde arealele naturale: Lunca Râului Botna, Terasele Nistrului și Câmpia Moldovei de Sud. Totodată, IGP „Ștefan Vodă” include raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Cimișlia și Basarabeasca.

Teritoriul regiunii se caracterizează prin structură geologică stratificată, iar calitatea înaltă a vinurilor este condiționată, în primul rând, de ieșirea la suprafață a depozitelor roșietice terțiare, bogate în fier și microelemente, îndeosebi în centru vitivinicol Purcari.

Clima este influențată de briza dinspre Marea Neagră și de râul Nistru. Datorită microclimei, care se formează sub influența suprafeței acvatice a râului Nistru, cultivarea viței de vie , mai cu seamă a soiurilor cu bob negru, aici este răspândită de veacuri.

În Regiunea IGP „Ștefan Vodă” predomină soirule de struguri cu bob negru, din care se produc vinuri roșii și roze deosebite, dar și soiurile albe sunt bine adaptate la condițiile pedo-climatice ale regiunii și permit producerea vinurilor, ce se bucură de mare popularitate în rândul consumatorilor. Cele mai mari suprafețe ocupă soiurile Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Sauvignon blanc și Pinot gris.

Vinurile roșii cu IGP „Ștefan Vodă” au o culoare care variază de la roșu-rodie la roșu vișiniu, cu nuanțe cărămizii, în cazul vinurilor maturate în butoi, iar în buchet predomină nuanțele de fructe roșii, pomușoare și condimente dulci. Vinurile roșii din IGP „Ștefan Vodă” au o culoare care variază de la roșu-rodie la roșu vișiniu, cu nuanțe cărămizii, în cazul vinurilor maturate, iar în buchet predomină nuanțele de fructe roșii și pomușoare.

Vinurile albe au o culoare care variază de la alb-verzui până la galben-auriu, cu un buchet complex și elegant, marcat cu preponderență de arome florale îmbinate reușit cu cele de fructe proaspete, gustul echilibrat, armonios, răcoritor, cu aceleași nuanțe.

Vinurile roze se evidențiază cu o gamă largă de culori – de la roz-pal, de petale de măceș, somon pînă la culoarea de zmeură, buchetul se distinge prin arome de fructe și pomușoare proaspete (piersici, caise, zmeură, căpșuni ș.a.), gustul este moale, fructat, răcoritor, cu multă prospețime.

Gheorghe Arpentin, președinte Uniunea Oenologilor din RM: „Indicațiile Geografice Protejate însumă calitate protejată de stat, consumatorii trebuie să aibă încredere în astfel de semne de calitate pentru că, în Republica Moldova, alt vin testat și controlat atât de minuțios din toate punctele de vedere nu există. Un vin cu IGP se aliniază perfect Caietului de Sarcini, are caracterisitici foarte bine definite în funcție de soi, de asamblaj. De asemenea, vinul cu însemne de calitate are rădăcini, adică poartă cu sine originea producerii, iar acest lucru presupune că produsul răspunde condițiilor locului unde a fost crescută vița-de-vie. Valoarea adăugată a unui vin cu IGP constă în faptul că rămâne în interiorul regiunii unde a fost produs și îmbuteliat.”

Savurează vinurile cu IGP „Ștefan Vodă” la Festivalul „DeVin&DeGust”!

Pe 29 mai, în cadrul Festivalului „DeVin&DeGust”‚ desfășurat pe strada pietonală „Eugen Doga” din centrul capitalei, vizitatorii vor avea ocazia să savureze vinurile moldovenești de calitate cu Indicație Geografică Protejată produse în regiunile delimitate.

Festivalul „DeVin & DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociațiile de Producători de Vinuri cu IGP „Codru”, „Ștefan Vodă și „Valul lui Traian”.

Biletele pot fi procurate aici, iar oaspeții „DeVin & DeGust” vor primi un pahar reutilizabil din tritan pentru degustarea vinurilor, posibilitatea de a degusta 3 vinuri și de a participa la un masterclass.

Toți banii colectați din vânzarea biletelor vor fi donați pentru susținerea refugiaților din Ucraina.

Alte detalii și noutăți despre evenimentul „DeVin & DeGust” pot fi găsite pe pagina evenimentului.

Spotul oficial al evenimentului poate fi vizualizat aici.

Festivalul „DeVin & DeGust” se desfășoară și cu suportul partenerilor media:

AGROTV Moldova, KISS FM, Jurnal TV, TV8, Agrobizness, Agromedia, diez.md, ea.md, Infomarket, locals.md, moldova.org, replicamedia.md, wine-and-spirits.md, Wine Like a Local

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media