VIDEO/ BNM prognozează o inflație de 31% în trimestrul III/2022. Armașu: Va scădea doar dacă nu vor fi șocuri noi

13 mai 2022, 12:35 Economie 221
Octavian Armașu.  Sursa: captură video

Rata anuală a inflației va crește până la 31% în cel de-al treilea trimestru al anului curent, arată cel mai recent raport al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), prezentat vineri de Guvernatorul Octavian Armașu. Șeful BNM a declarat că Republica Moldova se confruntă, de rând cu toate economiile din lume, cu o inflație în creștere provocată de criza pandemică și războiul din Ucraina, care au generat pe rând un val de scumpiri la nivel internațional.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat că toate economiile se confruntă în prezent cu o inflație în creștere, ca urmare a crizei pandemice și a războiului din Ucraina.

Inflația crește chiar și în economiile avansate și sunt tot mai puțini din cei care cred că inflația are un caracter tranzitoriu și tot mai multe bănci centrale sunt puse în situația de a înăspri politică monetară. De rând cu celelalte bănci, BNM prin restricționarea politicii monetare, urmărește să atenueze efectele șocurilor inflaționiste și să asigure stabilitatea financiară. Valul de scumpiri internaționale la resursele energetice si produsele alimentare a avut un impact major asupra prețurilor din Republica Moldova”, a spus el.

Armașu a explicat că inflația în Republica Moldova este mai mare decat în alte țări din mai multe cauze, inclusiv ponderea mare a produselor alimentare în coșul de consum, economia mică și deschisă, dar și dezechilibrele in economie care se trag din trecut sub formă de tarife ajustate.

„Inflația este în creștere și va fi mai înaltă și mai persistentă și necesită aplicarea unor măsuri de politică monetară mai restrictive, care vor permite crearea condițiilor pentru revenirea la echilibru și creșterea economică, dar și la asigurarea stabilității monedei naționale. Cea mai mare creștere a fost la produsele alimentare, apoi la combustibil, după care vin prețurile reglementate și inflația de bază. Ceea ce ține de prețurile reglementate, observăm că ele au început să crească semnificativ în toamna anului trecut, odată cu criza gazelor și cresc foarte rapid”, a declarat șeful BNM.

Octavian Armașu a spus că rata anuală a inflației va spori până în trimestrul III al anului curent până la 31%, după care va avea o traiectorie descendentă.

El este de părere că, dacă nu vor fi șocuri noi, politicile monetare pe care le implementează BNM, dar și însăși efectele pe care le produce inflația asupra cererii agregate, vor aduce „spre sfârșitul orizontului de prognoză” (primul trimestru al anului 2024), mai aproape de ținta de inflație de 5%.

„Menționez că incertitudinile rămân a fi destul de mari. Sunt riscuri de șocuri noi. Încă urmează să fie ajustări de tarife, noi nu sștim când șu cim vor avea ele loc. Intervalul de incertitudini este destul de largă. Încă o dată, așa o evoluție a inflației este posibilă cu condiția că BNM va aplica și mai departe măsurile de politică monetară adecvate”, a notat Guvernatorul BNM.


Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), rata inflației anuale în luna aprilie a ajuns la 27,07%. Prețurile medii de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 27,07%, inclusiv la produse alimentare - cu 30,17%, mărfuri nealimentare - cu 19,13% și servicii prestate populaţiei - cu 34,40%.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media