CNN/ De ce „Transnistria” este importantă pentru Rusia?

26 aprilie 2022, 13:47 Externe 429
Tiraspol.  Sursa: Replica Media

Republica autoproclamată Transnistria - cu propria constituție, armată, monedă și steag, dar care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională, ar putea fi atrasă în războiul Rusiei în Ucraina, se arată într-o analiză CNN.

Un general rus de top a declarat săptămâna trecută că armata Rusiei urmărește „controlul deplin” asupra regiunii Donbas de est și sudul Ucrainei pentru a obține acces în Transnistria, teritoriul separatist a Republicii Moldova.

TASS l-a citat pe comandantul interimar al Districtului Militar Central al Rusiei, generalul-maior Rustam Minnekaev, care a spus că obiectivul este crearea unui coridor terestru între Donbas și Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

Luni, au avut loc explozii la Tiraspol pe care Ministerul Apărării al Ucrainei le-a numit o „provocare planificată” a serviciilor secrete ruse.

CNN/ De ce Transnistria este importantă pentru Rusia?

Rușii au intervenit în sprijinul Transnistriei, dar nu au recunoscut-o niciodată ca stat independent. Conflictul dintre guvernul moldovean și separatiști s-a încheiat cu o încetare a focului în 1992 - dar aproximativ 1.500 de militari ruși au rămas în Transnistria de atunci.

Declarația generalului-maior Minnekaev, care prezintă strategia Rusiei pentru „a doua fază” a războiului, a stârnit o alarmă imediată din partea autorităților moldovenești, care l-au convocat pe ambasadorul rus.

Declarațiile despre Transnistria sunt „neîntemeiate și contrazic poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a spus Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

Rolul în război

Unii analiști militari bănuiesc că Rusia intenționează să folosească regiunea transnistreană pentru sprijin logistic și să profite de poziția sa strategică, pentru a stabili un coridor terestru de-a lungul Mării Negre pentru a captura orașul-port Odesa din Ucraina.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media