Potrivit AAC, anularea în cascadă a mai multor zboruri ale companiei „Fly One” S.R.L. se datorează reținerii la sol a aeronavei A-319 a companiei în Aeroportul Zvartnots (Erevan), Armenia, ca rezultat al constatării unui incident grav (defecțiune tehnică la momentul rulării spre decolare). Prin urmare aeronava care era încadrată în rețeaua de zboruri a companiei, fiind reținută la sol, a creat instant modificări semnificative a grilei de zboruri.
„E necesar de menționat că, în conformitate cu cadrul normativ pertinent, eliberarea autorizațiilor pentru zborurile regulate se emit pentru o perioadă de 1 an de zile și la momentul eliberării acestora, AAC a luat în considerație capacitățile disponibile ale companiei, mai mult, compania intenționa să intre în posesia a 2 aeronave A-321 (cu 220 fotolii /aeronavă), care nu au fost livrate de către partea contractantă.
Ca urmare a anulării de către „Fly One” S.R.L. a curselor aeriene AAC a inițiat o evaluare a capacităților de transportare și a rețelei de zboruri”, se arată într-un comunicat al AAC.
În urma unei analize și a discuțiilor purtate de reprezentanții AAC cu compania aeriană în vederea diminuării riscurilor de anulare/întârziere a zborurilor, Autoritatea Aeronautică Civilă a emis, pe 12 iulie, un act administrativ, prin care au fost ajustate autorizațiile emise Companiei Aeriene Fly One.
Aceste intervenții nu vor afecta pasagerii, compania aeriană urmând să-și onoreze obligațiile de transportare a pasagerilor conform biletelor comercializate, dar nici stabilitatea financiară sau libertatea companiei aeriene de a alege destinațiile care le va opera, se subliniază în comunicat.
Ministerul Infrastructurii și dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, a declarat în acest context că a solicitat AAC să pregătească modificări la actele normative care să majoreze contravențiile și care să îmbunătățească normele legale pentru suspendare/retragere autorizațiilor pentru curse regulate/neregulate în cazul unor abateri ce aduc atingere drepturilor consumatorilor.
Spînu a mai notat că autoritățile urmează să verifice activitatea tuturor companiilor aeriene și că se „vor lua decizii similare în caz de necesitate”.
Amintim că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat sâmbătă, 9 iulie, că a dat indicație Autorității Aeronauticii Civile să investigheze în detaliu activitatea companiei FlyOne și să retragă/modifice/suspende actele permisive în cazul în care aceasta nu își poate onora angajamentele față de oamenii cărora le vinde bilete, după ce, spune el, a primit mai multe plângeri de la cetățeni referitor la anularea curselor de zbor ale companiei.
Ulterior, AAC a anunțat că s-a autosesizat urmare a anulării curselor și că va investiga activitatea acestei companii aeriene.
Compania FlyOne a explicat că totul a pornit de la o defecțiune la una dintre aeronavele sale, ceea ce a perturbat întreg orarul de zbor, iar criza pieselor de schimb și întârzierile la livrarea acestora au agravat și mai mult lucrurile.
Reprezentanții companiei au dat asigurări că depun toate eforturile la rezolvarea problemei și că vor rezolva individual problema cu toți pasagerii cărora le-au fost anulate zborurile.
