Patru ani de închisoare cu suspendare pentru un chișinăuian, găsit vinovat de tentativă de contrabandă cu țigări

4 iulie 2022, 10:15 Justiție 122
țigări de contrabandă.  Sursa: border.gov.md

Un bărbat de 41 de ani din Chișinău a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat că a încercat, în luna noiembrie 2021, să transporte peste Prut peste 220.000 țigări cu filtru. De asemenea, instanța a dispus sechestrarea capturii de țigări și încasarea contravalorii de peste 620.000 lei a TIR-ului și remorcii folosite la comiterea infracțiunii.

Procurorii oficiului Sud al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au demonstrat în instanța de judecată vinovăția bărbatului, prins la postul vamal Cahul pe 27 noiembrie 2021, cu peste 220.000 țigări cu filtru ascunse într-un TIR de marca Volvo.

Inițial, acesta a ascuns faptul că transportă țigări, însă, în urma verificărilor efectuate de ofițerii vamali, captura a fost depistată în peretele dublu și-n podeaua dublă a tirului, iar o parte mai mică – în regiunea rezervorului.

Șoferul a declarat că urma să vândă marfa pe piața neagră din Uniunea Europeană, preponderent pe cea din România. În eventualitatea în care urma să o facă, câștigul generat ar fi fost de peste jumătate de milion de lei.

La solicitarea procurorilor PCCOCS, bărbatul cu vârsta de 41 de ani, domiciliat în Chișinău, a fost plasat în arest din noiembrie 2021 până în mai 2022, pentru asigurarea caracterului obiectiv al investigațiilor. Pe parcursul urmăririi penale acesta și-a recunoscut parțial vinovăția și a cooperat cu autoritatea de investigație. Prin urmare, instanța de judecată a aplicat prevederea legală care impune pronunțarea unei pedepse mai blânde și, deci, l-a condamnat la pedeapsa cu închisoarea, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pentru un termen de probațiune de patru ani.

Urmare a depistării capturii de contrabandă, care conținea șapte mărci diferite de țigări, aceasta a fost indisponibilizată, iar ulterior instanța de judecată a confiscat-o în folosul statului.

De asemenea, judecătorul a dat curs solicitării procurorilor și a dispus încasarea contravalorii de peste 620.000 lei a tirului și remorcii folosite la comiterea infracțiunii. Până la rămânerea definitivă a acestei sentințe, bărbatul se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media