„Atât timp cât Recep Tayyip Erdogan se află la conducerea Republicii turce, absolut că nu putem spune „da” unor ţări care susţin terorismul ca să intre în NATO”, a declarat şeful statului turc presei duminică, la întoarcerea dintr-o vizită în Azerbaidjan.
Două surse au declarat anterior pentru Reuters că discuțiile de miercuri au înregistrat puține progrese și că nu este clar când vor avea loc discuții suplimentare. Toți cei 30 de membri NATO trebuie să aprobe planurile de extindere a alianței occidentale.
Turcia se împotrivește acestei mișcări pe motiv că aceste două state găzduiesc persoane legate de gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și alte persoane pe care le consideră teroriști și pentru că au oprit exporturile de arme către Ankara în 2019, scrie Hotnews.
„Nu sunt cinstite sau sincere. Nu putem repeta greșeala făcută în trecut cu privire la țările care îmbrățișează și hrănesc astfel de teroriști în NATO, care este o organizație de securitate", a spus el.
Suedia și Finlanda au spus că ele condamnă terorismul și au salutat posibilitatea de a se coordona cu Ankara.
Fără sprijinul tuturor membrilor NATO, Suedia și Finlanda nu se pot alătura alianței militare.
Ambele țări nordice neagă sprijinirea militanților kurzi, dar s-au alăturat altor țări UE pentru a impune un embargo asupra armelor Turciei în urma operațiunilor acesteia împotriva grupărilor kurde din Siria.
Suedia și Finlanda au depus la 18 mai, oficial cererea de aderare la NATO. Ambasadorii celor două țări au înmânat miercuri documentele de aderare secretarului general Jens Stoltenberg la sediul Alianței din Bruxelles.
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a afirmat joi că Finlanda şi Suedia îndeplinesc „toate criteriile” pentru a adera la NATO şi a anunţat că va cere Congresului american să aprobe „cât mai rapid posibil" candidaturile lor.
