UPDATE 22:20. Operatorul de gaz al Ucrainei (GTSOU) raportează apariția unui caz de forță majoră, cauzat de războiul declanșat de Federația Rusă, care face imposibilă livrarea a circa o treime volumele de gaze care tranzitează Ucraina spre Europa, ceea va cauza întreruperea parțială a livrării de gaze. Întrucât mai multe instalații cheie de gaze sunt situate în regiunea Luhansk, ocupată în prezent de forțele ruse, Ucraina nu va putea asigura tranzitul a până la 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi din Rusia către țările europene începând cu 11 mai. Ucraina va muta nodul de tranzit al gazelor către teritoriul controlat de autoritățile constituționale pentru a-și îndeplini obligațiile de tranzit.
UPDATE 21:35. Zelenskiy: Rusia nu este de acord să elibereze apărătorii ucraineni ai Azovstalului. Armata rusă a ignorat câteva opțiuni pentru o posibilă evacuare, a declarat președintele Vladimir Zelenskiy în timpul discursului său în parlamentul Maltei din 10 mai. Zelenskiy a spus că Ucraina continuă să încerce să salveze soldații rămași la Azovstal, o zonă foarte fortificată din Mariupol.
UPDATE 21:25. Ministrul Apărării de la Chișinău a emis o notă explicativă privind declarațiile șefei Comunității de Informații din SUA, Avril Haines, care a informat despre potențiale scenarii de continuare a conflictului în Ucraina, printre care a menționat și intențiile președintelui rus, Vladimir Putin, de a stabili un coridor terestru spre regiunea transnistreană.
Ministerul a făcut apel la opinia publică de a evita orice speculații și a nu scoate din context declarațiile acesteia și a dat asigurări că în prezent nu există risc de extindere a războiului pe teritoriul Republicii Moldova.
UPDATE 21:05. Uniunea Europeană a acuzat marţi autorităţile ruse că au comis un atac cibernetic asupra unei reţele de sateliţi cu o oră înainte de invadarea Ucrainei pentru a pregăti terenul pentru asalt.
„Atacul cibernetic a avut loc cu o oră înainte de invazia neprovocată şi nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022, facilitând astfel agresiunea militară”, subliniază UE într-o declaraţie în numele Celor 27, citată de Agerpres.
„Atacul a provocat perturbări importante în comunicaţii care au afectat serviciile publice, companiile şi pe cetăţenii utilizatori în Ucraina şi a afectat, de asemenea, mai multe state membre UE”, se mai menţionează în textul citat.
„Uniunea Europeană şi statele sale membre, precum şi partenerii săi internaţionali, condamnă cu fermitate activitatea cibernetică rău intenţionată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care a vizat reţeaua de sateliţi KA-SAT, exploatată de Viasat”, adaugă textul.
UPDATE 20:30. Primul președinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, a murit la 88 de ani.
UPDATE 19:00 Statul Major a publicat raportul de la ora 18:00:
- Forțele armate ale Ucrainei au eliberat de sub ocupație patru așezări din regiunea Harkov - Cherkassi Tishki, Ruski Tishki, Rubijne și Bairak.
- Trupele ruse de ocupație urăresc ritmul ofensivei în est, bombardând întreaga linie de contact și în linia de apărare a trupelor ucrainene. Cea mai intensă activitate a rușilor este în direcțiile Slobojanski și Donețk. Există o mare probabilitate de lovituri cu rachete asupra infrastructurii civile și militare.
- În direcția Severski, rușii au tras cu lansatoare de mine în zonele de graniță din apropierea așezărilor Karpovichi și Senkivka din regiunea Cernihiv.
- În direcția Slobojanski, soldații ruși nu au avut o ofensivă activă: au continuat să-și regrupeze forțele, au desfășurat echipamente de inginerie și de fortificare a pozițiilor avansate, au întărit sistemul de apărare aeriană și au crescut sistemul de sprijin medical. Rușii au recrutat în plus până la 500 de soldați pe care i-au mobilizat din teritoriile ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk.
- În direcția Izium, ocupanții pregătesc condițiile pentru ofensivă: completarea stocurilor de muniție și mijloace materiale și tehnice, conducerea echipamentelor inginerești pe poziții avansate și întărirea recunoașterii aeriene.
- În direcția Severodonețk, rușii au încercat fără succes să preia controlul asupra Rubijne și, de asemenea, au atacat în zadar în zonele așezărilor Nijne, Toșkivka și Orikhove, regiunea Luhansk. Ocupanții încearcă să câștige teren în zona așezării Oleksandrivka și să efectueze un asalt în zona așezării Shandriholove, regiunea Donețk - de asemenea, fără succes.
- În direcția Donețk, trupele ruse au atacat în zadar în direcțiile orașului Marinka, așezărilor din Kamianka, districtul Iasinuvata și Novomihailivka, districtul Pokrovski, regiunea Donețk.
- În Mariupol, rușii continuă să încerce să blocheze și să distrugă unitățile ucrainene din zona uzinei Azovstal. Au asaltat cu foc de artilerie și tancuri.
- Autoritățile din regiunea transnistreană au prelungit Codul roșu de amenințare teroristă. Mobilizarea nu se realizează, dar grupurile armate locale și un grup operativ al trupelor ruse sunt în alertă maximă.
- Ocupanții continuă să raporteze pierderi pe teritoriul Ucrainei. În special, unitățile celei de-a 138-a brigăzi mecanizate separate a Armatei a 6-a integrale din districtul militar de vest au trebuit să fie retrase în regiunea Belgorod din cauza pierderilor semnificative în regiunea Harkov. Mulți dintre contractorii militari rămași au scris rapoarte de concediere.
UPDATE 18:45. O mașină cu doi civili a explodat în apropierea satului Belogorie din regiunea Zaporojie, pe 9 mai, în urma bombardamentelor rusești: o persoană a fost ucisă, iar alta a fost rănită, scrie Hromadske.
UPDATE 18:30. Rusia nu va participa la sesiunea specială de joi a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului privind Ucraina, a anunțat astăzi ministerul rus de externe, scrie BBC.
Consiliul a anunțat luni că va organiza o sesiune specială la cererea Kievului pentru a examina „deteriorarea situației drepturilor omului în Ucraina, care rezultă din agresiunea rusă”. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că „delegația rusă nu va legitima prin prezența sa acest nou spectacol politic organizat sub masca unei sesiuni extraordinare”. Ea a precizat că argumentele și explicațiile Rusiei cu privire la „adevăratele obiective ale acestei operațiuni militare speciale și la situația reală de pe teren au fost complet ignorate. Este evident că nu vor fi ascultate nici de această dată”.
UPDATE 18:00. Vladimir Putin este pregătit de un război de lungă durată cu Ucraina și este hotărât să obțină un coridor terestru până la regiunea transnistreană, controlată de Rusia, susține șefa serviciului american de informații, Avril Haines
„Evaluăm posibilitatea că președintele Putin se pregătește pentru un conflict îndelungat în Ucraina, în timpul căruia încă intenționează să atingă obiective dincolo de Donbas și este hotărât să obțină un coridor terestru până la teritoriul controlat de ruși în Moldova”, a spus Haines.
UPDATE 17:45. Belarus mută trupe suplimentare la granița cu Ucraina. Agenția de presă de stat Belta, scrie că „pentru a răspunde amenințării din partea Forțelor Armate ale Ucrainei”, țara trimite forțe de operațiuni speciale la granița cu Ucraina. Trupele belaruse au desfășurat, de asemenea, forțe operaționale, împreună cu forțe de apărare aeriană și antirachetă, de-a lungul graniței cu Polonia și Lituania.
UPDATE 17:30. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie, la Kiev au fost avariate în urma bombardamentelor 390 de clădiri, din care 222 sunt blocuri de apartamente, conform informațiilor transmise marți de administrația locală.
Primarul Vitali Kliciko spune că, bombardamentele ruse au afectat 75 de instituții de învățământ, dintre care 30 preșcolare, precum și 17 unități de sănătate și 11 instituții de cultură. Edilul Kievului a spus că, potrivit estimărilor, costul renovării clădirilor avariate ar fi de peste 70 de milioane de euro.
UPDATE/ 17:00. Trupele ruse au atacat din nou cu o rachetă podul de peste Nistru de la Zatoka, și așa avariat, potrivit comandamentului operațional „Sud”.
Podul feroviar și rutier dinspre districtul Belgorod-Dnestrovsky spre Odesa a fost vizat de atacuri ale forțelor ruse și în 26 și 27 aprilie și în 2 mai, fiind parțial distrus.
UPDATE 16:35. Ministrul de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba a spus că ar fi o „înșelăciune” din partea europenilor dacă Ucraina nu ar primi statutul de candidat al Uniunii Europene în iunie. Declarația a fost făcută într-un interviu pentru Financial Times. Oficialul s-a referit și la propunerea președintelui francez, Emmanuel Macron de a crea o nouă „comunitate europeană”, paralelă cu UE, la care să poată adera rapid și Ucraina.
„Kievul nu este mulțumit de astfel de forme de cooperare”, a declarat Kuleba, referindu-se la propunerea lui Macron.
Potrivit ministrului de Externe ucrainean, cel mai important este ca Ucraina să primească statutul de candidat al UE în iunie, iar liderii țărilor vor discuta după aceea momentul aderării.
UPDATE 16:25. Peste opt milioane de persoane au fost strămutate intern în Ucraina, potrivit celui mai recent raport al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), o agenție a Națiunilor Unite.
Peste 18% - sau aproape unul din cinci - din populația de dinainte de război a Ucrainei este acum strămutată în interior, se arată în cel de-al patrulea Raport privind strămutarea internă a Ucrainei, publicat luni.
„Nevoile celor strămutați în interior și ale tuturor celor afectați de războiul din Ucraina cresc din oră în oră”, a declarat marți directorul general al OIM, Antonio Vitorino.
Cel mai recent sondaj, realizat între 29 aprilie și 3 mai, a constatat că 63% dintre cei strămutați intern sunt femei. Potrivit sondajului, peste 50% dintre gospodăriile strămutate au copii, 55% includ persoane în vârstă și peste 30% au persoane cu boli cronice.
După ce peste 5,9 milioane de refugiați au părăsit Ucraina către țările vecine, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, un total de cel puțin 13,9 milioane de persoane au fost strămutate de la începutul invaziei ruse.
UPDATE 15:58. Numărul victimelor civile în Ucraina este cu multe mii mai mare decât statisticile oficiale, a declarat Mathilde Bogner, șefa grupului operativ al ONU care monitorizează situația drepturilor omului în Ucraina în timpul războiului.
În acest moment, se crede că de la începutul războiului au murit 3.381 de civili, dar Bogner este convinsă că sunt mult mai multe victime. Mulți mor nu direct din lupte, ci din cauza lipsei asistenței medicale.
Bogner a spus că grupul ei avea informații despre crime, violuri și răpiri în 14 locații din regiunile Kiev și Cernihiv. „Dintre victime, majoritatea sunt femei și fete”, a spus ea.
Potrivit acesteia, toate episoadele identificate pot fi echivalate cu crime de război. De la începutul războiului, ONU a documentat 204 cazuri de dispariții de civili în teritoriile ocupate. La un briefing de marți, Matilda Bogner a atras atenția și asupra cazurilor de violență împotriva prizonierilor de către armata ucraineană.
„Am primit informații sigure despre tortura, relele tratamente și detenția în regim de incomunicare a prizonierilor de război ruși de către forțele armate ucrainene și grupurile armate pro-ucrainene”, a spus ea.
Matilda Bogner a cerut autorităților și comenzilor Rusiei și Ucrainei să investigheze imediat toate cazurile de încălcare a legilor internaționale privind drepturile omului și să pună capăt altor crime.
UPDATE 15:18. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus că locuitorii, care au fost evacuați anterior, continuă să se întoarcă în capitala Ucrainei. Potrivit acestuia, numărul de oameni din oraș este acum aproape două treimi față de cel de dinainte de război.
„Numărul aproximativ de persoane este de 2,5 milioane. Înainte de război, 3,5 milioane de oameni erau în capitală", a spus Klitciko.
În același timp, autoritățile ucrainene nu recomandă încă rezidenților să se întoarcă la Kiev, potrivit acestora, amenințarea bombardării încă rămâne.
„Posibilitatea bombardamentelor, a atacurilor cu rachete, din păcate, încă rămâne. Nu putem interzice nimănui să se întoarcă. Putem doar să vă recomandăm. Dacă aveți ocazia să vă aflați în locuri mai protejate unde nu există niciun risc pentru viața dumneavoastră, vă rugăm să rămâneți acolo”, a spus primarul de Kiev.
UPDATE 15:06. Ministerul grec de externe a anunțat marți că ambasada sa de la Kiev își va relua activitatea.
Ambasada de la Kiev va lucra doar cu personal cheie, în timp ce Consulatul General al Greciei la Odesa va lucra ca de obicei pentru a oferi toată asistența posibilă cetățenilor greci și expatriaților din Ucraina.
Manolis Androulakis, care a fost consul general al Greciei la Mariupol, a fost numit șef al ambasadei din capitala Ucrainei.
Această redeschidere este cea mai recentă dintre cele planificate de mai multe țări, inclusiv Regatul Unit, Franța, Spania, Italia, Suedia și Coreea de Sud.
Duminică, ambasadorul în exercițiu al SUA în Ucraina, Kristina Kvien, și un grup de diplomați americani s-au întors la ambasada de la Kiev pentru prima dată de la începutul războiului din 24 februarie.
UPDATE 14:38. Comisia Europeană ia în considerare emiterea de datorii comune de către blocul comunitar, pentru a acoperi deficitul de lichiditate al Ucrainei, de 15 miliarde de euro, în următoarele trei luni, au declarat pentru REUTERS surse UE care au dorit să-şi păstreze anonimatul, citează Agerpres.
Propunerea CE va fi publicată pe 18 mai. Noul mecanism, dacă va fi convenit, se va baza pe schema SURE a UE pentru finanţarea ajutoarelor de şomaj în timpul pandemiei, susţin sursele.
Astfel, Ucraina ar urma să obţină împrumuturi ieftine de la UE, iar guvernele celor 27 de state membre vor trebui să furnizeze garanţii că vor fi achitate împrumuturile comune.
UPDATE 13:45. Am anunțat mai devreme că ministra germană de externe Annalena Burbock a sosit marți în Ucraina, și ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a ajuns în statul vecin.
Potrivit acestuia, el și-a început vizita cu o vizită la Irpin, unul dintre orașele din regiunea Kiev cele mai afectate de ocupația rusă.
„Casele și clădirile bombardate arată cum războiul i-a afectat pe bărbații, femeile și copiii care locuiesc aici. Aceste acțiuni nu pot rămâne nepedepsite. Țările de Jos sunt hotărâte să stabilească adevărul și să obțină dreptate", a oficialul pe Twitter.
UPDATE 12:40. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a verificat 200 de atacuri asupra unităților de sănătate din Ucraina de la începutul războiului, a declarat marți directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus, cerând Rusiei „să oprească acest război”, transmite CNN.
Vorbind de la Kiev, după ce a petrecut două zile în Ucraina, Tedros a spus că a fost „profund mișcat” de ceea ce a văzut și auzit. Tedros a spus că atacurile asupra unităților de asistență medicală „trebuie să înceteze”, adăugând că „există un medicament pe care OMS nu îl poate livra și de care Ucraina are nevoie mai mult decât oricare altul, și acesta este pacea”.
„Deci continuăm să cerem Federației Ruse să oprească acest război”, a spus el. Tedros a mai adăugat că a discutat despre situația sănătății din țară cu oficiali ucraineni și a menționat că OMS va continua să sprijine sistemul de sănătate al Ucrainei.
„Mesajul meu către toți oamenii din Ucraina este că OMS vă este alături”, a spus el.
Șeful OMS a spus că, în ciuda devastării, a văzut, de asemenea, o „reziliență extraordinară” în Ucraina, în timp ce oamenii încearcă să-și refacă viața.
„Timpul pe care l-am petrecut aici m-a afectat foarte personal.
Eu, care am crescut într-o zonă de război, înțeleg prea bine cum se simt oamenii din Ucraina. Cunosc impactul, cunosc devastarea războiului direct și m-am simțit foarte, foarte trist când Rusia a invadat Ucraina”, a menționat el.
UPDATE 12:31. Ministra germană de externe Annalena Burbock a sosit marți în Ucraina. Ea este cea mai înaltă oficială germană care a vizitat Ucraina de la începutul invaziei ruse.
Vizita ei nu a fost anunțată în prealabil. Se spune că aceasta a ajuns în Ucraina cu trenul. Potrivit Reuters, prima oprire a șefei doplomației germane a fost în suburbia Bucha din Kiev, unde au fost găsite dovezi ale masacrelor.
În plus, ea este programată să poartă discuții cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba.
La începutul lunii aprilie, lumea a fost șocată de fotografiile cu cadavrele civililor ucraineni rămase pe străzile din Bucha după ce trupele ruse au părăsit orașul. Rusia susține că imaginile și filmările cu morții sunt fabricate, fără a furniza nicio dovadă.
Începând cu 4 mai, poliția din regiunea Kiev a găsit deja 1.235 de cadavre ale civililor în regiune.
UPDATE 12:05. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) a anunţat că 377de cetăţeni din Ucraina au fost angajaţi în câmpul muncii din Republica Moldova.
Conform ultimelor dat, ANOFM a primit notificări de la agenții economici despre angajarea a 377cetățeni din Ucraina, dintre care 296 femei și 81 bărbați.
263 cetățeni ucraineni angajați în municipiul Chișinău, 16 Ungheni,16 Bălți, 12 Cahul, 8 Strășeni, 8 Vulсănești, 8 Comrat, 7 Soroca, 4 Ștefan-Vodă, 4 Anenii Noi, 4 Dondușeni, 4 Ialoveni, 4 Orhei, 3 Căușeni, 2 Briceni, 2 Taraclia, 2 Ceadîr-Lunga, 2 Călărași, 2 Fălești, 2 Nisporeni, 1 Ocnița, 1 Leova, 1 Criuleni.
Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, montator subasamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele.
UPDATE 11:56. Mai devreme am dat datele Ministerului Apărării Ucrainean despre pierderile ruse din prima zi a războiului și până în prezent.
Acum vă prezentăm informațiile actualizate al Ministerului rus al Apărării despre pierderile părții ucrainene: de la începutul operațiunii militare speciale, au fost distruse 163 avioane, 124 elicoptere, 793 vehicule aeriene fără pilot, 300 sisteme de rachete antiaeriene, 2.979 tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 351 lansatoare de rachete multiple, 1.440 piese de artilerie de camp și mortare, precum și 2.789 de unități de vehicule militare speciale, a anunțat reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov.
UPDATE 11:42. Șeful Administrației Militare Regionale Harkiv, Oleg Sinegubov, a anunțat despre descoperirea a zeci de cadavre ale celor uciși în orașul Izium.
Potrivit acestuia, cadavrele a 44 de civili morți au fost scoase de sub dărâmăturile unei clădiri cu cinci etaje, care a fost distrusă la începutul lunii martie.
De la sfârșitul lunii martie, Izium se află sub controlul armatei ruse. Înainte de asta, armata rusă a luptat timp de o lună pentru acest mic oraș din regiunea Harkiv, care este numit cheia Donbas.
UPDATE 11:20. Cum a fost noaptea în regiunile ucrainene, rezumat:
- În regiunea Dnepropetrovsk, Zelenodolsk a fost bombardat de artilerie dimineața, transmite administrația. Mai multe case au fost lovite. Nu au fost victime, potrivit datelor preliminare;
- La Harkiv, noaptea a trecut relativ calm. Cu toate acestea, în ultimele 24 de ore, cinci persoane au fost rănite în urma bombardamentelor în mai multe cartiere ale orașului. De asemenea, partea ucraineană raportează trei morți;
- În regiunea Luhansk, epicentrul luptei s-a mutat în zona Belogorovka (între Popasna și Lîsîceansk), bombardarea Severodonețk și Lîsîceansk continuă. Un incendiu a izbucnit în urma unui proiectil care a lovit rafinăria de petrol Lîsîceansk. Se precizează informații despre victime și distrugeri. Potrivit șefului regiunii, Serghei Gaidai, în ultima zi, regiunea Luhansk a fost bombardată de 22 de ori;
- În regiunea Donețk, lupte grele au loc lângă Liman, în zona Maryinka și Novomihailovka. În Maryinka, infrastructurile civile au fost distruse în mod semnificativ. În Avdiyivka, bombardamentele au fost aproape neîntrerupte de luni seara, sunt lovituri directe asupra clădirilor rezidențiale cu mai multe etaje. În noaptea de marți au fost efectuate lovituri aeriene în zonă. Potrivit poliției, 12 civili au fost uciși în bombardamentele din timpul zilei, iar alți șapte au fost răniți;
- În regiunea Herson au avut loc în ultima zi o serie de explozii. Zeci de așezări au rămas fără curent și apă încă din primele zile de război;
- În regiunea Nikolaev, bombardarea satului Pervomayskoye a continuat toată noaptea, un locuitor de 81 de ani a satului a fost ucis, informează autoritățile locale. În satul Limany, trei clădiri de locuințe au fost distruse de bombardamentele nocturne, fără victime.
UPDATE 11:11. Postul de televiziune al Armatei ruse, Zvezda prezintă imagini cu drona a Azovstal, ultimul bastion al apărării ucrainene din Mariupol.
„Un oraș în oraș” titrează jurnaliștii militari ruși.
Uzina a fost construită în anii 30 ai secolului trecut, are 41 de secții și peste 80 de hale de mari dimensiuni. Se întinde pe o suprafață de 11 kilometri și dispune de o rețea densă de tunele subterane și adăposturi unde militarii ucraineni încă rezistă atacurilor devastatoare ale armatei ruse.
UPDATE 10:42. Forțele ruse au zădărnicit mai multe încercări ale trupelor ucrainene în ultimele două zile de a recuceri insula Șerpilor din Marea Neagră, a susținut Ministerul rus al Apărării într-o actualizare.
Purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenkov, spune că Ucraina a făcut „mai multe încercări disperate” de a lansa atacuri aeriene și maritime pe insula Șerpilor.
El spune că peste 50 de soldați ucraineni au fost uciși în timpul încercărilor de consolidare a insulei. Konașenkov susține că Rusia a doborât patru avioane de război ucrainene, inclusiv trei Su-24 și un Su-27, trei elicoptere Mi-8 cu parașutiști la bord și un elicopter Mi-24, precum și a atacat navele marinei.
„Trupurile a 24 de militari ucraineni morți au fost lăsate pe malul insulei Șerpilor”, a scris Konașenkov pe Telegram.
- Marinarii și polițiștii de frontieră capturați de militarii ruși pe Insula Șerpilor sunt în viață
- NO COMMENT/ „Navă de război rusească - du-te la naiba”. Înregistrarea audio cu ultimele cuvinte ale grănicerilor ucraineni bombardați pe Insula Șerpilor de forțele ruse
UPDATE 10:25. Ministerul Apărării Ucrainean anunță despre pierderile ruse din prima zi a războiului și până în prezent:
📍personal - aproximativ / 26 000 de persoane au fost lichidate (+350);
📍 tancuri - 1170 unități (+25);
📍 vehicule blindate de luptă - 2808 unități (+44);
📍 sisteme de artilerie convențională - 519 unități (+6);
📍 sisteme de artilerie reactivă - 185 de unități;
📍 mijloace de apărare aeriană - 87 de unități;
📍 avioane de luptă - 199 de unități;
📍 elicoptere - 158 de unități (+2);
📍 tehnică auto - 1980 de unități (+10);
📍 nave / bărci - 12 unități;
📍 Drone - 380 (+10);
📍Tehnică specială - 41 (+1);
📍Rachete de croazieră - 94.
UPDATE 10:15. Japonia a extins marți sancțiunile împotriva Rusiei, înghețând activele a peste 130 de persoane, inclusiv prim-ministrul rus Mihail Mișustin.
Noile sancțiuni vizează opt cetățeni ruși și 133 de membri ai autoproclamatelor Republici Populare Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, a declarat Ministerul de Externe al Japoniei, într-un comunicat.
Pe listă figurează Mișustin, oligarhul Vladimir Bogdanov și membrii familiei oligarhului Ghenadi Timșenko. Nu se știe dacă acești oficiali dețin active în Japonia.
Japonia și-a extins, de asemenea, interdicția de export la alte 71 de organizații rusești, inclusiv producători și institute de cercetare.
Din martie, Japonia a introdus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv înghețarea activelor președintelui rus Vladimir Putin și a membrilor familiei sale, ca răspuns la invazie.
Rusia a răspuns prin impunerea propriilor sancțiuni asupra Japoniei, cum ar fi interdicția de intrare a oficialilor japonezi, inclusiv a prim-ministrului Fumio Kishida.
UPDATE 10:12. Comerțul în porturile Ucrainei este blocat, a declarat președintele Vladimir Zelenskiy, care a cerut comunității internaționale să ia măsuri imediate pentru ca transporturile de grâu să poate fi reluate, iar o criză alimentară globală să fie, astfel, prevenită, scrie Reuters.
Liderul ucrainean a făcut aceste comentarii după ce a vorbit cu președintele Consiliului European Charles Michel, care se afla în vizită la Odesa - principalul port de la Marea Neagră pentru exportul de produse agricole, unde rachetele au lovit locuri turistice și au distrus mai multe clădiri luni.
„Niciun port nu funcţionează în Odesa. Probabil că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în Odesa după al Doilea Război Mondial”, a spus Zelenkiy, precizând că viaţa obişnuită legată de activitatea maritima este blocată de Rusia şi acest lucru afectează nu numai Ucraina.
UPDATE 09:20. Informații actualizate despre consecințele atacurilor asupra Odesei - În regiunea Odesa au fost stinse toate incendiile provocate de rachetele ocupanților. Ieri, la ora 22:35, în satul Fontanka o rachetă a lovit centrul comercial și de divertisment din zonă, după care s-a produs un indendiu care s-a întins pe o suprafață de 1 000 de metri pătrați, lichidat abia la ora 01:20. Trei persoane au fost rănite.
În aceeași seară, un alt atac cu rachete a provocat distrugeri și incendii incendiat trei depozite cu o suprafață totală de 1.200 de metri din cartierul Suvorov din Odessa. La ora 01:30 incendiul a fost stins. În urma bombardamentelor, o persoană a murit, iar alte două au fost rănite, scrie Hromadske.
UPDATE 09:00. Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a semnat luni seara legea „Lend-lease”, care permite accelerarea trimiterii de echipamente militare Ucrainei. În acest fel, liderul de la Casa Albă a reactivat un dispozitiv care datează din cel de-al Doilea Război Mondial.
Executivul american subliniază de asemenea că textul a fost adoptat, în timp ce Rusia a marcat luni aniversarea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste.
UPDATE 08:35. În timp ce armata rusă susține că a atacat ținte militare și depozite de muniții în Odesa, primarul orașului, Ghenadi Truhanov, a declarat, pe fundalul unui depozit distrus complet de bombe, că invadatorii au „demilitarizat” o întreprindere care „nu are nimic de-a face cu infrastructura militară”.
„Nu există aici depozite de arme, nici muniție nu a existat niciodată”, a subliniat Truhanov.
UPDATE 08:00. Au apărut imagini cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu premierul ucrainean Denîs Şmîhal adăpostindu-se de obuzele rusești, în timpul întâlnirii pe care au avut-o la începutul zilei de luni în orașul Odesa.
- Există posibilitatea ca forțele ruse să saboteze industria chimică a Ucrainei, după care să acuze Forțelor Armate ale Ucrainei.
- În direcția Slobojansky, inamicul menține anumite forțe și mijloace de apărare aeriană în regiunea Belgorod în deplină pregătire pentru utilizare. Rusia continuă să-și concentreze eforturile pe apărarea frontierelor ocupate pentru a preveni avansarea unităților trupelor ucrainești către frontiera de stat a Ucrainei. Trupele de ocupație efectuează acțiuni de recunoaștere aeriană.
- În direcția Izium, trupele ruse s-au reaprovizionat cu muniție, combustibil și logistică.
- Armata rusă continuă să se pregătească pentru operațiuni ofensive în zonele Liman și Severodonețk. Luptele continuă pentru așezările Voevodivka, Toshkivka și Nijne din raionul Severodonețk, regiunea Luhansk, precum și în localitatea Kamianka din raionul Isinuvata, din regiunea Donețk.
- La Mariupol, forțele ruse continuă să distrugă infrastructura uzinei Azovstal cu artilerie și lovituri aeriene. Luptele continuă.
- Rușii nu au atacat activ zona Iujnii Bug, dar a tras asupra unităților trupelor ucrainești și se pregătesc să reia asaltul pentru a îmbunătăți situația tactică.
UPDATE 07:30. În timpul unui concert de 9 mai difuzat de televiziunea de stat rusă „Primul Canal”, pe ecranul de pe scenă a apărut o fotografie a gangsterilor americani Bonnie și Clyde.
UPDATE 07:15. Peste 100 de civili rămân blocați la uzina blocată Azovstal din Mariupol și până la 100.000 de oameni în întregul oraș, a declarat de guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko.
Kirilenko spune că uzina Azovstal atacată constant - „Este mai ușor să spunem când nu este bombardată, decât atunci când este. Pentru că avioanele și artileria rusească lucrează aproape constant. Acestea se opresc sunt atunci când au loc măsuri de evacuare”.
UPDATE 07:00. Noaptea trecută, un grup de activiști ai Societății Democrate Ruse din Londra, au proiectat pe clădirea ambasadei ruse din Londra mesajul „Nu războiului”. „Vrem ca ziua 9 mai să se încheie cu cuvintele – fără război!” a declarat un participant la acțiune care a cerut să nu-și indice numele, a declarat pentru BBC.
UPDATE 06:40. În seara zilei de 9 mai în orașul Odesa au fost declanșate sirenele de alarmă aeriană. Oamenii au auzit mai multe explozii puternice, iar un incendiu a izbucnit la unul dintre mall-urile din oraș. Potrivit portalului de știri Dumskaia Odesa, în urma atacului a murit un om, iar alții cinci sunt acum în spital.
În total, Rusia a tras 7 rachete asupra orașului, folosind avioane.
Potrivit CNN, rachetele rusești au lovit și două hoteluri din sudul portului Odesa. Aviația rusă a lovit cu trei rachete hipersonice Kinzhal asupra unei zone industrial-comerciale, a transmis purtătorul de cuvânt al administrației locale Sergei Bratchuk.
Luni dimineață, autoritățile locale au anunțat că Odesa a fost atacată de pe mare cu patru rachete de croazieră tip Onyx. Atacurile au avut loc în timp ce președintele Consiliului European, Charles Michel, vizita Odesa.
Duminică, zece rachete de croazieră au fost lansate spre zona Odesa. Rusia a folosit submarine, nave de suprafață și avioane pentru a lansa rachete spre Odesa în ultimele zile.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai și 9 mai.
IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
